Molim za pomoć - koristim roditeljski dopust već neko vrijeme (četvero djece) a radim u zajedničkom obrtu koji je polugodišnji. Dakle, 3 mjeseca radim kao obrtnik ali ostatak vremena sam na roditeljskom iako mi je obrt otvoren 6 mjeseci. kako bih mogla koristiti roditeljski i kada je obrt zatvoren, prije otvaranja roditeljskog se na par dana zaposlim u normalnoj d.o.o. firmi (obiteljska tvrtka) kako moj partner u obrtu ne bi zbog mene morao držati otvoren obrt i plaćati doprinose (radi se o sezonskom poslu na moru). Čekam novu bebui sada zapravo pojma nemam što i kako jer mi nije situacija kao prije 4 godine kada sam normalno radila u firmi, donijela ER-1 i ostale papire i lako mogla izračunati koja će mi naknada biti. Moje nedoumice su:
1. koliko unatrag moram prikupiti papire za otvaranje porodiljnog? 3 ili 6mjeseci? (uvijek mi je prije bilo 3mjeseca jer su razmaci među djecom bili manji od 2g)
2. moram li se po završetku rada obrta preseliti na d.o.o. kako bi partner mogao zatvoriti obrt, i onda s te firme otvoriti porodiljni, i ukoliko da, koliko moram dugo biti u firmi prije otvaranja porodiljnog?
3. što se tu na kraju računa kao naknada na porodiljnom na kraju? obzirom da sam npr. od 1.1.do 15.5. bila na roditeljskom dopustu 1663kn), od 15.5.do 31.5. u firmi s kojom zatvaram ugovor(plaća 3000 a isplaćeno 1500), od 1.6.do 1.9. obrtnik i od 2.9.do 15.9. opet na radu u firmi(recimo da je 3000kn plaća znači 1500 isplaćeno) s koje otvaram porodiljni? Koji je tu prosjek? Što sve skupiti?
hvala![]()