-
evo evo
Subota - skitale po centru, popele se na Bairro Alto, bile u nekom kafiću koji je nekad bio dućan igračaka, ne znam kako se zove adresa je Rua de Pedro V mislim 75
Nedjelja – tržnica u starom tvorničkom pogonu FX factory na putu za Belem. Prošetale od tamo do spomenika otkrićima uz obalu. Ulaz 4 eura. Ima lift do vrha, nedjeljom se ne prikazuje dokumentarac o otkrićima (najskuplja vožnja liftom ikad JIzgorile do tamo. Otišle do Belema, nismo ulazile, bile mrtve gladne i otišle na ručak pored Jeronimusa. Ispred je bio neki sajam pa smo tamo malo njuškale. Zakasnile na zadnji ulaz u samostan (18.00), ušle samo u crkvu. Tramvajem se vratile na Praca de comercio, navečer proslavile Benficino osvajanje prvenstva u klubu Pensao amor koji je bivši bordel (to nam je postala redovna točka J)))))) )
Ispred slastičarne Belem, najpoznatije u gradu je reeeeeeeed samo takav bio satima i mi nismo htjele gubiti vrijeme. Kad smo odlazile u 7 reda više nije bilo, ali mi smo već bile u tramvaju.
Ponedjeljak – Uzele tuk-tuk za po gradu – 1,5 sat. Alfama, vidikovac, katedrala, najstarije stablo. Prvi dio ture se ipak isplati ići pješke po mom mišljenju. Vratile se dolje i otišle na ručak u Mercado de ribeira, bivšu tržnicu pretvorenu u restoran, tj hrpa stolova u sredini i bezbroj malih restorana sa svakakvom ponudom. Otišle nadobudno u Muzej pločica koji naravno ponedjeljkom ne radi. Vratile se u grad, odlučile pogledati zalazak. Hotel Bairro Alto ima kafić s predivnim zalaskom (imali privatnu zabavu i nisu nas pustili). Klub Silk, preko puta hotela koji isto ima pogleda na zalazak ne radi ponedjeljkom. Za ostale dane je zgodno rezervirat mjesto. Pratile sunce i našle mjesto za gledanje zalaska, mislim ispred muzeja farmacije
Navečer krenule u izlazak na dokove koji su prekrasni, ali nije bilo pasa pa smo se vratile u Pensao amor.
Utorak – izvukle se iz kreveta, išle vlakom do Sintre (5 eura povratna karta za tu zonu). U sintri odlučile uzeti neku ženskicu s kombijem za vodiča. Famozna je, svaki euro je zaslužila. Prvo obišli Qiunta de Regaleira, prekrasan dvorac s skrivenim putevima u zelenilu, zatim dvorac Pena, vratili se u Sintru, šetali po gradu. Ona nas odvezla u Cascais. Tamo šetkale pored oceana, večerale i vratile se vlakom (vrijedi ista karta)
Ulaznica za Pena je 10,5 eura za terase, 13 za ulaz u sobe.
Može se iz Cascaisa šetati do Estorilla ali nam je već bilo kasno.
U Sintri je hladno! Barem 5 stupnjeva hladnije nego u Lisabonu. I vlažno. Ponijeti duge rukave.
Srijeda – Porto. Karte za vlak smo kupile online 5 dana ranije i dobile 40% popusta pa nas je povratna karta ispala 28,5 eura po osobi. Kartu smo kupile s Lisboa Oriente do Porto Campanha (ne znam zašto mi je samo to nudilo online.) Treba izaći na stanici Sao Bento koja je u gradu. Mi smo išle vlakom u 7.49 i bile nešto prije 11 u Portu, jer je to bio Intercity. Za nazad smo imale vlak sa Campanha u 20.47 (to je neki njihov TGV), ali smo se tom istom kartom ukrcale na vlak u Sao Bento u 20.20 i prva stanica je Campanha (da ne gubimo virjeme na povratak do stanice koja je dosta udaljena. Stigle nazad u Lisabon u 23.22. i stigle otići u šoping centar Vasco de Gama koji je odmah nasuprot kolodvora. Radi do ponoć. Malo pronjuškale. Kupile sir.
Porto je prekrasan!!!! Sjele, popile kavu, odlučile šta ćemo. Uzele hop-on/of bus za mislim 13 eura. U to bile uključene 2 linije od kojim smo mi odradile samo jednu. Odvozile se cijelu turu i v ratile u grad. Sjele i ručale u nekom super restoranu kojeg su nam preporučili neki likovi koje smo bile srele u Lisabonu, a i našli to isto ime na nekom putopisu –mislim da je Adega di Sao Nicolau.
I onda se malo skitale po gradu i opet busom vratile s druge strane rijeke gdje su vinarije. Imali smo u karti 3 degustacije i jedno razgledavanje vinarije, na koje smo naravno zakasnile, jer je zadnje u 6, a mi smo tek u 6 opet prešle rijeku. Popila 2 porta, onda nas na ulici zahaklao neki tip da vidimo njegovu vinariju. Tamo prošli turu i zaključili da nam je jeftinije platiti ulaznicu 5 eura nego kod njih kupiti porto. Princip je da ili platiš ulatnicu ili kupiš bocu porta. Kako je svaka boca bila po 14 eura, a mi već prije toga viidli fini porto za 6 i 7, platile smo ulaznicu, uletile zadnji čas u dućan (već se zatvarao i kupile po par boca)
Ispred kolodvora uletile u neki dućan di lik radi nakit od dugmadi i raspametile se.
))) Sjele u vlak, presjele na prvoj stanici i zaspale isti čas. Taman se probudile u lisabonu.
Četvrtak opet malo proskitale po centru prije odlaska na avion.
Mi smo se uglavnom vozile taksijem jer nas je bilo 4 pa se to isplatilo više nego javni prijevoz, ali svakako provjerite je li vam ispaltivija ona neka turistička četverodnevna karta ili pretplatna karta.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma