Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
A onda, iz skroz drugacije perspektive...

Ako dijete ustaje povlacenjem uz rub krevetica ili ormara, onda je to ok, jer je to dijete napravilo samo. Ne smatra se stetnim niti opasnim (osim ako je okolina sama po sebi opasna pa dijete moze pasti i, recimo, razbiti glavu). Nitko ne savjetuje uklanjanje djeteta iz takve situacije.

Takodjer, dijete koje moze sjediti samo, bez pomoci (onog cudnovatog bumba ili jastuka za dojenje ili neceg drugog) smije sjediti, iako nije usvojilo obrazac posjedanja iz lezeceg polozaja.

To su preporuke naseg pedijatra i cijelog (ogromnog i vrlo respektabilnog) sustava za koji radi.

Nikako se ne savjetuju hodalice, skakalice, exersauceri, bumbo... i slicna pomagala, naprotiv. Novorodjencad i skroz male bebe se ne drze u sjedecem stavu. Takodjer, savjetuje se protiv vodanja nehodaca za ruke kako bi prohodali i slicno. Baby handling preporuke s foruma sam provjeravala kod pedijatra, fizijatara i raznoraznih lijecnika (muz ima distrofiju; svasta mi je dostupno) i gledali su me u cudu. Meni takodjer zdrav razum ne dopusta da to prihvatim kao logicnu preporuku za zdravu djecu. Jednostavno nema smisla i gotovo.
kada se poteže na rukama a nisu mu dovoljno ojačale noge onda se prije i češće događa da padne ko klada i lupi glavom jer nije spremno ali se povlačenjem rukama uspjelo uspraviti prije vremena...ne mora svako dijete ni puzat a zna se da je bolje za budući razvoj motorike da puže...

1va mi je cura bila vježbač (bez neke dijagnoze,samo je malo kasnila,definitivno spada u kategoriju zdrava), ovaj (zasad) nije ali se svejedno trudim primjenjivat b.handling,ne opsesivno i uvijek ali ne vidim zašto ga ne bi previjala,nosila te se igrala s njim na način koji će mu stimulirat motorički razvoj ...
čini mi se da je dovedeno u vezu da disleksija i disgrafija u kasnijoj dobi ima veze sa ranim motoričkim razvojem...