-
Događalo se meni, sa oba deteta ali sa starijom je bilo drastičnije.
Tvoje dete zapravo ima dva dnevna spavanja, ali u pogrešno vreme, tj. ono spavanje od 7-11 ti je u stvari prepodnevno, a ono od 14-16:30 popodnevno. Ako tako gledaš možda dobiješ ideju šta promeniti.
Ja bih je svakako budila, ili u tom jutarnjem spavanju, ili joj popodne ne bih dala da spava ta 2,5 sata nego eventualno sat vremena, i uveče bi je stavila ranije u krevet. Da, jasno mi je da će se ona verovatno opet probuditi u 2 ujutru ali bar će tako spavati šta ja znam od 8 uveče do 2 ujutru, što je opet duže i kvalitetnije nego od 22. A tebi predlažem da spavaš kad i ona, inače ćeš biti polusvesna ceo dan (iz iskustva...).
Alternativno rešenje je da joj ne daš da zaspi do recimo ponoći, pa da se nadaš da će spavati bar do 5 ujutro...
Inače, nije prerano da joj izbaciš jedno spavanje, moj sin je izbacio dnevno spavanje sa godinu dana, i spavao je noću po 12 sati bez buđenja. On je tako bio puno zadovoljniji nego dok sam ja pokušavala da ga uspavam popodne.
Tvoje dete, čini mi se, ima taj problem da ne može da spava dugo u kontinuitetu. Ako pokušaš da skratiš ta dva dnevna spavanja, ili nekako izbaciš to popodnevno, možda će produžiti noćni san.
Uveče izbegavaj previše uzbudljive aktivnosti i premaranje. Bar sat vremena pre spavanja radite nešto mirno i "dosadno", jer i preumorno dete spava loše i kratko, bar kod nas je tako bilo...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma