Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: lakiranje cesljanog seljackog poda bez brusenja?

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno lakiranje cesljanog seljackog poda bez brusenja?

Razmisljamo o promjeni parketa. Zelja je tzv. seljacki pod,rustik,u principu masivni parket dugackih letvi s polegnutim rubovima.
    Imamo jaaako lose iskustvo s lakiranjem sadasnjeg parketa pa muz dolazi na svakojake ideje. Ono sto nam se oboma sviđa je cesljani uljani hrast,no ja sam jako skepticna zbog tog ulja i zelim lak.
    I sad dolazi upitnik: muz ima ideju da bi se cesljane daske mogle samo lakirati,dakle bez ikakvog brusenja?! Moguce? Ono sto oboje zelimo je zbilja sto seljackiji seljacki pod,da bude grub,saren,razigran. Ono sto nikako ponovo ne zelimo su mjehurici u laku na savrseno izbrusenom parketu koje se vide iz aviona...

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Vi bi rustikalno,ali da ipak nije taaaako rustikalno :D
    Generalno, ako zelis nesto lakirati, mora biti glatka povrsina bez prasine da se ne bi javili mjehurici.
    I ako ga polakiras taj seljacki pod vise nece biti to sto je, a napisala da ti se svidja...
    Posljednje uređivanje od rutvica : 14.05.2016. at 08:26

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Znaci,cesljani parket se moze samo uljiti?
    Ma,ne znam,na sto muka smo...

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

jao rosa, ja sad u lipnju idem u projekt brušenja i lakiranja 3 godine starog troslojnog hrastovog brodskog poda- uljanog. uglavnom- pod je prestrasan, ostaju mrlje od svega po njemu- kad smo uselili mala je imala 6 mjeseci, kad je propuzala ako bi joj ispala slina na pod prilikom puzanja i mi to ne bi odmah vidjeli ostala bi fleka koja se ne može oprati. nikad višee ulje.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja imam vodeni lak ali na običnom jasenovom parketu, probaj se raspitati za tu kombinaciju.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    jao rosa, ja sad u lipnju idem u projekt brušenja i lakiranja 3 godine starog troslojnog hrastovog brodskog poda- uljanog. uglavnom- pod je prestrasan, ostaju mrlje od svega po njemu- kad smo uselili mala je imala 6 mjeseci, kad je propuzala ako bi joj ispala slina na pod prilikom puzanja i mi to ne bi odmah vidjeli ostala bi fleka koja se ne može oprati. nikad višee ulje.

sasa,jako puno mi znači kad dobijem još jednu potvrdu da ne želim željeti uljeni seljački pod!

Al muz toliko želi izbjeći brušenje,da je zbilja zabrijao :

ili lakira češljani seljački pod,ali bez brušenja (uvjeren je da će dio ulja drvo upiti,a druga/treća ruka ulja će se rasporediti po toj hrapavoj površini pa će se dobiti finiš grubog,rustikalnog poda

ili postavlja u cijeli stan pločice koje su imitacija parketa..(ovo kaj je sad moderno)..

meni ta wood optic keramika izgleda predivno,istina,ali kako će prostor zvučati ako sve bude keramika?
    i s druge strane,imam osjećaj da će te wood like pločice za 10 godina biti ono "aha,da to je rađeno 2010-tih kad su svi na to brijali..."

ne znam...jadna sam...trebamo dat hrpetinu love,a imam osjećaj da ću biti nezadovoljna kako god okrenem

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja imam vodeni lak ali na običnom jasenovom parketu, probaj se raspitati za tu kombinaciju.
    ali i za njega treba brušenje,isto postoji opasnost od mjehurića i mrvica...ja još nisam našla nikoga tko bi mi mirne duše preporučio majstora koji sam nabavlja lak i koji će garantirati da neće biti ulakiranih dlaka,mrvica i mjehurića (kao što to sad imam)...

brat nedavno radio seljački pod,angažirao firmu da mu rade komplet renovaciju,dakle,imaju svoju ekipu specijalno za parket...i opet mrvica i sitnih mjehurića ko u priči...ah

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Upravo stavljamo hrastov uljani klik parket. Zasto fleke, kako fleke?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mi smo prosle godine iselili na 3 dana zbog lakiranja parketa i vratili se nakon 4 tjedna zbog odbijanja da imamo lak s mjehuricima
    Ali svejedno ne bih ista drugo osim lak, troslojni, onaj pravi ne vodeni.
    Ovo je muka dok ga rade ali kasnije je lagano odrzavanje, za uljne sam cula samo tuzbalice da je koma za odrzavanje.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo prosle godine iselili na 3 dana zbog lakiranja parketa i vratili se nakon 4 tjedna zbog odbijanja da imamo lak s mjehuricima
    Ali svejedno ne bih ista drugo osim lak, troslojni, onaj pravi ne vodeni.
    Ovo je muka dok ga rade ali kasnije je lagano odrzavanje, za uljne sam cula samo tuzbalice da je koma za odrzavanje.
    koliko puta su ga popravljali?? sad je sve kako treba?
    Posljednje uređivanje od rosa : 14.05.2016. at 12:03

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa radili su ga 3x. Necu reci koliko je kostalo, promijenili majstore putem ali taj 3. put smo dobili 4-slojni sjaj lak bez mjehurica.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Pa radili su ga 3x. Necu reci koliko je kostalo, promijenili majstore putem ali taj 3. put smo dobili 4-slojni sjaj lak bez mjehurica.
    znači,može se...majstor je sam kupio lak ili? radili ste s PU-lakom?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    znači,može se...majstor je sam kupio lak ili? radili ste s PU-lakom?
    Nakon iskustva s majstorom br1 mi smo kupili PU lak, chromosov.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Nakon iskustva s majstorom br1 mi smo kupili PU lak, chromosov.
    naš sadašnji parket koji je totalno sfušan je lakiran pu-lakom,cromodenom..ne znam jel me više strah majstora ili laka...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Majstor. Sigurno.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku

Upravo stavljamo hrastov uljani klik parket. Zasto fleke, kako fleke?
    Fleke ostaju od doslovno svega. Ja vam to ne mogu dočarati. Kupili smo parket u Požgaju- bio je valjda najskuplji u dućanu. Kao ulje je super- bit će rustikalni svijetli bajcani seljački pod. Ako mi se pas popiski i ostane lokvica 5 min ne ide dolje fleka. Recimo kad je mala imala pelene nekad bi joj po noći procurilo, pa bi usred noći skinuli pidzamicu i bacili na pod- ostaje fleka. Koja se NE MOŽE oprati. Trljanjem ostaje veća fleka. Kap vina- fleka. Slina- fleka. Ne mogu dočarati kakav je to užas. Možda netko ima neko drugo iskustvo.
    Mi ćemo ga sad brusiti- bajcati u tamno- sivo-crno i onda lakirati najsintetičkijim lakom koji postoji. Čega se treba paziti? Kakvi mjehurići?

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Fleke ostaju od doslovno svega. Ja vam to ne mogu dočarati. Kupili smo parket u Požgaju- bio je valjda najskuplji u dućanu. Kao ulje je super- bit će rustikalni svijetli bajcani seljački pod. Ako mi se pas popiski i ostane lokvica 5 min ne ide dolje fleka. Recimo kad je mala imala pelene nekad bi joj po noći procurilo, pa bi usred noći skinuli pidzamicu i bacili na pod- ostaje fleka. Koja se NE MOŽE oprati. Trljanjem ostaje veća fleka. Kap vina- fleka. Slina- fleka. Ne mogu dočarati kakav je to užas. Možda netko ima neko drugo iskustvo.
    Mi ćemo ga sad brusiti- bajcati u tamno- sivo-crno i onda lakirati najsintetičkijim lakom koji postoji. Čega se treba paziti? Kakvi mjehurići?
    welcome to the other side!

čega se treba paziti? kod lakiranja postoji opasnost od lošeg majstora/lošeg stroja za brušenje/neadekvatne vlage u prostoru/loše kvalitete laka/neadekvatno skladištenog laka etc...i kombinacije svega skupa..

rezultat su mjehurići,mrvice pod lakom,majstorove dlake,tragovi penzla na laku,mjesta s zaroštanim lakom,tj.jako vidljivi tragovi okretanja stroja za brušenje pri čemu je zarovaren i komad parketa,pa se to popravlja lokvicom laka...kao da se pas popiškio...tako ti ja imam...a nemam pesa uopće...
    Posljednje uređivanje od rosa : 14.05.2016. at 17:59

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

welcome to the other side!

čega se treba paziti? kod lakiranja postoji opasnost od lošeg majstora/lošeg stroja za brušenje/neadekvatne vlage u prostoru/loše kvalitete laka/neadekvatno skladištenog laka etc...i kombinacije svega skupa..

rezultat su mjehurići,mrvice pod lakom,majstorove dlake,tragovi penzla na laku,mjesta s zaroštanim lakom,tj.jako vidljivi tragovi okretanja stroja za brušenje pri čemu je zarovaren i komad parketa,pa se to popravlja lokvicom laka...kao da se pas popiškio...tako ti ja imam...a nemam pesa uopće...
    Zaboravila si nedovoljno suh parket ili daske.
    To smo mi imali, a nakon nekog vremena centimetarske rupe između lakiranih daski.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Zaboravila si nedovoljno suh parket ili daske.
    To smo mi imali, a nakon nekog vremena centimetarske rupe između lakiranih daski.
    Cathy,bome da...i uvijek se ima koga drugoga za optužiti...naš majstor je nama nakon lakiranja rekao da je chromoden inače odličan lak (ona nam ga je i preporučio),ali da postoje dva chromodena na tržištu (?!) čije kante identično izgledaju,ali se rade na različitim mjestima i nisu iste kvalitete...ono kao braća grohe...ma

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Naše iskustvo je totalno suprotno..dal to ovisi o vrsti drveta ili čemu, nemam pojma.
    Mi imamo wenge, crni i tamnosivi, četkan bijelim nečim (
    Posljednje uređivanje od LolaMo : 14.05.2016. at 19:51

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Naše iskustvo je totalno suprotno..dal to ovisi o vrsti drveta ili čemu, nemam pojma.
    Mi imamo wenge, crni i tamnosivi, četkan bijelim nečim, uljen.
    Na tom se parketu apsolutno ništa ne vidi, star je 8 godina.
    Trebali smo ga već uljiti u međuvremenu, al smo prelijeni..planiramo to prije ovog ljeta..
    Stvarno sam presretna s tim parketom, za razliku od pločica u kupaoni..te kao da upijaju na neku foru, kunem se

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ok, idem sad pljunut u neki cosak!!

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

http://www.archiexpo.com/prod/unikol...96-502357.html

Ovak naš zgleda.
    Možda zato kaj je tamni pa se niš ne vidi, možda se na svijetlom sve vidi i to ulje fakat ne valja

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Ok, idem sad pljunut u neki cosak!!
    ahahah- gledaj on se prodaje već godinama- da su svi imali nase iskustvo vjerovatno se nebi prodavao. ali vjerujte mi da ovako nesto niste vidjeli. a u pitanju je kvalitetna daska.ja nikad vise ne bih riskirala. nikad.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Razmisljamo o promjeni parketa. Zelja je tzv. seljacki pod,rustik,u principu masivni parket dugackih letvi s polegnutim rubovima.
    Imamo jaaako lose iskustvo s lakiranjem sadasnjeg parketa pa muz dolazi na svakojake ideje. Ono sto nam se oboma sviđa je cesljani uljani hrast,no ja sam jako skepticna zbog tog ulja i zelim lak.
    I sad dolazi upitnik: muz ima ideju da bi se cesljane daske mogle samo lakirati,dakle bez ikakvog brusenja?! Moguce? Ono sto oboje zelimo je zbilja sto seljackiji seljacki pod,da bude grub,saren,razigran. Ono sto nikako ponovo ne zelimo su mjehurici u laku na savrseno izbrusenom parketu koje se vide iz aviona...
    Rješenje za vas je bambus.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da ne ostane samo na izjavi, evo slike http://www.interdompaneli.hr/parket-...-1020x130x17mm

To je primjer. Naš je bambus tamniji i mat, ima ga u raznim kombinacijama. Jako je tvrd, a dolazi već obrađen pa se na lakira prilikom postavljanja.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Dobro sad...kad se kupi uljani parket, sta se jos mora na njemu raditi da nebude osjetljiv na npr. kad voda od aquarela kapne na pod?
    Posljednje uređivanje od Uh-puh : 14.05.2016. at 22:53

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Vidim da se tu jadikuje na temu parketa, pa rekoh da se pridružim...

I ja bi na "other side"... Mi smo se zeznuli s vodenim lakom.

Plus majstor nije napravio diletaciju, a trebao je jer je prostor velik, a letvice duge, plus što se parket presušio dok je čekao (kod nas) da bude postavljen, pa je pokupio vlagu iz zraka u kisno vrijeme i podigao se..
    Uglavnom, moje noćne more koje sam (doslovno) imala, vezano za parket, ostvarile su se.

Nikad više vodeni lak, nikad više veliki parket bez diletacije.
    A izgledalo je savršeno kad je bilo postavljeno.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

ahahah- gledaj on se prodaje već godinama- da su svi imali nase iskustvo vjerovatno se nebi prodavao. ali vjerujte mi da ovako nesto niste vidjeli. a u pitanju je kvalitetna daska.ja nikad vise ne bih riskirala. nikad.
    Ono kaj sam pljunula se ne vidi. Mozda sam trebala vise?
    Vidjeti cemo....

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prije jedno desetak godina sama sam polakirala parket u jednoj sobi nakonsto ga je majstor izbrusio. Vodeni jednokomponentni satenski Sadolin Quickstep. U jednom danu tri sloja. Izgleda isto ko i prije 10 godina a to je djecja soba koja se ne stedi nimalo.
    Znam dosta ljudi koje su majstori zeznuli jer nisu dobro ocistili nakon brusenja pa je bilo mrvica, dlaka, svega. Neki ko da metlom lakiraju.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Da ne ostane samo na izjavi, evo slike http://www.interdompaneli.hr/parket-...-1020x130x17mm

To je primjer. Naš je bambus tamniji i mat, ima ga u raznim kombinacijama. Jako je tvrd, a dolazi već obrađen pa se na lakira prilikom postavljanja.
    Bambus nam se ne sviđa,prejednolično mi je to,one njegove točkice su isto na jednakim razmacima sve...a i ne bi troslojni,gotovi parket.
    Čitala sam za bambus da je tvrđi od hrasta,no ima ga šogorica,kaže da ostane oštećenje čim ga pogleda...ne znam...jako puno oprečnih informacija...

Jučer muž razgovorao s jednim majstorom,veli da se može lakirati češljani parket,ali kistom i onda se lagano pošmirgla nekakvom žičanom spužvicom,da izgleda odlično,ali da takvo igranje majstora na 100m2 parketa košta poprilično...zato to ljudi ne rade...znači,može se,al je papreno.

I nagovara ga da ipak ulji češljeni parket,da sad postoje neka super ulja,gusta,s voskom,da se godinama ne treba uljiti. Jedino tako će dobiti rustik izgled i izbjeći opasnost lakiranja kojeg se toliko boji...možda da bajca rustik hrast u tamniju nijansu,pa bi i time mrlje bile manje vidljive...

opet sam na početku...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Prije jedno desetak godina sama sam polakirala parket u jednoj sobi nakonsto ga je majstor izbrusio. Vodeni jednokomponentni satenski Sadolin Quickstep. U jednom danu tri sloja. Izgleda isto ko i prije 10 godina a to je djecja soba koja se ne stedi nimalo.
    Znam dosta ljudi koje su majstori zeznuli jer nisu dobro ocistili nakon brusenja pa je bilo mrvica, dlaka, svega. Neki ko da metlom lakiraju.

Moj je u otišao kuhinji, u sobi je ok.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mojca, ne čudi me što je otišao u kuhinji, mislim da niti jedan lak to ne može izdržati.
    Inače Skandinavci mahom imaju drvene podove od običnih drvenih dasaka, kakve kod nas imaju često stare kuće u Slavoniji (ne znam ima li ih i drugdje) i te daske se mažu nečim što oni zovu sapun. Nisam skužila koji je to bućkuriš, ali izgledjau predivno i nisu pretjerano osjetljivi na flekanje. Jesu djelomično, ali ne ovako kako Saša opisuje.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

E da, parket u kuhinji nije možda najpametnija ideja... ali nisam si mogla pomoći... morala sam ga staviti.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Sasa me sad prepala. Mi imamo od bohora uljani masiv 14cm. Boja je slate, to je neka cokoladna...i svi su govorili da ce bit uzas za odrzavanje, ali je super. U kuci s djecom ne mozes ocekivat da ce se pazit, ima ogrebotina ali nista strasno, to ja vidim kad nos nabijem. Mislim da bi iato bilo i s lakiranim.
    Vidjet cemo kad prode neko duge vrijeme, zasad smo zadovoljni.
    I da, presmijesno mi je kako trgovci uvijek spominju mrlje od crnog vina. Mene brinu mrlje od pisaline, soka i vodenih boja. al eto, zasad se pokazao.
    Posljednje uređivanje od tua : 16.05.2016. at 12:26

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mojca, ne čudi me što je otišao u kuhinji, mislim da niti jedan lak to ne može izdržati.
    Inače Skandinavci mahom imaju drvene podove od običnih drvenih dasaka, kakve kod nas imaju često stare kuće u Slavoniji (ne znam ima li ih i drugdje) i te daske se mažu nečim što oni zovu sapun. Nisam skužila koji je to bućkuriš, ali izgledjau predivno i nisu pretjerano osjetljivi na flekanje. Jesu djelomično, ali ne ovako kako Saša opisuje.
    E sad si me zaintrigirala. Mažu čime? Imaš negdje točnu riječ za to pa da vidim sastav i upute? Da li to štiti i drvo od oštećivanja a ne samo od fleka? Da li zapunjava rupe među daskama? Spremamo se postaviti seljački pod (pravi, 4cm debeli, direktno na grede) i dosta je svijetlo drvo i već smo imali par iteracija rasprave s čime ga premazati da zaštitimo drvo, da ne budu fleke, da se lako održava i može prati itd ali nismo daleko odmakli, a daske čekaju već skoro godinu dana da ih postavimo (tako da sad nema biranja što postaviti nego samo kako dalje).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aj pitat cu pa ti napisem tocno

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

I mene to zanima...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ima ovdje nesto o tome, ali treba malo detaljnije prouciti koliko je zapravo osjetljivo:
    http://www.woodshopnews.com/columns-...rniture-finish

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Imate li preporuku za neko "profi" sredstvo za poliranje hrastovog lakiranog parketa? Parket mi je izgubio sjaj i sad me jako zivcira taj polumat efekt . Sad trazim nesto sto ce bar malo popraviti stvar. Isprobala sam sva sredstva iz ducana i drogerija, i nisam postigla nikakav vidljivi efekt. Razmisljali smo o brusenju i lakiranju, ali kad se sjetim prasine, micanja namjestaja i smrada laka...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Gledala sam jutros, to bi po google translatoru trebalo biti sredstvo za ciscenje. Za pripremu imaju samo lak i ulja, ne i sapun. Ne znam, mislim da cu na kraju ipak zavrsiti s nekom lak opcijom ali mat, da se ne vidi kad se istrosi... Ulja me nekako strah.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Translator ti to prevede ko sapun, odnosno sredstvo za čišćenje, međutim oni doista s tim mažu sirovo drvo.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Vidi
    http://www.wocadenmark.com/flooring

Koliko razumijem imaju lye = lužina za pre-treatment, odnosno za postizanje raznih efekata na drvu
    no za Basic treatment imaju samo Oils i Lacquers tj ulja i lakove
    Soap imaju u Maintanence odjelu tj. za čišćenje

Ne kažem da nema i taj soap-only basic treatemnt negdje, ali ovo nije to.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mozda je to ono za lastenje. moja baka je dok sam bila dijete imala u svom stanu nelakirani parket koji se trebao povremeno lastiti s necim masnim. sta je to bilo ne znam jer poslije ga je mama dala polakirati.

mene isto fasciniraju ti sjandinavski podovi. puno njih ima prebojano u bijelo ili crno, sto mi je jos ljepse. mi smo sad u kuci stavili obicni brodski pod i pobojali ga u bijelo, ne znam cime, ja to zaboravim. ne bi nikad vise na pod stavila nista smede. uz bijeli pod je puno lakse kombinirati namjestaj, sve pase

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •