Ne treba imati prosjek kao ostali.
Ovaj papir od HZZa ti služi za povlašteni upis. Tvoje dijete ima PRAVO (koje ne moraš iskoristiti) da se putem Gradskog ureda upiše preko reda u školu za koju dobije preporuku. Ne radi se o prosjeku, nego o PROCJENI psihologa da li on može savladati taj program.
Nek te prosjek ne brine, ali dooobro se pripremi na razgovor s psihologom. Oni će te savjetovati što bi za dijete bilo optimalno, da mu nije preteško i da je u skladu baš sa njegovim sposobnostima. Dijete mora imati nekakav minimum bodova (karikirano, ne može se s prosjekom 3.5 upisati u matematičku gimnaziju) a i gledaju se ocjene iz pojedinih predmeta + rezultati psihološkog testiranja gdje se vidi što mu najbolje ide.
Moj stariji se lani upisivao u mioc s papirima zbog IP, iako mu to uopće nije trebalo (on ima prosjek 5.0) i ispalo je sve ok. Dobro se snašao u školi i zadovoljan je.
Mlađi vidi koliko njegov stariji brat uči i na kraj pameti mu nije upisivati se u gimnaziju, želi u strukovnu školu. Ja baš nisam oduševljena, ali psiholog iz HZZ kaže da je to dobar odabir. Pa dobro, njemu matematika ide isto solidno (ne tako iznimno dobro kao starijem) ali kad se potrudi, dobije 5. Odlučili smo vjerovati struci i ne naguravati ga u gimnaziju. Alternativa nam je Tehnička gimnazija (Palmotićeva). Sad čekam roditeljski da nam kažu kako ove godine izgledaju regule, ali imam iskustva od lani.
Čovječe, kako sam brzo zaboravila detalje od prošle godine... Nemoj se pouzdati 100%, ali ovako otprilike ide upis: kad su ocjene gotove i upisane u maticu, ideš na noge s ORIGINALOM rješenja o IP + ORIGINALOM mišljenja iz HZZ u Gradski ured za obrazovanje i sport (Ilica 25) i tamo se dogovoriš koju školu i koji smjer, ispiše se papir (prijavnica, detalje sam zaboravila) i oni prijavljuju dijete preko CARNET_ovog sustava u odabranu školu. To ide par dana prije redovnih upisa. Tu ti je baza (mora se prijaviti, radi praćenja lista, ali upute dobiješ od stručne službe u školi):
https://www.upisi.hr/upisi/
Ali sad se moj mlađi upisuje, pa ću ti znati dojaviti kako je točno išla procedura.