Imam vozački od 18 godine, ali ne vozim baš puno jer nemam potrebe.
Imam
Nemam
Već idem ili ću ići u autoškolu
Oduzeta mi je vozačka dozvola
Imam vozački od 18 godine, ali ne vozim baš puno jer nemam potrebe.
Dakle tu na Pešči ima zavoj, i tu je dosta objekata kaj deca idu, ali ništa eto ljudi voze ko da su usred pustoši.
Evo prekjučer idem s klincima i gledam naravno prvo lijevo auto stane, krenemo, i vidim auto s desne strane, ali sem kaj mi se ne pogađa nečije stanje, i kaj sam s njima pa pokazujem primjerom i ne žurim, frajer se u autu sav spleo, skužio je da smo stali prije nastavljanja na drugu polovicu, jer čekamo njega, ali on je umjesto da stane nekako čudno skrenuo putanju, stiltao se, napravio je nekakvi lagani luk, nije ni pogledao kao što neki rade i digao ruku u znak isprike ili nečeg. Skroz u svom filmu, ne reagira na okolinu. Onak wtf ko je dao njemu vozačku.
I tak svako malo vidim neka zamišljena lica koja su valjda nenavikla stati djeci na zebri, samo prolaze, ... tako da me strah uopće pustiti djecu da idu sama do škole a nije daleko.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 08.12.2023. at 11:19
Djecu moraš uvježbavati, inače nikad neće naučiti. Pa nećeš ih voditi u školu do punoljetnosti... Moj mlađi je dobio batina (u vrtićkoj dobi) kad mi se otrgnuo iz ruke o pojurio preko ceste. Nakon toga imali smo trening - ovako nekako:
- uvijek biraj zebru
- kad dođeš na zebru, STANI
- pogledaj lijevo, pa desno, pa još jednom lijevo i poslušaj čuje li se da dolazi kakav auto
- kad kreneš prelaziti NE TRČI nego hodaj normalno i gledaj oko sebe
Djeci smo kupovali šarene jakne i torbe i cipele s led svjetlima (tada je to bilo popularno, a viđam ih i sada).
Sad su došla vremena mobitela i slušalica. Izbila sam uši mom mlađem sinu da NE SMIJE na biciklu imati slušalice, da mora imati kacigu i sl. Čak i ako hodaš pješice, nije pametno razgovarati na mobitel dok prelaziš cestu.
-
Gle ovdje stvarno nije do nas nego do vozača koji recimo kad nema djece još su gori, ja bih čekala do imendana da ne krenem prva bez obzira što ne znam hoće neće stati. Praksa je što vidim kod svih je krenuti preko kad je auto nekih "sigurnih" 30 m dalje pa vozač ima vremena probuditi se iz sna i spaziti da se nešto ispred ipak kreće. Starcima i djeci je najgore, starcima jer nisu agilni, a djeci jer su sitna. Dakle logika zebri više nije pješak ima prednost već krećem naprijed a tvoje je da me uočiš, valjda, nadajmo se.
Je li točno da se vozački i ne može polagati kad netko ima visoki dioptriju, tipa -11?
Ne znam tocno, treba provjeriti,ali ako osoba ima naocale s kojima postize normalan vid ne vidim razloga.
Ionako se prolazi kontrola vida.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 11.03.2024. at 16:46
Može se ! Pa ljudi nose očaale/ leće i voze. Znači uz pomagalo moraš voziti
Posljednje uređivanje od Peterlin : 12.03.2024. at 07:52
Vjerujem ko ima tu dioptriju ne izlaze iz kreveta bez pomagala, ja sam s mrvicu manjom i znam kaj pričam
Da, ne izlazim, ali ima to i jedan psihički efekt. Nesigurna sam u prometu i kao pješak/vozač bicikla. Uvijek imam osjećaj da nešto neću vidjeti na vrijeme. Frendica mi je rekla da zna nekog kome nisu dopustili da vozi zbog dioptrije. Zato pitam.
najbolje pitaj svog liječnika opće prakse da te naruči na pregled kod liječnika medicine rada pa će on napraviti procjenu
Moj stariji sin ima jedno oko slabovidno. Kad je išao na pregled za autoškolu, bome su tražili specijalistički nalaz od centra za strabizam. Nisu ga samo tak pustili, ali prošao je. Nije neki oduševljen vozač i nikad ne bi vozio iz čistog gušta (za razliku od mlađeg brata), ali uredno sjeda za volan kad mora. U današnje vrijeme dobiti posao bez položene B kategorije je čisti SF.
Ništa, osuđena sam na neko frilensanje od doma u najbolju ruku, jer mene je i kad vidim ovaj prometni kaos još veći strah. Sigurna sam da bih prvi dan na cesti uzrokovala prometni kolaps.
Zasigurno je kvart povezan javnim prijevozom
A i bicikl je opcija
a bome i taksija sada ima napretek
za hitne slučajeve može se boltom ili uberom
ja sam se vozila mjesec dana, na posao i nazad, ne baš u špicama, ali sam potrošila manje novaca nego na gorivo