Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Karcinom štitnjače

Datum pristupanja
    May 2016

Početno Karcinom štitnjače

Pozdrav svima,

dugo vas čitam, ali sam se tek sad prijavila jer mi treba, pod hitno, savjet.
    Meni su prije neki dan dijagnosticirali karcinom štitnjače pa mi je svaki savjet dobro došao, jer slijedeći tjedan idem na operaciju i u drami sam. Ako imate iskustva s tim ili neko iz vaše obitelji, molim vas napišite nešto....

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Morla, žao mi je što tek sada vidim da si pisala. O karcinomu štitnjače, nažalost, znam ponešto. Tetka (mamina sestra) je prošle godine umrla od toga, a mama je ovaj maj odstranila štitnjaču radi karcinoma.
    Vjerujem da si se do sada operisala i da je sve ok prošlo.

Javi se i ti sada sa svojim iskustvom.

Davina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2013

Početno

I meni je žao što nisam prije vidjela jer i ja, nažalost, imam skroz friška iskustva sa karcinom štitnjače i to iz prve ruke. Ja sam ove godine u drugom mjesecu operisala veliku strumu (neću ni pisati koliko dugo sam odgađala), neznajući da se u njoj krije karcinom.
    Nadam se da je tvoja operacija već iza tebe, i da je sve dobro prošlo a i ono što ti sad slijedi što brže i bezbolnije odradiš.
    Pitaj sve što te interesuje, rado ću pomoći sa svojim iskustvom. A nadam se da će ti se i neko drugi javiti.

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Davina, jesu je odstranili cijelu i jesi li primila dozu radioaktivnog joda?
    Mamu čeka taj jod.

Davina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2013

Početno

Jesu, na sreću, jer je prvo bilo dogovoreno neznajući da je karcinom, da ostave jednu stranu.
    Da, primila sam radioaktivni jod, i što da ti kažem, bila sam se pripremila na najgore a ono na kraju ispalo 'najbolje'.
    Meni je najteže pala ta izolacija od 48 sata, i ako sam ja bila samo 47 sata, da mi nije bilo telefona i prijateljice mogla sam pravo sa radiologije na psihijatriju.
    Sve ostalo je super prošlo.
    Pitaj slobodno sve što te interesuje i mnogo sreće mami za dalje ti želim.

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Hvala
    Za sada znamo da će primiti tu jednu dozu i da će biti u izolaciji. I ona kaže da će joj to najteže pasti.
    Neki dan je dobila PHD nalaz, njena doktorica je prilično optimistična, kaže da se nije proširio puno ni na tkivo štitne. Strah nas je bilo da mama ima isti kao tetka (anaplastični, grozan i neoperabilan), ali nije, kod nje folikularni.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj j-la prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala
    Za sada znamo da će primiti tu jednu dozu i da će biti u izolaciji. I ona kaže da će joj to najteže pasti.
    Neki dan je dobila PHD nalaz, njena doktorica je prilično optimistična, kaže da se nije proširio puno ni na tkivo štitne. Strah nas je bilo da mama ima isti kao tetka (anaplastični, grozan i neoperabilan), ali nije, kod nje folikularni.
    Malo utjehe: mm-ova vjenčana kuma je još prije 10 godina operirala štitnjaču. Dobro joj je od tada. Nikada poslije nije imala problema, osim što redovito hoda na kontrole. To je bolest s dobrom prognozom. Sretno!

Datum pristupanja
    May 2016

Početno

Velika hvala sto ste se javile. moj post niste mogle ni vidjeti, zato sto je tek objavljen, a to mi je iskreno zao jer bi mi prije operacije pomoglo vase iskustvo. Ali sto je tu je. Ja sam ves operisana i sad cekam rezultate i duboko se nadam da mi je ovaj laksi oblik karcinoma. Operacija nije bila teska....samo psihicki, sve me totalno slama. Strah, on je najgori.....djete, obitelj... J-la koju vrstu karcinoma su imale mama i sestra? Davina mozes li malo pisati, sto me jos ceka a i kako ti izlazis na kraj. Ujedno vrlo mi je zao sto si mi se bas ti javila, citala sam tvoju pricu na podforumu posvojenje i volila bih da ti se poslije svega nije bas i ovo desilo. Nadam se da ce sve na kraju biti dobro.

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Hvala Peterlin
    Na prvu bude teško prihvatiti da ti neko blizak "odjednom" ima karcinom. Mama je na prijedlog interniste otišla na provjeru krvi. Hormonalni nalaz je bio ok, ali s obzirom da joj je sestra imala karcinom, urade joj UZ, pa onda scintigrafiju i punkciju. Sve je ispala slučajnost.
    Vjerujemo da će sve biti ok jer nije imala nijednog simptoma bolesti.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

j-la, jel joj odmah uzv nije bio dobar?

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

UZ je pokazao jednu izraslinu na lijevom režnju, i tri manje na desnom. Doktorica je, koliko sam skontala, palpatorno skontala da valja odmah raditi scintigrafiju. Scintigrafija je pokazala da je ta izraslina na lijevom režnju hladan čvor, a punkcija da je folikularni karcinom.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Hvala ti!

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Dijana, nema na čemu.

Davina, mama je načula da će nakon primanja radioaktivnog joda morati baciti sve sto je imala na sebi i sa sobom. Jesi i ti tako?
    Vidim da si imala telefon, znači to može imati sa sobom?

Davina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2013

Početno

I ja sam se naslušala kojekakvih priča, što ću sve morati pobaciti kad izađem iz bolnice, od ličnih stvari, preko mobilnog telefona, do neznam ti ja čega, sa čim dođem u dodir tokom te terapije, i mogu ti samo reči da skoro ništa od toga nije točno.
    Kad su mene nazvali sa radiologije i rekli datum kad trebam da dođem, rekli su mi da ponesem sve ono što mislim da će mi trebati, što bi nosila i da idem na neki drugi odjel.
    To je bilo 2-3 tjedana nakon dijagnoze i bila sam još uvijek u velikom strahu i šoku i nisam ni uspjela pitati za sve detalje, ali sam pomislila pa ako ću morati sve pobacati sigurno bi mi reki nemoj te nositi npr to ili to, jer će te se nakon terapije morati od tog 'rastati'.
    Kada sam dobila tu radioaktivnu kapsulu uz to sam dobila i listu na kojoj je sve lijepo objašnjeno kako se trebam ponašati tih 48 sata, i kako još 2-3 tjedna poslije.
    Tu je stajalo da sve što dođe u dodir sa izlučevinama, npr. urinom ili znojem je kontaminirano i treba najmanje 3 tjedna odstraniti ili pomogućnosti baciti. A sve ostalo ne! Ni telefon ni knjige a ni gornju odjeću koja nije bila direktno u dodiru sa znojem, ni ostalo. Tako da, nek se mama ne brine, neće morati puno toga baciti.
    Što se tiče telefona, ja sam imala svoj mobilni telefon sa sobom,koji mi nažalost nije puno koristio jer je radiologija u bolnici u kojoj sam ja bila na dva sprata ispod zemlje i nisam nikako imala mreže. Ali sam zato u sobi imala bolnički telefon na raspolaganju i mogla sam se čuti sa ostatkom svijeta.
    Nadam se i za tvoju mamu, najboljem mogućem rješenju.
    Ako te interesuju detalji terapije radioaktivnim jodom, slobodno pitaj.

I još nešto, ne želim nikoga plašiti, što više pomoći, što se tiče čvorova da su hladni zločudni a topli ne. Ja sam u jedanaestom mjesecu bila na detaljnim pretragama zbog strume i tada su mi rekli da imam nekoliki čvorova i da su na sreću svi topli.
    Tjedan dana pred operaciju sam izvršila opet detaljan pregled i tada sam sa doktorom koji me operisao razgovarala o mogučnosti ostavljanja djela štitnjače, jer su moji čvorovi svi topli i da ne postoji mogučnost da krene po zlu...A ono je krenulo po zlu.
    Doktor mi je rekao da je tako strašno rijetko, da su topli čvorovi zločudni, skoro pa nemoguće...nažalost samo skoro.

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Kakavi su ti bili hormoni?
    Sad si me malo prepala sa tim svojim čvorovima .
    Meni su prije dvije godine otkrili isto na lijevom režnju jednu izraslinu a na desnom tri manje (kao što je kod mame bilo), ali nemam problem s hormonima. Doktorica koja vodi mene a sad i mamu, smatra da trebam uraditi scintigrafiju, ali da nema žurbe. Prije dvije godine kad me prvi put pregledala, nije htjela raditi jer sam dojila N., kao ni sljedeću godinu iz istog razloga.
    Kad sam vidjela mamin nalaz i moj, jedinu razliku koju sam primjetila da je njena izraslina, palpatorno, bila čvrsta, a moja elastična. Valjda i to nešto znači. Čak mi je rekla da mogu slobodno planirati drugu trudnoću.

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Morla13 prvotno napisa Vidi poruku
    Velika hvala sto ste se javile. moj post niste mogle ni vidjeti, zato sto je tek objavljen, a to mi je iskreno zao jer bi mi prije operacije pomoglo vase iskustvo. Ali sto je tu je. Ja sam ves operisana i sad cekam rezultate i duboko se nadam da mi je ovaj laksi oblik karcinoma. Operacija nije bila teska....samo psihicki, sve me totalno slama. Strah, on je najgori.....djete, obitelj... J-la koju vrstu karcinoma su imale mama i sestra? Davina mozes li malo pisati, sto me jos ceka a i kako ti izlazis na kraj. Ujedno vrlo mi je zao sto si mi se bas ti javila, citala sam tvoju pricu na podforumu posvojenje i volila bih da ti se poslije svega nije bas i ovo desilo. Nadam se da ce sve na kraju biti dobro.
    Izgleda ti je opet objava malo kasnila, jer sam tek sad drugi post primjetila.
    Mama je imala folikularni, tetka anaplastični. Papilarni i folikularni su operabilni i sa odličnom prognozom, pogotovo kod mlađih osoba. Zapravo predstavljaju izmijenjeno tkivo štitne, i odlično reaguju na radioaktivni jod. U ovisnosti da li ima metastaza prima se više doza. Anaplastični je jako rijedak, i najčešće se javlja kod starijih osoba.
    Vjerujem da ti je psihički najteže pala operacija . Sad trebaš misliti pozitivno, jer je najgore prošlo.

Davina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2013

Početno

Morla, naravno da će na kraju biti sve dobro, a ako ne bude onda nije kraj

Sad ti je najvažnije da ti bude nalaz gotov pa ti se tek tada može reći što te čeka, duboko se nadam da je i tvoj karcinom papilarni ili folikularni, jer kako ti je i j-la rekla oni su najlakše liječe i kod njih je niska stopa smrtnosti.
    Najbolje znam kroz šta sve sad prolaziš i teško je dati neki pametan savijet.
    Ja sam bila prva dva -tri dana u takvom šoku da nisam ništa drugo vidjela samo smrt, i ja koja inače uvijek korača nasmijana kroz život i sve probleme koje mi život zada prihvatim objeručke, u tom momentu sam posustala i pomislila ma kakva terapija daj što prije da bude sve gotovo.
    Sreća da me to stanje nije dugo držalo i da sam se brzo 'izvukla'.
    Moraš sama za sebe naći način, kako da pobijediš taj strah, i što tebi lično najbolje godi. Meni je najviše godilo (naravno poslije prvoga šoka) kad sam se ponašala da karcinoma i nema, jer su ga operacijom odstranili i završio je u patologiji a ne kod mene.
    Da, obitelj, dijete...to je i meni najteže padalo. Princeza je jedan dan od mene zahtjevala da joj obećam da neću umrijeti i nju ostaviti samu, jer tek kad joj to obećam ona će se smiriti jer ona zna da ja uvijek držim obećanja...i da obećala sam. Poslije toga je još jedna meni važna osoba to isto od mene tražila...i njoj sam obećala...i poslije toga sam uvijek kad bi mi dođi teško pomislila: a obećanje, nečeš ga valjda pokršiti i to mi je davalo snagu za dalje.
    Nadam se da češ i ti uspjeti naći mir i prevaziči strah, to ti duboko želim.

J-la, meni su hormoni bili uvijek uredu, meni je problem samo stvarala ta struma. Nažalost sad poslije operacije hormoni više nisu uredu.
    I ja nisam željala da te uplašim, mislim da sigurno i sama znaš da si u rizičnoj grupi i da je karcinom štitnjače nasljedan, ali to ni u kojem slučaju ne znači da ti obavezno moraš oboliti zato što su ti to mama i tetka obolile. Ali da se češče moraš kontrolisati to ti je jasno.
    Meni je doktor odmah nakon dijagnoze naručio i Princezu na pregled i rekao da će i ona morati, u kraćim razdobljima, čitav život kontrolisati svoju štitnjaču baš zato što je kroz mene i ona u rizičnoj grupi. Kad sam doktoru objasnila da moja kćerka nije moj krvni srodnik, laknulo mu je...a i meni
    Eto mi sreće u nesreći

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Znam da sam u rizičnoj skupini i da je nasljedan.
    Tetka je oduvijek imala problema sa stitnom, i nažalost, nije imala dobrog doktora koji je vodio njen slučaj.
    Tata je prije 10 godina, uz dijabetes otkrio hipertireozu. Njemu je na stitnoj bilo jako puno malih čvorova, primio je onu manju dozu radioaktivnog joda i od tada je ok.
    Poslije njega sam ja otkrila svoje čvorove, na moje insistiranje, otišla na pregled jer sam negdje čitala da trudnoća može biti okidač za bolesti štitne, pa rekoh da idem provjerit radi njega.
    Eto na kraju ispade da sam u rizičnoj skupini radi mame a ne tate.
    Kažem, za sada me tješi taj opis mog i maminog čvora (moj elastični, njen čvrsti), i da stvarno nemam nikakvih simptoma. Čak mi se štitna na prvu ne vidi na vratu. Tek se malo primjeti kad gutam podignute glave.
    Poslije tetke sam se psihički počela pripremati za operaciju, ali vjerujem da će mi biti isto teško kad dodje do toga.

Je l ti još nije pronađena prava doza hormona?

A tvoja curka mi je !
    Posljednje uređivanje od j-la : 18.06.2016. at 09:23

Datum pristupanja
    May 2016

Početno

Hvala vam drage za vase javljanje, ja sam danas dobila nalaz i na srecu i kod mene je papilarni karcinom kao kod tebe Davina. Dok malo dodjem sebi od srece u nesreci javim se sa mojim pitanjima za dalje, ako moze. Hvala unaprijed

Davina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2013

Početno

Super Morla, baš mi je drago, hajde sad glavu gore i pokušaj se malo opustiti. Znam da ovakvi savjeti mogu ići na živce, tj. meni su u najgorim danima, najviše išli na živce i ako su ljudi oko mene to govorili u najboljoj namjeri , ali hajde kako se opustiti kad misli idu samo u jednom pravcu. Uglavnom prognoze su kod papilarnog karcinoma 95 prema 5 podsto za život .
    Ako imaš pitanja samo izvoli, i nadam se da te neće pokolebati ovo vječno čekanje objave tvojih postova.

J-la, meni su tek sad poslije skoro pola godine, našli pravu dozu hormona, a dotad je to bilo prava ludnica ili previše ili premalo za poludit.
    A moja curka , ah s njom je uvijek 'veselo' u svim pravcima
    Kako je mama, jeli već primila jod?

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Mama je 12.07. dobila termin za prijem u bolnicu. Za sada se super osjeća i nema još osjećaj da joj fale hormoni.
    Sad je na onoj jodnoj dijeti, pa od toga pravimo šale. Mama je osoba kojoj nikad nije bila bitna hrana, a sada sanja mliječne proizvode .

Morla super !
    Tu smo za sve što ti možemo pomoći .

Davina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2013

Početno

O j-la, dobro je da nisam znala za ovu jodnu dijetu, jer za razliku od tvoje mame ja baš uživam u hrani .
    Ali šalu na stranu, zaista ovdje to ne rade, meni su samo rekli da nesmjem jesti ribu i naravno, jela sa jodiranom soli, a nije bilo riječi o mliječnim proizvodima, baš čudno.
    Što se tiče lošeg osječaja zbog nedostataka hormona, nek se mama ne brine. Ja sam se do zadnjeg dana super osječala i ako sam živila mjesec dana bez štitnjače tj. hormona. Čak mi je i moj doktor nabrojao sve poteškoće koje mi se mogu desiti, od vrtoglavice, preko jake depresije do čak i smrti, ali nije se ništa od toga dogodilo. Tako da se nadam za tvoju mamu da kod nje tako ostane još tih nekoliko preostalih dana.

Morla moraš li i ti uzimati radioaktivni jod, i imaš li već termin?
    Kako j-la reče, tu smo za sve što možemo pomoći, samo se javi.

Mala28 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

bok
    i ja sam operirala papilarni i bila na jodu.
    Ako trebaš kakav savjet su sam

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •