Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
bullying je deifnitivno problem koji trebaju rješavati odrasli, tj njime što je više moguće upravljati
ovaj primjer od pulinke je baš primjer kad odrasli toleriraju takvo ponašanje, tj njima je normalno, onda je i djeci normalno

danas je dosta naših škola prošlo kroz edukacije i programe za školu bez nasilja, i barem deklarativno nešto znaju o tome, samo ih nekad treba podsjetiti i gurat da rade što im je posao
treba biti uključena učiteljica koja će kroz razne sadržaje podučiti djecu da takvo ponašanje nije poželjno ni dobro, reagirati i zaustaviti kada primijeti neke takve primjere i slično
i dok je iluzorno očekivati od djeteta koje je žrtva da se suprotstavi samo, oni treći - promatrači, mogu nešto više učiniti, samo ih treba potaknuti u tom smjeru
cheerilee, ja bih definitivno uključila i učiteljicu i stručnu službu, jer to nije vaš osobni problem s te dvije cure, to je problem cijelog razreda
upravo tako, tang.

razred od m je baš kompliciran, posložio se tako da je svako malo neka frka. imaju blizance, fizički nasilne s nekom dijagnozom, ne znam kojom. koji fizički nasrću.

imaju jednu curicu, izrazit problem, u dva razreda je promijenila tri škole, radi svega.

a imaju i dvije „šefice“ koje se natječu i svako malo su u sukobu, od kojih je jedna moja m. koja je od početka prvog razreda bila, a bome i u ulozi bulija (u smislu ovih intriga, spletki) i u ulozi žrtve bulinga.
ma svega.
jer, svi se oni nose s tim svojim životom u kolektivu kako znaju.
a obično kad ne znaju što i kako, a često ne znaju, onda se postave potpuno krivo i situacije rješavaju na krivi način.

i zato im odrasli trebaju pomoć. da nauče. da razviju svoju emocionalnu inteligenciju, da razmisle prije nego što će nekoga povrijediti. jer često ni ne kuže da njihovi postupci nekoga pogode. a kad ih s tim suočiš, onda shvate.

a znam da aleks ima drugačije mišljenje, al da se škola neće s tim natezati to govori samo o školi. ne kažem, možda nalete na slučaj koji je beznadan, al u većini slučajeva to i jesu dječja posla. dječja posla koja, ako se na njih ne reagira, mogu od nečijeg dječjeg života učiniti pakao.