Drage sve, evo i mog iskustva s IVF kao žena samica. Taman sam na drugoj temi ostavila post, pa da se i ovdje javim. Dugo sam vas iščitavala i puno ste mi pomogle na mom putu prema majčinstvu.
Išla sam na Cipar na IVF i sve je prošlo super, upalilo od prve, rodila prije 6 mjeseci. Budući da sam taman danas nešto tipkala o svom iskustvu, skontala da i ovdje ostavim, ako će kome pomoći
Klinika:
Država: Cipar (točnije TR Sjeverni Cipar), grad Nicosia
Cijena + metoda : 3500 EUR cijeli postupak + cca 1000 eura lijekovi/hormoni(nabavljeni tamo jer su jeftiniji nego kod nas) + 1500 eura zamrzavanje oplođenih embrija na 3 godine; postupak - IVF
Moja iskustva: Odmah na upit o IVF za žene samice dobije se vrlo detaljan mail sa svim cijenama i potrebnim pretragama, kao i organizaciji smještaja. Pitaju nalaze AMH i TSH da bi izračunali kolika je šansa uspješnog postupka i napravili protokol lijekova. Nude dvije opcije, da se dođe na otprilike dva tjedna i da se sve odradi tamo (one silne hormonske injekcije se onda odrađuju u klinici ili med.sestra dolazi u hotel dati, ako netko nije baš ljubitelj davanja injekcija sam sebi + 2 folikulometrije) ili da se hormonska stimulacija i folikulometrije odrade u svojoj zemlji, a u kliniku se dođe samo na zadnju folikulometriju, vađenje jajašaca i transfer, tad se bude oko tjedan dana. Oni imaju dogovor s nekoliko hotela pa se dobije po jeftinijoj cijeni smještaj te imaju svog vozača koji pacijentice dovodi i odvodi na relaciji hotel-klinika. Prije postupka treba imati nalaze (ne starije od 6 mjeseci) KKS, LH, Hba1c,AST, ALT, urea,prolaktin,glukoza, test na infektivne bolesti (hepatitisi, sifilis, hiv i to) i vaginalni uzv maternice da se vidi da je bez polipa/fibroida… Ja sam to većinom sve u Hrvatskoj odradila. Kad se odrade ti nalazi, sam postupak je bez previše komplikacija, ne treba se naručivati, onaj mjesec kad se odlučiš za postupak javiš prvi dan posljednje menstruacije da dobiješ protokol po danima i dolaziš za 10 dana na postupak. Po dolasku naprave zadnju folikulometriju da vide stanje nakon stimulacije, korigiraju eventualno zadnju hormonsku terapiju, dobiješ uputu kad uzeti štopericu i dva dana poslije se dolazi na vađenje jajašaca, koje se radi pod kratkom općom anestezijom (tzv.twilight anestezija), uspava se na 15 minuta. Što se tiče donirane sperme, nabavljaju je iz Danske, nude 3 donora po željenim fizičkim karakteristikama, iste krvne grupe kao i majka. Donori su kompletno anonimni i sve što se o njima zna je boja kose, očiju, visina, težina i krvna grupa. Po vađenju jajašaca, oplođuju se i transfer oplođenih stanica vrše 5 dana nakon oplodnje. Ja sam praktički bila samo 3 puta u klinici (folikulometrija-vađenje jajašaca-transfer). Većinu toga sam rješavala putem maila. Klinika ima osobu zaduženu za međunarodne pacijente, Andri, koja je uvijek dostupna na whatsappu i može je se pitati sve što vas zanima. Ona i prati na postupku, mene je držala za ruku na transferu i objašnjavala mi što se događa i bodrila. Jako susretljivi svi, a kako su na turskoj strani, doktori su uglavnom Turčini, nisu baš od engleskog, Andri mi je prevodila. Svidjelo mi se što ne kompliciraju i ne otežu. Lijekovi se svi mogu nabaviti kod njih jer su dosta povoljniji nego kod nas, a i kod njih ne treba recept za neke lijekove.
Posebne napomene: Nisu previše opterećeni papirima i nalazima, tj.ja sam sve skoro odradila bez da sam dobila neke posebne nalaze od njih. Treba ih napomenuti da vam treba službena dokumentacija jer oni te oplodnje rade rutinski.