molila bih iskusne cure (i dečke) ako mi mogu ukazati na neku manje invazivnu metodu, alternativu amniocenteze.
napominjem da novac nije bitan.
detalji me interesiraju.
zahvalna
molila bih iskusne cure (i dečke) ako mi mogu ukazati na neku manje invazivnu metodu, alternativu amniocenteze.
napominjem da novac nije bitan.
detalji me interesiraju.
zahvalna
ah, u međuvremenu sam našla neki nifty test, navodno bolji, pouzdaniji...
netko bio? kolika je cijena?
Oko 5000kn. Bila prošle godine u Poliklinici Sunce.
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
http://www.prenatest.hr/
Tu ti sve pise i do kojeg tjedna trudnoce se radi i cijena.
Ja sam radila Nifty plus prije mjesec dana, u Suncu, 5000 kn, rezultati su bili gotovi za tjedan dana.
Odabrala sam taj jer za razliku od ostalih testova, testira više bolesti.
Radila sam s 13 tjedana, ali može se već od 10.
Varnica, jesu ti radili i uzv, il samo vadili krv?
Ja sam radila Nifty plus test u poliklinici Podobnik, prije mjesec dana, bila sam 12+3. Napravila sam ultrazvuk i onda vađenje krvi. Sam Nifty plus sam platila 4950 kn, rezultate sam dobila za tjedan dana.
Mislila sam da su nifty i harmony samo vadenje krvi pa su me iznenadili uzv-om. Ja sam isla u betu plus. To je divno kak su cijene pale. U prosloj trudnoci je cijena bila oko 5500, do 5800. Tamo cemo i na anomaly (onaj koji nije mini) ili kak se vec zove.
Koliko godina imate? Ja planiram u iducoj trudnoci na neki od tih testova. Imat cu preko 31 godinu i ne znam da li im to ima neko znacenje. Tipa da mi kazu da sam premlada,a npr.uzv je ok?
Ja bih na kombinirani pa ak je on ok, ne bih na nista detaljnije. I na anomaly da se vidi da je sve u redu sa srcekom.
U prosloj trudn.sam imala 40 g i radila samo kombinirani, a sad s 42 sam isla na nifty iako je bio fet (smrznuti zametak) koji je istog godiata kao i 1.trudnoca (imat cu blizance s razlikom od 2 g.).
Meni vidiš iz potpisa godine. Uskoro ću napunit 34, a muž ima 37. Trudnoća je iz mpo postupka, fet (icsi). Meni je na uzv bilo ok, vidjela se nosna kost, nuhalni je bio ok i ostalo, ali pogledaj si na netu što sve analiziraju ti testovi (harmony, nifty, nifty plus, tranquility).
Prvi put sam isla na kombinirani; 34.5 godine starosti u vrijeme testa. Drugi put MaterniT21, 37.5 godina. Prvi put je Materni bio previse nov da bi ga pokrilo osiguranje, drugi put je bio predlozen, s obzirom na dob i ukljucen u redovne preglede u trudnoci.
I ja sam išla samo na kombinirani i anomaly scan.
Imala sam 31, a muž 52 godine.
Nalazi svi dobri.
Dijete se rodilo u terminu i zdravo, a prije nje sam imala 5 izgubljenih trudnoća.
Meni su na uzv samo provjerili da srce kuca, prek trbuha, pa su mi onda vadili krv. Za Nifty.
Tako bi valjda i trebali, najprije provjeriti na uzv dal srce kuca i onda vađenje krvi, jer nema smisla vaditi krv ako srce ne kuca. Da ne bi bilo zabune, ja sam se bila naručila i na uzv pregled i na nifty, jer mi je tad padao redovni pregled i odlučila sam trudnoću voditi kod njih. Kod mpo ginekologa sam zadnji pregled imala u 9 tt, a onda sam na uzv i nifty išla u 13 tt. Zato je meni mjerila nuhalni i ostalo. Platila sam i nifty i pregled, zato sam gore napisala da je sam nifty plus test 4950 kn (+uzv pregled sam posebno platila).
Ja sam Nifty Plus platila 4900 i u to je bio uključen vrlo detaljan uzv i sigurno pol sata razgovora s dr-om o trudnoći i svemu tome što mu je bilo bitno. Naknadno sam poslala nalaz krvi, urina, tsh i ft4. Pišnula sam i trakicu. Vrlo su temeljiti.
A kako ste odabrali koji od tih testova želite? Ja sam gledala, mislim da 2 gledaju isto, a jedan od navedenih pokazuje i puno više bolesti
Mislim da sam gledala Harmony, Nifty, Praena i još neki
Ja sam se naručila na Harmony, ali mi je dr. reklao da je najbolji Nifty Plus jer se vidi puno više toga za istu cijenu.
Nego, mene sad zanima nešto drugo. Amniconteza pokazuje kromosomopatije. Najčešći je Down, pa slijedi Edwardsov sindrom. Zar se ne vidi to sve na anomaly scanu? Išla je frendica i kaže da traje 30-ak minuta i gledaju se sve koštice i svi organi i da su joj rekli da joj beba nema nikakav kromosomatski sindrom.
Moglo bi se vidjeti, ali i ne mora.
Moze se vidjeti jedino ako uz kromosomopatiju postoji vrlo vidljiva anomalija ( nekog) organa koja je vidljiva na uzv.
Osim toga na anomaly scanu se vide samo neke srcane greske ( iako se srce gleda vrlo detaljno).
uglavnom , gledanje kromosoma i uzv su dvije razlicite stvari.
Dijete sa kromosomopatijom moze izgledati savrseno zdravo na uzv, kao sto dijete bez kromosomopatije moze imati neku prirodenu anomaliju ( vidljivu ili ne u tom trenutku na uzv-u).
Uz napomenu da postoji jos puno kromosomopatija i metabolickih bolesti ( bez promjena na kromosomima) koje nisu vidljive na uzv, na nikakvom testu , pa cak niti nakon poroda do pojave simptoma.
Postoji Nifty plus i Harmony plus- oni testiraju na više trisomija i aneuploidija, ugl. za istu cijenu kao i samo Nifty i Harmony.
Cemu placanje toliko za neki test koji i tako nije 100% siguran?!
I sto biste uopce napravile da se ne daj Boze na testu ispostavi da nesto ne stima???
Amniocenteza se smatra "najsigurnijim" pokazateljem eventualnih anomalija, pa je opet samo 5% negativih nalaza (pod negativno mislim da je nadjena anomalija) i stvarno negativno.
Mojoj rodici je povrdjen Down, odlucila se zadrzati bebu, pa je rodila potpuno zdravu curicu.
Cemu se sa svim tim nalazima bombardirati i samoj sebi raditi ogroman stres?
Ako su nuhalni, rani kombinirani i anomaly pokazali da je sve ok, smatram da je svaki dodatni test samo bacanje novaca.
Ne znam, mozda ja sve ovo pogresno gledam i mozda mislite da ja svoju trudnocu uzimam zdravo za gotovo, ali to nije ni priblizno tako. Svaki dan sam u brizi, a tu brigu sigurno nece ublaziti niti jedan test, niti jedan uzv, samo ce ublaziti, aBd rodjenje mog djeteta zivog i zdravog.
Rezultat amniocinteze je pouzdan 99%.
Kombinirani probir nije dijagnosticki test nego test statistike.
Inace, vjerojatno svatko zna zasto zeli neki test , posebno ako je vrlo skup.
Nadam se da vecina zna sto bi ucinila i sa nalazima.
To nema nikakve veze sa mojim izborima i odlukama jer smo svi razliciti.
Npr. ja sam odbila sve testove statistike ( tada je kombinirani bio najpouzaniji sto se nudilo), te radila samo anomaly scan u 12 i 21 tj.
ali to je bila moja odluka, ne ulazim u tude.
Potpis na sirius.
Vrlo poznati i cijenjeni dr mi je rekao da je to bacanje novca, da je amniocenteza najpouzdanija, ali da i ona naravno ne otkriva sve moguće probleme.
Slažem se jedino da je to manje invazivna metoda pa time nekima i prihvatljivija.
Ali ako netko ne zna što sa, ne daj Bože lošim rezultatima, tek tada nastaju pravi problemi.
To sto bi netko napravio da nalaz nije dobar bilo je cisto retoricko pitanje, da si svatko od nas sam za sebe malo promisli o tome, a meni niti treba neciji odgovor, niti ga zelim znati i uopce ne zelim ulaziti u tudji zivot.
Rekla sam svoje misljenje o ovoj temi (hvala Bogu zivimo u takvoj zemlji gdje je to dopusteno, a to sto nekom ne idem niz dlaku nije moj problem), jer ja ne vidim razlog zasto raditi neke pretrage ako su mi uobicajene pretrage uredu.
Meni je ovo prva trudnoca, imam 34 god., radila samo nuhalni u 13 tt i anomaly u 24 tt. Sve super i ne zelim se opterecivati sa nikakvim dodatnim pretragama koje i tako nisu 100% sigurne, jer je i meni, a vjerujem i svakoj drugoj trudnici, sama trudnoca i previse stresna da bi si sama nabijala jos veci stres sa nekim pretragama, koje mogu pogrijesiti u rezultatu.
Eto, navela sam primjer moje rodice kojoj su rekli da nosi dijete s Downom i cijelu trudnocu je bila uvjerena u to. Samo zamislite koliko je to stres bio za nju, a i beba pati kad je majka pod stresom. Rodila potpuno zdravu curicu. Sto bi bilo da se odlucila prekinuti trudnocu, pa joj dr nakon prekida kaze da je beba ipak bila zdrava? (naglasavam: retoricko pitanje)
A meni u zadnje vrijeme samo primjeri gdje je na uzv i kombiniranom sve bilo super, a bebe Down. Tri sam čula u zadnjih godinu dana (i znam da nisu puste priče, stvarno je sve bilo ok do poroda)
Muž i ja znamo što bismo s lošim nalazom. Ali da mi jedan bude pozitivan, radila bih još neki (znači da mi neinvazivni bude pozitivan na nešto, išla bih i na amnio potvrditi).
I da dodam - ne idu svi na testove s mišlju da ne žele i neće roditi bolesno dijete. Pa velika stvar je i da si spreman da dijete ima neke posebne potrebe / bolesti, a ne da dođe do iznenađenja. Barem ja tako mislim
Ja to uopce ne moram zamisljati jer su meni u 21 tj. na anomaliy scanu ( kojeg sam radila da zadovoljim formu, ali kod najboljeg strucnjaka) otkrili kod djeteta kompleksnu srcanu gresku. Koja je potvrdena i nakon poroda , a da nije otkrivena prenatalno kcerkine sanse zaprezivljavanje bi bile puno losije jer se takva takva greske ne cuje na slusalice na normalnom pregledu niti je ona imala klasicne simptome koje se imaju kod srcane greske.
Ali i dalje smatram da svatko treba odluciti za sebe sto zeli raditi u trudnoci i sa cim mu je prihvatljivo zivjeti nakon nalaza.
Iako jako dobro znam ogranicenja testiranja i druge ( zivotne) rizike koji se ne vide testovima, mozda nekog umiruje da obavi testiranja onoga sto se testirati moze. Meni to ne zvuci uopce nevjerojatno jer smo svi razliciti.
Posljednje uređivanje od sirius : 11.08.2016. at 02:29
Evo, ja recimo nemam pojma sto bih s rezultatima nalaza da su bili losi. Al isto sam radila test (nuhalni i trostruki probir). I smirilo me kad su rekli da su nalazi ok (makar znam da to nije 100%). A sa nisi bili ok, o tome bi razmisljala kad bi mi to rekli.
Kad spomenem ljudima da sam isla na test od 5000 blijedo me gledaju, zasto bacam novac kad ce sve ionak biti u redu. Treba se samo opustiti, ne treba ti ni potpomognuta niti ce dijete biti bolesno. Ne daj boze nekom rec za amniocintezu. Odmah misle da si spremna sutra pobaciti. I onda ja to kazem samo najblizima jer mi ide na onu stvar kad mi ljudi sole pamet i namecu svoje stavove. Naravno da ce uvijek biti primjera da su nekome nalazi, bilo koji, bili potpuno netocni. I sad to postaje skoro pa pravilo i pametno se pozivamo na to da potvrdimo svoje pametno misljenje.
Dosla sam na ovu temu po neka misljenja i savjete vezano uz pretrage, a ne po moralnu i ne znam kakvu prodiku. Najlakse je lupetat i onda rec "imam ja svoje misljenje". Pa imamo ga svi. I sto ce sad ova tema prec u misaonu polemiku?
I eto jos jedne teme koju je neko zagadio svojim pametkovanjem.
Djelujem ljuto, jelda? E pa zato sto, za razliku od ljudi koji kenjkaju po moralu, ja nisam rijesila svoja pitanja je li sve u redu vec moram ici dalje. Na amnio il cekati iznenadenje, a ne nosim kinder jaje pa mu nisam sklona.
Nema potrebe da se uzrujavas. Ova tema je namjenjena razmjeni iskustva i tehnickim dilemama oko testa. Nije predvidena za eticke , moralne i druge dvojbe. Za takve rasprave imamo druge teme , pa se moze koristit pretraznik. Ova tema se nece pretvoriti u moralne dileme jer ce postovi o tome biti brisani.
Dakle, vratimo se na pravi smjer.
I meni je jedan poznati i cijenjeni dr rekao slično (da nije mozda isti dr u pitanju) kad mi je radio anomaly. Onda se iz razgovora ispostavilo da ga u vezi tog testa smeta nešto sasvim deseto a ne točnost i pouzdanost. Na kraju mu je bilo jako drago da je imao nalaz Niftyja kad me pregledavao jer je i sam bio začuđen onim što gleda.
Ništa nije 100%, pogotovo u medicini di 1 i 1 često nisu 2.
Moja trudnoća je imala masu komplikacija a Nifty mi je otklonio glavnu brigu, ići na amnio ili ne. Nije mi bio nikakav dodatan stres, dapače, laknulo mi je. I da idem opet, opet bi dala tu lovu jer mi je to bio prvi miran san nakon tjedana i tjedana stresa.
Čitam za nifty, harmony i sl. testove.
Toga nije bilo u moje vrijeme.
Drago mi je da postoje.
Nikoga nisam htjela uzrujati svojim misljenjem o ovom niti ikom zelim soliti pamet, a pogotovo ne nametati svoj stav. Prvenstveno sam ja osoba kojoj se nista ne moze nametnuti i sve sto kazem je samo moje misljenje, a ne savjet i tako se ja odnosim i prema tudjim izjavama.
Da je ne daj Boze jedan od mojih nalaza pokazao da nesto ne stima, ja bi napravila sve moguce pretrage koliko god one kostale.
Svojim komentarom sam samo htjela reci da ako su ove uobicajene pretrage dobre, ne treba si raditi dodatan stres sa dodatnim testovima, koji i tako nisu u potpunosti pouzdani - eto bilo je i jednih i drugih primjera.
Ne bih se složila da su standardni testovi dobri.
Kombinirani meni nije test u koji bih se ikada pouzdala jer je statistička vjerojatnost a ne dijagnostika. Anomaly ovisi o onom tko gleda i kakav utz ima. Zato i postoje dodatni testovi koji imaju puno veću pouzdanost od njih. I kad netko pita iskustva i preporuke, pita baš to, iskustva i preporuke. Ne mišljenje.
Ja nisam ni radila nikakve statističke testove jer su meni neupotrebljivi zbog godina. Preskočila sam sve i napravila neinvazivni test. Meni je moj uvaženi i cijenjeni profesor sam rekao da nije za amniocentezu, s čim sam se i ja složila, jer riskirati teško stečenu trudnoću nakon godina potpomognute, amniocentezom- nije nam padalo napamet.
Anomaly scan u 23. tjednu je također uredan.
A što bi bilo kad bi bilo - o tome bi razmišljala da se desilo.
Srećom postoje ovi testovi i cijena im pada svake godine.
Ne žalim niti lipe uložene u to.
radit cu harmony, prvenstveno zbog godina
a i u prosloj trudnoci mi je kombinirani bio los
i strepila sam do dana dok nisam primila svoje dijete u ruke
moje je misljenje da vrijedi svake kune
Meni je puno previše onaj 1% izgubljenih trudnoća zbog loše izvedene amniocenteze...
mislim da je za down 99,9% tocnost otkrivanja, za druge kromosomske greske ne znam
ako sam dobro zapamtila
neka me netko ispravi ako nije tako