Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 69 od 69

Tema: alternativa amniocenteza

rebecca avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Za koji konkretno test ti je rekao tih 5%? Ja sa brojkama ne bih izlazila, ako nisu provjerene. Na stranici niftyja može se naći podatak o 0,1% lažno pozitivnih.

Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Citiraj rebecca prvotno napisa Vidi poruku
    Za koji konkretno test ti je rekao tih 5%? Ja sa brojkama ne bih izlazila, ako nisu provjerene. Na stranici niftyja može se naći podatak o 0,1% lažno pozitivnih.
    Rekla sam, ako se ne varam i ako me sjećanje ne vara. Uglavnom, odmah mi je rekao (prije UZV-a) da mi sugerira amniocentezu, a ne Nifty, Harmony i sl.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Za mene je to puno previše.
    Zato i pitam, jer znam za slucajeve urednih nalaza a dijete se rodilo bolesno.

Los nalaz se ionako potvrdjuje amniocentezom, pa me ne brine mogucnost lazno pozitivnog testa (za sad me samo teoretski zanima tema )

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Čitam za nifty, harmony i sl. testove.
    Toga nije bilo u moje vrijeme.
    Drago mi je da postoje.
    X

Ja sam zbog godina (37+ u prvoj trudnoći) išla na amniocenntezu dva puta u 2 godine i nije mi ostala u nekom traumatičnom sjećanju, ali dobro je da znanost ide naprijed.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Zato i pitam, jer znam za slucajeve urednih nalaza a dijete se rodilo bolesno.

Los nalaz se ionako potvrdjuje amniocentezom, pa me ne brine mogucnost lazno pozitivnog testa (za sad me samo teoretski zanima tema )

Mene isto teoretski zanima, ali imam kći i možda će njoj jednoga dana zatrebati informacije.
    No, ok, amniocenteza potrvđuje loš nalaz, ali amniocenteza ne otkriva sve, zar ne?
    Po tome ispada da nema idealnog testa, bio on invazivan ili ne.

Datum pristupanja
    May 2016

Početno

Meni je isto drago da tih testova ima, i ako budem opet trudna sigurno cu se odluciti za njih umjesto ovih probira koji su mi samo pojeli zivce, a opet na kraju nista ne znas sigurno. Plus, rano se sazna spol djeteta

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Kombinirani probir mi.ne znaci nista, to je samo statistika.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Mene isto teoretski zanima, ali imam kći i možda će njoj jednoga dana zatrebati informacije.
    No, ok, amniocenteza potrvđuje loš nalaz, ali amniocenteza ne otkriva sve, zar ne?
    Po tome ispada da nema idealnog testa, bio on invazivan ili ne.
    Naravno da nema, puno bolesti i stanja nisu genetski uvjetovani.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Kombinirani probir mi.ne znaci nista, to je samo statistika.

Tako je i čim je jedan od roditelja stariji, nalaz je automatski lošiji.
    A što se tiče godina i genetike; muž i ja smo radili genetske testove i ispalo je sa je on ok, a ja imam sklonost kardiovaskularnim bolestima.
    On je imao 65, a ja 44 u trenutku testiranja. Također je on zdrav ko dren, a ja se raspadam na proste faktore.

Sadie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

Tanči, ni jedan test ne porkiva sve i ni jedan test nije potpuno, 100% pouzdan.
    Al i 99% je dobro.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nekim testovima 99% SAMO za ono sto se testom trazi, da ne bi bilo zabune.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Evo baš malo surfam po stranicama testova, za Harmony piše
    False Positive Rate* Detection Rate**
    Harmony Prenatal Test Less than 1 in 1,600 More than 99 in 100
    Traditional Test*** 1 in 20 79 in 100
    Data Source: Norton et al. N Engl J Med. 2015 Apr 23;372(17):1589-97

Za Nifty piše
    Osjetljivost testa NIFTY™ iznosi više od 99 % za detekciju Downovog, Edwardsovog i Patauovog sindroma, što je dokazano najvećim na svijetu kliničkim ispitivanjem u kojem
    je sudjelovalo skoro 147.000 trudnica.

A Tranquility
    Tranquility je puno točniji od tradicionalnih metoda: Tranquility osigurava osjetljivost od >99,9 % za trisomiju 21

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Ja sam Prena test radila.

giulia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2016

Početno

Ima li tko iskustva s tim testovima u blizanackoj trudnici?
    14tt ivf trudnoce mi je, 35+ sam i nikakve testove nisam radila.
    Na redovnom pregledu sa 12tt napravljen je samo uzv pregled kod mog mpo ginekologa i samo je rekao da je trudnoca klinicki i uzv uredna.
    Kada smo razgovarali o prenatalnim testovima on je misljenja da su kod blizanackih trudnoca ti testovi skoro pa beskorisni zbog moralnih razloga jer sto ako se utvrdi da je jedna beba potpuno zdrava, a druga ne?!
    Ja sam si isto postavila to pitanje...
    Mame i trudnice twinsa kakva su vasa iskusta?

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ja sam u drugoj blizanackoj trudnoci radila Nifty, amnio mi nije bila opcija, jer mi je strah od eventualne infekcije bio veci od straha da rodim bebu/bebe sa, recimo, Down sindromom. Dr nam je predlozio Nifty ili Tranquility (valjda se tako zove), u principu su isti samo se rade u razlicitim laboratorijama.

Ja sam se dvoumila, ali je mm insistirao, njegov argument je bio da je bolje znati na vrijeme ako nesto nije u redu da mozes da se pripremis: psihicki, logisticki... organizujes, informises... i tako uradismo nifty. I bio je OK.

Ja sam vise vjerovala u ekspertski ultrazvuk, u sve tri trudnoce sam ga radila kod iskusnog doktora (univerzitetski profesor), a po preporuci svog ginekologa, po dva puta. Taj isti dr "ekspert" mi je rekao da su ti testovi u blizanackoj t. samo bacanje novca, jer su nepouzdani. Za jednoplodnu ih preporucuje.

A za to sta se radi kad se ustanovi da jedna beba nije u redu sam i ja pitala svog dr pa mi je detaljno objasnio... bolje da nisam pitala. Uglavnom, meni je to bacen novac, ali posto je mm ravnopravni ucesnik u ovoj nasoj borbi za potomstvo, ja pristadoh da bacimo taj novac zarad njegovog dusevnog mira

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Inace sam 35+ i to nekoliko pluseva

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ako se test zasniva na dnk djeteta (ili posteljice, nisam 100% sigurna) onda sigurno nije nepouzdan za blizanacku trudnocu nego je jednako pouzdan kao i za neblizanacku trudnocu samo rezultat se vjerojatno odnosi zbirno na obje bebe (ne znam da li vide da li jedna ili obje bebe eventualno imaju kromosomski poremecaj). Dovoljno je otici u kliniku gdje uzimaju krv za test i popricati.

Sto se tice opcija nakon pozitivnog rezultata - moguce je napraviti i dvije amniocinteze za svaku bebu posebno pa i dalje, pod odredjenim uvjetima, ali ne znam sto se od svega radi u Hr. U svakom slucaju ako netko zeli moze istrazivati u slucaju potrebe koje sve opcije postoje (i gdje), sam test se sigurno moze provesti i na blizanackim trudnocama.

giulia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2016

Početno

Greymalkin hvala puno na detaljnom odgovoru. Iako imam i ja nekoliko + na 35 nisam se odlucila za test, a i MM se slozio s mojom odlukom.
    Spominjes ekspertni UZV?!
    Meni to nitko nije spomenuo.
    Sa 12tt napravljen mi je obicni UZV koji je trajao 5min. Doktor je samo rekao da je sve ok. To je moj MPO ginekolog i kod njega vise necu ici jer mi je daleko pa nastavljam kod drugog dr.
    Trebam li sama traziti neki detaljni pregled ili se to podrazumijeva?
    Kod sljedeceg pregleda biti cu 15+nesto

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ja sam u Bosni, kod nas se nista ne podrazumjeva, sve sam radila privatno i placala. Ovaj ekspertski sam radila cak u dugooj drzavi , u Beogradu.

A to za nepouzdanost dr je objasnio ovako nekako: kad izoluju dnk bebe iz krvi majke nikako ne mogu biti sigurni kojoj bebi pripada, znaci ako se dobije nalaz koji ukazuje na problem, opet se mora raditi amnio. Kod nas se nalazi Nifty testa cekaju dugo, nalazi amniocenteze jos duze, pa se onda kod eventualnog problema izgubi dragocjeno vrijeme, te tako taj profesor u blizanazkoj trudnoci preporucuje amniocentezu.

Meni je jos bilo nelogicno da kod blizanaca kad rade nifty ne mogu utvrditi pol, tj. ne daju tu informaciju na nalazu, za razliku od jednoplodne trudnoce. Znaci li to onda da nisu sigurni da su izolovali dnk obje bebe, ili 2 put istu bebu ili nesto trece? Lupetam, potpuni sam laik, ali nije mi to bilo ni tad najjasnije...

Kazem, mi smo nifty radili na insistiranje mog muza, njemu je dobar rezultat donio neki, bar privremeni mir... meni nije, ja sam strepila od milion drugih stvari, tako da je MENI to bio bacen novac... Ne kazem da drugi ne treba da ga rade
    Posljednje uređivanje od greymalkin78 : 13.10.2016. at 16:48

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •