Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
Ovdje se prica i o neprepoznavanju ljudi, lica, itd. - prijedlog za memory je isao za tim. Mislim da i vjezbanje kratkotrajne memorije moze poboljsati dugotrajnu...

Ali ako patiš od Prosopagnozije kao ja, onda nikakvo igranje memorije ne pomaže, pomaže samo da nađeš način kako da lica ipak prepoznaš npr. po nekom makantnom detalju (nikako frizuri jer se ona mjenja) i olakšaš život i sebi i drugima .

Ja dugo nisam znala da imam taj poremećaj, jer sam mislila da svi, tako ko ja, doživljavaju lica, i uvijek sam se čudila kad sam bila mala, kad bi moja sestra rekla eno npr. susjede, tete ili učiteljice a one 10 metara udaljene od nas ,mislila sam se kakve to ona oči ima , jer na toj daljini nemožeš prepoznati lice na onaj način na koji ih ja prepoznajem.
I da, ona je uvijek važila za lijepo vaspitanu i susretljivu curicu jer je sve uredno pozdravljala, a ja za mirnu i povučenu jer nisam nikog pozdravljala, a kako kad nisam znala dali ga poznajem ili ne

Meni pomaže dosta i to da imam (možda baš radi prosopagnozije) izrazitu moć prepoznavanja glasa i mogla bih između milion glasova prepoznati nečiji.

Eto nema veze sa orijentacijom u prostoru, ali pošto je čokolada rekla da nabrojimo sve što nam ne ide, rekoh da se javim , a možda se još neko nađe u ovoj dijagnozi.