Pokazuje rezultate 1 do 50 od 74

Tema: Dvojezicari - pomoc!

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Elly, čini mi se da se ne razumijemo- to sam i prije pokušala reći- naravno da sa 12 godina više nije nužna isključivost jezika. I sama već dugi niz godina razgovaram po potrebi sa mojom djecom koristeći 4 jezika. I u društvu ljudi se razgovara po potrebi. Govorimo o dobi 3,5god, gdje je u situaciji kao što je Kaae u kojoj nema drugog jezika niti kod drugog roditelja niti u okolini ipak ta isključivost potrebna dok se jezik ne ukorijeni, inače ostaje strani jezik- ali sve ovisi ustvari što roditelj zapravo želi. I što još ne razumijem-kakve vi to dubokoumne razgovore vodite sa djecom u parku u dobi od 3,5 god da bi to drugima u parku predstavljalo problem? Što je čudno u tome da primjerice Kaae sjedi sa nekom mamom u parku i priča eng. Dijete sjedi u pijesku sa drugim djetetom i igraju se na eng. Dijete žedno i kaže mami na hrv.-žedan sam. Mama izvadi iz torbe bocu vode, pruži djetetu, i nastavi razgovor sa drugom mamom na eng. a dijete sa drugim djetetom isto tako na eng. Kraj priče. Što tu ima društveno neprihvatljivoga u tome? Ali, ja se slažem sa onom: tko hoće naći će način, tko neće, naći će izgovor. Podijelila sam svoja iskustva, meni ni iz džepa ni u džep. Over.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
    Elly, čini mi se da se ne razumijemo- to sam i prije pokušala reći- naravno da sa 12 godina više nije nužna isključivost jezika.
    Pa Kaae zna da smo mi gotovo otkad je moja rodjena bilingvicari, ovo "sa 12 godina" se odnosilo i na cinjenicu kako djeca koja su vec dugo bilingvicari reagiraju i ponasaju se kasnije.
    Hocu reci, ako sad ima trenutak "necu" (iz bilo kojih razloga), ne znaci da se to nece promijeniti ili da ce zauvijek prestati koristiti hrvatski.

Nemoj se ljutiti, ali previse si se uhvatila ovoga "sa 12 godina", a lijepo sam opisala kako je to bilo kad je moja bila u dobi njenog sincica i sto je kod nas funkcioniralo da hrvatski ostane i dalje u uporabi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •