Vidi rezultate ankete: U slucaju pozara, izosim sto treba iskljuciti dovod struje i plina treba i:

Glasači
54. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • otvoriti sve prozore i vrata

10 18.52%
  • zatvoriti sve prozore i vrata

44 81.48%
Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: U slucaju pozara

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno U slucaju pozara

inspirirana jucerasnjim tecajem o zastiti od pozara zanima me jel znate neke stvari o tome sto treba napraviti u sluicaju pozara opcenito i u vlastitoj kuci

recimo uopce nisam znala da ukoliko se zapali plinska boca - treba je polijevati vodom da se hladi sve dok se plin ne potrosi
    a u slucaju da imamo jako malo plina u boci - boca ce eksplodirati i od zaljevanja nikakve koristi

i zanima koliko nas ima protupozarni aparat u svojim privatnim automobilima (ja recimo nemam , al cu ga uskoro nabaviti)

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

glasovala za "zatvoriti..." cisto onako nagonski, ne znan objasnjenje

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zar nije protivpozarni aparat u autu zakonom propisan kao obavezna oprema?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je, ali samo u sluzbenim vozilima

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zatvoriti otvore - da bi se spriječilo širenje požara iz jedne u drugu prostoriju i smanjila koncentracija kisika.

Ninet, ja mislim da aparat za gp nije obavezan u autu. :?

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj pcelica prvotno napisa
    Zatvoriti otvore - da bi se spriječilo širenje požara iz jedne u drugu prostoriju i smanjila koncentracija kisika.
    je, to je i meni palo napamet za koncetraciju kisika a ovo za sirenje na druge prostorije-izgorit ce ti i vrata i prozori i sve pa ja mislin da ne mozes ti tu puno utjecat

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

zatvoriti prozore
    mi doma imamo aparat za gašenje požara a u autu nemam pojma

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj luce2006 prvotno napisa
    Citiraj pcelica prvotno napisa
    je, to je i meni palo napamet za koncetraciju kisika a ovo za sirenje na druge prostorije-izgorit ce ti i vrata i prozori i sve pa ja mislin da ne mozes ti tu puno utjecat
    Dok vrata izgore požar će već biti ugašen.

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

U autu imam aparat za gašenje,u firmi isto...doma nemam ...morat ću ga nabaviti.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zatvoriti, logično...samo se bojim, ne daj Bože takve situacije, da li bi se toga uopće tada sjetila... :/

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja glasala tocno.

mija32, zar vasa zgrada nema protupozarne aparate na svakom katu?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

a jel imaju vaše zgrade ili neboderi požarne ljestve..
    to me uvijek zanimalo, ovdje u splitu većina ih nema, pogotovo stambenih zgrada, a vrlo malo poslovnih
    sjećate se tornjeva ili onog starog filma o požaru u neboderu..kako bi se izvukli da smo odsječeni na nekom visokom katu ?

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

valjda zatvoriti..iskreno nemam pojma i ne znam da bi mi prozori i vrata uopce pali na pamet u takvom trenutku :/

aparat u autu nemamo, doma imamo ( na stubistu)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A ja sam glasala za otvoriti, znam da dosta ljudi u požarima pogine od gušenja, premda mi i ovaj odgovor o koncentraciji kisika ima logike. Eto, ne znam. Ajde nam svakako reci točan odgovor da znam. Mi na svakom katu imamo jedan aparat, a imamo i požarne ljestve. Za auto se već dugo spremam kupiti, al uvijek knap s novcima....

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

glasala sam za zatvoriti,ali sigurna sam da bi u takvoj situaciji automacki sve živo pootvarala

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Zatvoriti, logično...samo se bojim, ne daj Bože takve situacije, da li bi se toga uopće tada sjetila... :/
    I ja se toga bojim - bojim se čak da ne bih reagirala upravo suprotno...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Mukica, nas su na tom cuvanom tecaju ucili da manje pozare mozemo i gasiti s gaziranim picama, jako zamuckas bocu i vudri ... Taj nam se dio najvise svidjao od tecaja zastite od pozara i zastita na radu Ah, ucili smo i da ne smijemo sjediti na pilates lopti, jerbo bi se mogli zrondati s nje a onda bi nam firma morala platiti odstetu

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vis vis
    nama tip koji umjesto rijeci "briga, brinuti, brines, brinete, brinuo" koristi rijeci "briganje, brigovanje, brigujes, brigujete, brigoval" nije spominjo lopte... a bas imam jednu iza ledja i nikak da se konacno naviknem sjediti na njoj

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Oćel taj korekt ansver? :D

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi, u slucaju pozara, idemo van 8) Nikakvo zatvaranje ovoga ili onoga. Van.

Mi (ukljucujuci i klince) znamo da se spustim nisko na pod i do prvih sigurnih vrata i van. Ako nam se zapali odjeca onda po principu: Stop, Drop and Roll a vani imamo zakazano mjesto gdje se svi nalazimo.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ancica, je si li ti to sama s klincima prosla ili?

ja nikada new razmisljam o takvim stvarima a kamo da bi mi palo na pamet dijete pripremati na to. U teoriji znam da je to loše ali u praksi...

Jucer je B u vrticu bio "neki covjek koji je pricao o opasnostima". B mi je to prepricao sapcuci, samo u dvije recenice. Skuzila sam da mu se nesto jakooo nije dopalo ali nikako izvuci sto osim cinjenice da je sirena (koju im je valjda pustao) bila kaooo glasna. Tko zna kako im je lik prikazao cijelu stvar, dijete mi se ocito prepalo, moram uloviti tetu

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Naša procedura je uzeti klince, a ako stignemo i albume, filmove i Hi8 kasete.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Imam ja jedno grozno/smiješno požarno iskustvo.
    Hotel "Meden", Trogir, 30.7., srce sezone.
    U hotelu 1100 gosti, a šuma oko hotela gori, gori čak i cesta iznad hotela, gori parkiralište.
    Promet zaustavljen, ne može se nikamo.
    Evakuiramo ljude prema plaži, ali u hotelu gomila Čeha i Slovaka neplivača - u slučaju panike, eto ti katastrofe.
    Hodamo okolo sa ručnicima na licu, dim doslovce guši, a ako izađeš iz hotela - vatra: češeri naprosto eksplodiraju.

Pokupila sam iz sobe dokumente, u vrećicu strpala zapaljive stvari (parfemi) i stavila u lavabo napunjen vodom.
    Plastični stol i stolce bacila van preko terase, zavjese zalila kantom vode.
    U tom trenutku je nestalo struje i to je bio jedini trenutak kad su mi se noge odsjekle!
    Užasno je bilo slušati tu histeriju po hodnicima i pokušaje ljudi da uđu u liftove. Ne možeš ti njima dokzati da ne smiju unutra, ma da sto jezika govoriš.
    A što je bilo smiješno?
    Pa to kako su krenuli bježati noseći sa sobom one napuhane krokodile, bazenčiće, peraje i maske... ko da im je to od presudne važnosti!
    Umirala sam od smijeha, a novinari mislili da ja ridam i sutradan moja faca preko pola naslovnice u Jutarnjem.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

JBT super procedura :D

Ja isto mislim da bi sve na svijetu prezalila osim fotki i snimaka. Sve ostalo je nadoknadivo. Ovo vise nikad.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    ancica, je si li ti to sama s klincima prosla ili?

ja nikada new razmisljam o takvim stvarima a kamo da bi mi palo na pamet dijete pripremati na to. U teoriji znam da je to loše ali u praksi...
    Uz pomoc edukativne video kasete. Na jednom djecjem koncertu je teta pjevacica uz svoje standard video i CD-ove imala na standu video snimku edukativnog koncerta kojeg je napravila (volonterski) sa vatrogascima na temu Fire safety iliti Sigurnost kod pozara.

Pa tamo kroz pjesmu prolaze kroz sve tocke koje su za klince vazne ako se nadu u pozaru. Super je video, i mi odrasli smo jako puno naucili.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mukice, pa daj napiši što ću ako bukne, jal otvaram il zatvaram?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zatvaraš, naravo - da vatri smanjiš dotok kisika.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bravo, Mukice. Ovo je baš bilo poučno.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Malo uzurpiram temu, ali u subotu je u mom kvartu izgorio stan u zgradi na 4. katu, i još i stan iznad njega. Dijete od svojih 3-4 godine se igralo upaljačem. Osim njega kod kuće su bili i mama, tata i neki od braće i sestara. Hvala Bogu, nitko nije ozlijeđen, ali obitelj sa sedmero djece je ostala na cesti, bez ičega.
    Ono što me šokiralo, i radi čega sam odlučila da ću s klincima onako kroz igru proći osnovne postupke u slučaju požara, je to što se požar tako brzo proširio da odrasli nisu stigli ni pomisliti na nekakvo gašenje nego su spašavali žive glave svoje djece i svoje.
    Drugi dan sam prolazila onuda, bilo je grozno gledati ljude kako iznose izgorjeli krevet, dječji bicikl, svu svoju izgorjelu imovinu u crnim plastičnim vrećama za smeće .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •