Pokazuje rezultate 1 do 50 od 131

Tema: Pustanje na cuvanje i vezanost

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ma da, je, ali teško da se može desiti da dijete nema prilika doživjeti frustrirajuću situaciju te vrste u svom okruženju. a namjerno kreiranje stresnih situacija, ne bi li poboljšao link između desne i lijeve strane mozga, mi je isto malo glupavo
    naravno da je glupo, to je ko ono puštanje Mozarta ne bi li dijete bilo inteligentnije
    ali ima roditelja koji ipak u prevelikoj mjeri podrede sva svoja ponašanja djetetovim potrebama, odnosno ostave razinu podređenosti koja je bila potrebna kad je dijete bilo mala beba
    ovdje Juul kaže da je potrebno nekad reć djetetu (mlađem od dvije godine) "ostavi me na miru da čitam časopis", ili u našem slučaju forum, što sam ja naravno radila, ali sam mislila da sam zbog toga nemajka
    odnosno da su roditelji koji neće čitat forum jer dijete želi da ih zabavljaju, neće ić na kavu jer dijete ne želi bit bez mame itd ustvari neprirodni

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    naravno da je glupo, to je ko ono puštanje Mozarta ne bi li dijete bilo inteligentnije
    ali ima roditelja koji ipak u prevelikoj mjeri podrede sva svoja ponašanja djetetovim potrebama, odnosno ostave razinu podređenosti koja je bila potrebna kad je dijete bilo mala beba
    ovdje Juul kaže da je potrebno nekad reć djetetu (mlađem od dvije godine) "ostavi me na miru da čitam časopis", ili u našem slučaju forum, što sam ja naravno radila, ali sam mislila da sam zbog toga nemajka
    odnosno da su roditelji koji neće čitat forum jer dijete želi da ih zabavljaju, neće ić na kavu jer dijete ne želi bit bez mame itd ustvari neprirodni
    To je ključna rečenica.

Ne trebaš kreirati nekakve takve situacije, dođu same kao sastavni dio svakodnevnog života: "Pričekaj minutu da stavim lonac na peć" je svakodnevna situacija. Ili "malo pričekaj da obavim wc". Moji su znali čučnuti ispred kupaonice i zavirivati kroz onu rešetku za ventilaciju dok sam ja bila u zahodu, he he he... Kad imaš dvoje djece u dvije godine, rečenice tipa "ČEKAJ da E. presvučem pelene ili ČEKAJ da L. obrišem guzu" su svakodnevna rutina. Čovjek nema 4 ruke da ih kao dva mlada majmuna nateže okolo. Život te brzo prizemlji.

Ali što se svjesnog kreiranja tiče, to dolazi prema potrebi. Ja sam ono ljeto prije nego su dečki krenuli u jaslice napravila doma raspored obroka i spavanja kao u vrtiću (dobili papir i uputu na informativnom razgovoru). Za mlađega je odlično upalilo, za starijega puuuno teže. Čini mi se da bi veći šok bio da su krenuli u ustanovu bez priprema.... Nije to bilo kreiranje frustracija, nego usklađivanje naše rutine da bude što sličnija vrtićkoj. Tu još pripada i ostavljanje djece na sat vremena pouzdanim članovima obitelji, odlaženje u goste, na igralište i tako... Djeca na vrijeme trebaju spoznati da će se roditelj vratiti kad ode i da nikakva deračina ne može promijeniti činjenicu da mama leži u kadi pol sata, pa ga - zamisli - tata uspavljuje.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    . Kad imaš dvoje djece u dvije godine, .
    pa to i ja govorim - kad imaš onda imaš. kad nemaš - nemaš, ovo jedno ne mora čekati da se pelene presvuku i guza obriše. jer ne mora. ih, kuže oni to, šta se mora manje teško pada :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •