Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
S obzirom da ucitelji imaju autonomiju u ocjenjivanju i da je za upis u srednju bitna svaka decimala vec od 5. razreda, mislim da bi bilo najbolje da se uvede mala matura i upis u srednju na osnovi rezultata.

Imam i osobno lose iskustvo sa profesorima, a i na primjeru moje cure (5.raz), vidim da i danas da ima stvarno losih i nepravednih ocjenjivanja ( i na bolju i na losiju ocjenu).
E sad, netko moze reci da kako je upitno i sta nekome smeta zakljucena bolje ocjena - pa druga djeca vide nepravdu i budu demotivirana.
Ovo je istina, ali batina ima i drugu stranu. Moj stariji je uvijek bio miljenik, ali zašto - zato jer nije konfliktna osoba i jednostavno izbjegava sukobe i s vršnjacima, a pogotovo se ne sukobljava s profesorima. Nije se nikada gurao u (cenzura) ali nije se ni svađao ni prepirao. Mlađi sin, naprotiv, ima rogove i duuuugačak jezik pa je puno puta platio cijenu toga kroz ocjene. Još je i borac za pravdu, za sebe i za druge, ali od toga nikada nije izašlo nešto dobro, uglavnom su mu samo zamjerili.

Ja se sjećam kolegice Bosanke koja je svojim sinovima govorila "nebriga te za tuđe ocjene" i to je zapravo najbolje. Treba se brinuti za sebe i svoje ZNANJE, a ocjene dođu kao posljedica toga. Nije uvijek sve sjajno, jer u sustavu koji je svakakav i loš rade ljudi koji isto tako nisu savršeni (kao i svuda) ali bratemili to je isto životna škola.