Moj stariji se priviknuo nakon dan-dva, a mlađi nakon dva tjedna. Nije svejedno ni kako je postavljeno (starijem su izvadili 4 trajna zuba da mu uspiju rasporediti preostale, pa je bilo više mjesta u čeljusti; mlađem nisu pa je njega to puno dulje klalo). Sad su oba na retaineru.
Dok se ne navikne na željezo u ustima, uzmi zubarski vosak da si s tim prekriva oštre dijelove. Mom mlađem je to doslovce napravilo rane u ustima, pa mu je bilo muka jesti dosta dugo vremena. Oba su imali džepni nož stalno sa sobom, jer dok imaš to u ustima, ne možeš gristi ni sendvič ni jabuku ni hotdog - ništa. Osim toga i sklopivu četkicu za zube, jer nakon jela treba oprati zube i očistiti sve zaostatke hrane. Bez paste to ide, ali bez četkice nema šanse. Moj mlađi i sad nosi četkicu u džepu.
Dok se usta ne naviknu, nije loše ispirati tinkturom adstringens Zagrebačkih ljekarni (to ima lidokain u sebi, pa ublažava bolove - razmutiš dvadesetak kapi u pol deci vode za ispiranje usta) ili Curaprox-om (ne znam točno koji - treba pitati u ljekarni koji je najbolji za to). Čaj od vrkute za ispiranje isto nije loša stvar, a ako nemaš pri ruci, onda kadulja - to sigurno imaš.
Naviknut će se, ali ovaj period je zahtjevan...
Pomozi djetetu - smoothie, juha, frape i slično što može piti na slamku (široku, za jogurt) pomoći će joj da ne gladuje, a da ne opterećuje zube.