Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 122

Tema: Crkva u školi i obrnuto

magistra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno Crkva u školi i obrnuto

Poštovani, poštovane,
    obuzeo me poriv kojem se ne mogu othrvati za objavu pisma župnika Marijana Pavlovića iz mjesta Ivanska kod Bjelovara kojim se obratio župljanima župe sv. Ivana Krstitelja na temu vjeronauka u školi, pa tako citiram;

"RODITELJI I DJECO!
    Podsjećam vas da ste kod prve svete pričesti vašeg djeteta obećali da ćete vi i vaše dijete dolaziti na sv. Misu, primati sv. Sakramente. To isto su obećala i vaša djeca. Sve je ostalo na obećanju. Prevarili ste i mene i Boga kojima ste dali obećanje. Ove 2016 godine pročitao sam na misama proglas naših hrvatskih biskupa u kojima oni zahtjevaju od nas župnika da ne puštamo primanje sv. Sakrament potvrde djeci koja ne idu na školski vjeronauk i koja ne idu na sv. Misu i da ne mogu biti ni krsni, ni firmani kumovi oni koji u srednjoj školi upišu umjesto vjeronauka etiku. Ovu opomenu shvatite ozbiljno i od ove školske godine redovito dolazite na misu i primajte sakramente. U nadi da će se to i dogoditi srdačno vas u Kristu pozdravljam.

U Ivanskoj u kolovozu 2016.
    Vaš župnik
    Marijan Pavlović (pečat župe sv. Ivana Krstitelja Ivanska) "

Veselim se vašim razmišljanjima.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Zasto bi se krizmao onaj koji ne ide na vjeronauk, nii na misu?
    Sto ce mu krizma u tom slucaju? Da bi mogao biti krsni kum?
    Zar nije licemjerno uzeti jedno, a sve ono sto to jedno uvjetuje, propustiti?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Zasto bi se krizmao onaj koji ne ide na vjeronauk, nii na misu?
    Sto ce mu krizma u tom slucaju? Da bi mogao biti krsni kum?
    Zar nije licemjerno uzeti jedno, a sve ono sto to jedno uvjetuje, propustiti?
    A zašto bi dijete u srednjoj moralo ići na vjeronauk? I zašto mu se ne dozvoljava biti kum ili kuma?
    Ima djece koja su vjernici, idu na misu ali u srednjoj žele slušati etiku. Zašto to kažnjavati?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni se npr. nije dopao odgovor Župnika na pitanje zašto nisu djeca u školi na vjeronauku dobila listiće za upis na Prvu pričest?
    Odgovor: jer to nema veze sa školom - taj dio mi se sviđa.

Zašto onda djeca koja ne idu na školski vjeronauk ne mogu ići na Pričest???
    Kakve veze u tom slučaju ima sa školom???

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    A zašto bi dijete u srednjoj moralo ići na vjeronauk? I zašto mu se ne dozvoljava biti kum ili kuma?
    Ima djece koja su vjernici, idu na misu ali u srednjoj žele slušati etiku. Zašto to kažnjavati?
    Ovo za srednju skolu nisam ni zamijetila. Naravno da to nema veze. Ni nema mnogo srednjoskolaca koji su kumovi , ali trebaju imati slobodan izbor.
    Iako, ne shvacam nemogucnost bivanja kumom u crkvi, nikakvom kaznom. Ja nisam nikad bila, pa sto.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hm, pa Crkva odnosno biskupi valjda imaju pravo odlučiti ili preporučiti kakve uvjete netko mora zadovoljiti da bi primio crkvene sakramente; ne vidim kakve to veze ima sa školom?!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Hm, pa Crkva odnosno biskupi valjda imaju pravo odlučiti ili preporučiti kakve uvjete netko mora zadovoljiti da bi primio crkvene sakramente; ne vidim kakve to veze ima sa školom?!
    Uvjet Crkve da dijete može pohađati vjeronauk za Pričest i ići na Pričest je 3 godine školskog vjeronauka. Bez toga ne može.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

OK (premda je to u neskladu s informacijama koje ja imam, ali ok) - ali kakve to veze ima sa školom?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    OK (premda je to u neskladu s informacijama koje ja imam, ali ok) - ali kakve to veze ima sa školom?
    Ne znam kakve veze ima sa školom, ali mene osobno smeta taj stav Crkve, jer miješaju ono što smatram da se ne smije miješati.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

PA to je unutrašnja stvar Crkve, oni određuju pravila. Ali ne razumijem kako to miješaju; pa nije vjeronauk u školi nešto neovisno o Crkvi, dogovoren je ugovorima s Vatikanom, Crkva zapošljava vjeroučitelje itd.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mima, kako onda djeca ne mogu dobiti listić na vjeronauku u školi, jer Pričest nema veze za vjeronaukom u školi, a istovremeno ne mogu na Pričest, ako ne idu na vjeronauk u školi???

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo za srednju skolu nisam ni zamijetila. Naravno da to nema veze. Ni nema mnogo srednjoskolaca koji su kumovi , ali trebaju imati slobodan izbor.
    Iako, ne shvacam nemogucnost bivanja kumom u crkvi, nikakvom kaznom. Ja nisam nikad bila, pa sto.
    Moja je pretprošle godine imala za kumu prijateljicu iz srednje škole, a ove godine mlađa razmatra istu opciju.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa meni je taj odgovor čudan, jer mislim da vjeronauk u školi ima veze sa Pričesti. Ali u oba slučaja, to je stvar Crkve i nema veze sa školskim sustavom.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

e, u razredu od m pobuna roditelja, iznenadilo ih to s vjeronaukom u crkvi subotom (u tri popodne!) i obaveznim nedjeljnim misama. ne moš vikendom nigdje.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pravi vjernik ide svaku nedjelju na misu, preskače samo u bolesti i sl. Dakle, dileme nema.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pa može li se otić na misu negdje drugo,a da se broji?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

naravno da možeš, možeš i u subotu navečer to se broji isto ko nedeljna ujutro.

neki ne priznaju

u moje vrijeme mi smo morali skupljati pečate uredno smo išli na misu tamo gdi smo se zadesili, vrlo često izvan naše župe i dobijali smo bez problema pečate, naš župnik voli prozivati baš za pohađanje mise, i ako nisi tu, kao da nisi bio, to mi se ne sviđa, a ujedno mi je misa u pol 10 jako kasna, napose za one koji imaju malu decu koja u 12 već spavaju.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Pravi vjernik ide svaku nedjelju na misu, preskače samo u bolesti i sl. Dakle, dileme nema.
    Nije stvar u misi nego u "određenoj" misi na koju treba ići.
    Kod nas je to bilo nedjelja u 9h ujutro i niti jednu drugu nisu priznavali. To recimo nije u redu.
    Razbucaju ti vikend totalno.
    Zašto je ta "vrednija" od recimo one navečer?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da to je bezveze da moraš ići samo na tu, napose kod prvoprićesnika koji moraju sjediti u rezerviranim redovima, definitivno sam protiv toga, velim u naše doba si mogo ići gdje si htio i u doba koje si htio, mada je isto bila i misa za klince, mlade, stare, ali ako ti ne paše ideš kad stigneš

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Sigurna sam da bi se unaprijed dalo dogovoriti da se uvijek dolazi npr. na večernju misu.
    Naš je župnik bio vrlo fleksibilan i otvoreno nam rekao da pretpostavlja da ćemo dovoditi djecu na subotnji vjeronauk i nedjeljnu misu, kad već želimo da prime sakramente i da mu ne pada na pamet brojati dolaske jer mu je jasno da ćemo nekada otići na izlete ili kod obitelji van grada.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Kod nas se ne uvjetuje vjeronauk u skoli da bi se moglo ici na prvu pricest. prvi put to cujem.
    Jucen sam predala prijavnicu za prvu pricest u nasoj zupi i bitno im je samo da je dijete krsteno, ili da se zatrazi krstenje

vjeronauk za pp je i kod nas subotom, sto ne podrzavam ali sta se moze kad bi poceli birati nebi bilo kraja...
    i kod nas zupnik zna prozivati, vise krizmanike, za (ne)dolazak na misu, ali netrazi pecat
    taj pecat mi je grozan kao i prozivanje i primanje sakramenta samo reda radi. ako vjerujes ides na misu, a slat djecu same na misu samo zbog sakramenta mi nema nikakve veze s vjerom

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pečati su bili u moje doba, mada je naš najavio da bi to mogao ponovo uvesti.

zakaj nemate katehezu preko tjedna, naši imaju uredno u suprotnoj smjeni, točno po rasporedu ali možeš otići i u drugu grupu ako ti tvoja ne paše, u moje doba se subotom hodalo na vjerunauk ako baš nisi mogo u tjednu, ali to nije bio vjerunauk samo za moj razred nego za 3-4 škole, pa je svako izabro kad mu paše.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I kod nas je bilo subotom (ujutro), nama je to baš odgovaralo. Eto - sto ljudi, sto ćudi.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I mi smo katehezu za pp imali preko tjedna u suprotnoj smjeni, nama je to bilo ok+ obavezna misa za prvopričesnike i roditelje.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj majola prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas se ne uvjetuje vjeronauk u skoli da bi se moglo ici na prvu pricest. prvi put to cujem.
    Jucen sam predala prijavnicu za prvu pricest u nasoj zupi i bitno im je samo da je dijete krsteno, ili da se zatrazi krstenje

vjeronauk za pp je i kod nas subotom, sto ne podrzavam ali sta se moze kad bi poceli birati nebi bilo kraja...
    i kod nas zupnik zna prozivati, vise krizmanike, za (ne)dolazak na misu, ali netrazi pecat
    taj pecat mi je grozan kao i prozivanje i primanje sakramenta samo reda radi. ako vjerujes ides na misu, a slat djecu same na misu samo zbog sakramenta mi nema nikakve veze s vjerom
    majola imaš PP

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kod nas se daju pecati i u pocetku je bilo receno ako fali 5 pecata nema pricesti. To naravno nije provedeno, zakljucili na vlastitom iskustvu. Isto tako kad smo se nasli drugdje i isli na misu uredno bi dijete tamo dobilo zig, cak smo i drugu djecu znali vidjeti da traze.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

kako sad to,jeli to pravilo na razini Hr,kako u majole to ne traže?
    koliko dugo traju te pripreme za sakramente pa da se eto ide uduplo na vjeronauk, i u školi i u crkvi?
    i meni je muka kad se sjetim da vikendom nećemo moći nikud ali računam to ne traje dugo...nije valjda i subotom u crkvi tokom cijele školske godine???

i ja se sjećam pečata za krizmu u mojoj župi,odnosno bile su neke puzzle/naljepnice pa si morao naljepit/složit cijelu sliku,kako kreativno...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Poduka traje od 10 mjeseca do tjedan dana pred pricest ili krizmu,u pauzuza Bozic i Uskrs kolko nema skole

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

osim za ovo sa etikom srednjoskolsca, sto je apsolutna glupost, za ostalo sve stoji. sto se cudite? ako dijete hoce sakramente ide na vjeronauk. druga je stvar sto ja mislim da bi vjeronauk morao biti samo u crkvi. ali tako je, kako je. i da, ako hoces da dijete primi sakramente, nedjeljne mise su nesto sto se ne propitkuje. nesto na sto ide cijela obitelj.
    s druge strane, cemu sakramenti ako ti je misa glupost i tlaka. ako si protiv i sve te to iritira. zbog babe i sela? ma daj...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

magriz, a štajaznam, zar ne možeš biti vjernik i htjeti sakramente i istovremeno npr planinariti nedjeljom s obitelji?

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Onda planinariš subotom.
    Vjeronauk i priprema za sakrement je izborna aktivnost koja nosi obavezu i to je tako. Isto kao da upišem dijete na neki sport pa onda kukam što sad ima triput tjedno treninge a vikendom utakmice pa ne možemo nigdje obiteljski.
    Ako sam dobro shvatila, taj pojačani program je samo u godinama kad se primaju sakrementi, treći i osmi osnovne? Ako ti je važno onda se prilagodiš i izdržiš to vrijeme, ako nije... to je samo izborna aktivnost.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Stvara se problem ni iz čega; za župnu katehezu bi se trebalo moći dogovoriti kako većini paše, vikendom ili preko tjedna a naravno da neće svima pasati sve; misa bi trebala "vrijediti" gdje god se odslušala jer je jednako važno i moći obiteljski otići nekamo vikendom.

magistra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ali, čekajte malo!
    Temeljem čega je Crkva dobila ovlasti na ovakav način maltretirati vjernike u državnim ustanovama što škola jest? Zar nije crkveni vjeronauk dovoljan?
    Tko je dao crvenim velikodostojnicima pravo da uvjetuju da djeca koja slušaju etiku a ujedno polaze svetu misu ne mogu biti krsni ni firmani kumovi? Tko im daje pravo da uvjetuju na koju se točno misu mora dolaziti i još skupljanje pečata kao potvrde dolaska?
    Meni se od toga muči u želucu. Idem na misu jer se tu osjećam dobro, jer smo vezani kao zajednica, jer je to nedjeljno vrijeme za nas, u 7, 9, pola 11 ili 6 sati navečer, kad nama paše, kad se osjećamo dobro. Što je s vjerom jer me ispunjava, bez prisile. Ovakav pristup nije u redu i točka i ja mu ne mogu naći opravdanje. I još hajde da se radi o životu u Crkvi no sve se ovo prelilo na civilni život, u škole i to nije u redu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Temeljem ugovora s Vatikanom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja ne vidim da crkva tu maltretira nekoga u državnim ustanovama ?! Crkva postavlja uvjete pod kojima se nešto može ili ne može napraviti u crkvi.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ovo za etiku u srednjoj školi mi je osobno bezveze, prvi put to čujem i mislim da je to "ideja" dotičnog svećenika ali to bi najbolje znao Juroslav, ako se može javiti.

A ovo drugo, pa kako crkva ne bi imala veze s vjeronaukom u školi i propisivanjem uvjeta za prvu pričest?

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dijana, je li taj svećenik možda u Sopotu? Sličnu priču je čula jedna prošlogodišnja krizmanica i taj svećenik i njegov pristup su bili najjači uteg u odluci da sad u prvom srednje odabere etiku umjesto vjeronauka.
    Crkva ne shvaća koliko je kontraproduktivna svojim prisilama i propisima.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aha, sad vidim da ti ne spominješ nekog konkretnog već se referiraš na ovog iz prvog posta. Očito ih ima više ili je to ipak neko novo pravilo.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    magriz, a štajaznam, zar ne možeš biti vjernik i htjeti sakramente i istovremeno npr planinariti nedjeljom s obitelji?
    naravno da možeš
    postoje crkvice po brdima, a i mise u 7 ujutro i navečer. a i misa subotom navečer isto vrijedi

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bar na planinarenju Cvijeto ima žigova kolko ti srce želi.

dodagoda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Nije tu po meni toliko stvar do crkve nego do župnika.Crkva je po meni postala kao politika-što više sljedbenika ima to su jači pa samim time naravno da se crkva kao takva želi infiltrirati u čim više segmenata društva kako bi bila moćnija.
    Osobno nisam praktični vjernik, ne idem svake nedjelje u crkvu no moja djeca su pohađala/pohađaju vjeronauk u školi i župni vjeronauk. Kćer je obavila i pričest i krizmu a sin je ove godine prvopričesnik... e sad-da naš župnik pošalje ovakvo pismo nama roditeljima, osobno bih otišla do župnog ureda objasiniti mu zašto ispisujem djete sa vjeronauka. Mi jesmo zemlja koja je većinski katolička i u redu mi je da djeca uče o našoj vjeri(iako sam uvjerenja da je 2 sata vjeronauka tjedno previše i da bi se taj vjeronauk mogao prakticirati puno drugačije i zanimljivije pa bi ga i djeca bolje prihvatila), da idu na misu i draže mi je da mi je sin subotom u 10:00 na probi za crkveni zbor nego pred Playstationom no tlak mi skoči kad mi netko kaže MORAŠ. E pa Ne MORAM !
    Kad je moja kćer išla na pričest, tadašnji župnik je to zaista lijepo odradio , nije bilo presinga već su zaista sa veseljem djeca išla na pričest. Nismo skupljali nikakve potvrde, čak se nije moralo niti strogo svaku nedjelju biti na misi, dok je u župi pored bilo strogo stavljanje štambiljića u neku knjižicu i ako ih nisi imao dovoljno, nisi mogao na pričest. Krizmu smo odradili isto bez nekog velikog stresa , no to su i veća djeca pa je sve nekako drugačije. U sklopu zbora barem 2x godišnje odu u posjet domu za nezbrinutu djecu , odu često i u starački dom pjevati i onda pokupe ovacije od starčeka i dođu sretni doma... to nije loše, lijepo je organizirano i zaista nemam ništa protiv da idu ali svojim izborom zato jer im je to lijepo a ne zato jer ih netko sili.
    Posljednje uređivanje od dodagoda : 20.09.2016. at 11:18

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas do sada nije bilo nikakvog presinga oko dolazaka ili nedolazaka. U 3. osnovne je bio dodatni vjeronauk u crkvi zbog priprema za prvu pričest. Išla je u onoj mjeri u kojoj je mogla s time da su kod nas dvije škole što je 8 razreda po generacije pa je bezbroj termina. Zapravo sve je bilo jako dobro organizirano, u tjednu su bili termini po razredima , s time da si mogao ići i u drugi termin. I još je bio termin subotom za one koji u tjednu nisu nikako stigli.
    Posljednje uređivanje od larmama : 20.09.2016. at 11:20

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj magistra prvotno napisa Vidi poruku
    Poštovani, poštovane,
    obuzeo me poriv kojem se ne mogu othrvati za objavu pisma župnika Marijana Pavlovića iz mjesta Ivanska kod Bjelovara kojim se obratio župljanima župe sv. Ivana Krstitelja na temu vjeronauka u školi, pa tako citiram;

"RODITELJI I DJECO!
    Podsjećam vas da ste kod prve svete pričesti vašeg djeteta obećali da ćete vi i vaše dijete dolaziti na sv. Misu, primati sv. Sakramente. To isto su obećala i vaša djeca. Sve je ostalo na obećanju. Prevarili ste i mene i Boga kojima ste dali obećanje. Ove 2016 godine pročitao sam na misama proglas naših hrvatskih biskupa u kojima oni zahtjevaju od nas župnika da ne puštamo primanje sv. Sakrament potvrde djeci koja ne idu na školski vjeronauk i koja ne idu na sv. Misu i da ne mogu biti ni krsni, ni firmani kumovi oni koji u srednjoj školi upišu umjesto vjeronauka etiku. Ovu opomenu shvatite ozbiljno i od ove školske godine redovito dolazite na misu i primajte sakramente. U nadi da će se to i dogoditi srdačno vas u Kristu pozdravljam.

U Ivanskoj u kolovozu 2016.
    Vaš župnik
    Marijan Pavlović (pečat župe sv. Ivana Krstitelja Ivanska) "

Veselim se vašim razmišljanjima.
    Mene to ne dira uopće. Doduše, po ovim kriterijima moji sinovi nisu pogodni kumovi, jer su nakon odrađenog vjeronauka samostalno u srednjoj školi odabrali etiku, ali to uopće nije važno. Baš me briga. Kome ne odgovara, nek ne ide u crkvu. Uostalom, nikakva zapreka nije ni da djeca zaobiđu vjeronauk u velikom luku, pa se kasnije kao odrasli odluče za prihvaćanje sakramenata http://www.svblaz.hr/aktivnosti/vjeronauk/katekumeni/

Crkva može pod svojim krovom propisivati ovakve stvari. Kod nas nije bilo tako, moglo se dogovoriti dolazak na župni vjeronauk u neko drugo vrijeme (bilo je više grupa), nisu se pisali žigovi ali ako se netko već odluči za pričest ili krizmu, PRISTOJNO je da obavlja svoje vjerske obveze (vjeronauk, župni vjeronauk, misa) od svoje volje i bez prisile.

Ono što mene smeta je npr. nazočnost svećenika na prvom školskom danu http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/p...---449033.html i općenito u školama IZVAN nastave vjeronauka, jer nisu svi osnovnoškolci vjernici, a oni koju su vjernici nisu nužno katolici.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja se recimo uvijek rado sjetim epizode serije Sex i grad u kojoj je Miranda pristala krstiti svoje dijete u katoličkoj crkvi, pa se čudila koliko je svećenik fleksibilan.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

U susjednom selu u kome je središna crkva, svi osnovnoškolci su čoporativno prvi dan škole išli na misu u vrijeme nastave, a i 10 dana kasnije jer ta ista crkva slavi svoj dan, meni je ovo neshvatljivo, kako se to uklapa u nastavni plan i program?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Uvijek se to čuje "neće se moći pričestiti ako ne bude to i to..", ali je li zbilja nekom djetetu bila uskraćena prva pričest jer nije, štajaznam, imao dovoljno štambilja?

Bilo bi uistinu pristojno odlaziti na župni vjeronauk te dvije godine za sakramente, ali ako netko i nije išao baš redovito, čisto sumnjam da ne bi dobio sakramente.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

TO recimo JEST neshvatljivo i neprihvatljivo

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Uvijek se to čuje "neće se moći pričestiti ako ne bude to i to..", ali je li zbilja nekom djetetu bila uskraćena prva pričest jer nije, štajaznam, imao dovoljno štambilja?

Bilo bi uistinu pristojno odlaziti na župni vjeronauk te dvije godine za sakramente, ali ako netko i nije išao baš redovito, čisto sumnjam da ne bi dobio sakramente.
    prvo potpis na Peterlin

a sad Dijani - uvijek ima pojedinaca koji vole zagorčati život drugima. takvi su izrazito rijetki, ali se o njima puno priča. uglavnom se sve svede na zastrašivanje, no na kraju se svi pričeste

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Magriz, tako i ja mislim, a za cappy, ne uklapa se nikako, čista samovolja, čak i da baš svi to žele, nije u redu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj cappy prvotno napisa Vidi poruku
    U susjednom selu u kome je središna crkva, svi osnovnoškolci su čoporativno prvi dan škole išli na misu u vrijeme nastave, a i 10 dana kasnije jer ta ista crkva slavi svoj dan, meni je ovo neshvatljivo, kako se to uklapa u nastavni plan i program?
    U školi mog djeteta (širi centar Zg) godinama je Dan župe bio nenastavni dan, a sve u skladu s propisom Ministarstva koje to - bar na papiru - dozvoljava.
    Prije neke 3 godine se od toga odustalo jer su se roditelji žalili, nisu imali kamo s djecom, nastavnicima nije odgovaralo jer su gubili dan od nastave, na misu ionako gotovo nitko nije išao i sve to nije imalo nikakvog smisla.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •