Po meni to nije suludo. To sto neki lazu i muljaju nije razlog da se prava uskrate svima. A, ako znas nekoga tko sebi isplacuje vece pare, a prijavljuje manje... prijavi gaili nemoj... al onda je to sto oni placaju manju cijenu vrtica i tvoja odgovornost...
Sto se tice recimo Sutivana... ajd, da to i je prihod po glavi stanovnika... koliko tamo uopce ima stanovnika, 1000? Znaci, 16 miljuna kuna godisnje... Koliko se toga s tim moze napravit, nemam predodzbu trenutno. Vjerojatno i moze stogod, uz sposobnu upravu... meni Sutivan i ne izgleda predobro![]()
A mjeru koriste one koje si to mogu priuštiti.
I koje nemaju što izgubiti.
Dakle, u prvom slučaju olakšavamo mužu obrtniku plaćanje doprinosa za ženu koja je već ionako doma, a u drugom je to socijalna pomoć jer je ionako radila za manje. Ili nije radila.
Ja bih neku pronatalitetnu mjeru koja će i mene potaknuti na treće...
Jedina prava pronatalitetna mjera je omogućavanje ekonomske neovisnosti roditeljima. Znači da mogu raditi (tako da od svog rada mogu živjeti normalno) i skrbiti za dijete, istovremeno. Ne u smislu da vode dijete na posao, nego da posao ne isključuje brigu o obitelji i obrnuto. Al ja to ne vidim nigdje kod nas. Niti u tragovima.
upravo tako.
da je drugacije, onda bi i puno bogatije i pametnije zemlje od nas vec uvodile slicne mjere.
ako se kroz majku odgojateljicu i slicne mjere natalitet poveca,(sto ce se moci vidjeti kroz par godina) vodim sve sudionike rasprave na veceru.
nema sanse da u zapadnim zemljema povecas natalitet na taj nacin. to pokazuju sve relevantne studije.
uz to mi ne zivimo u 18. stoljecu, nego u 21.
sto znaci da je svijet globalno selo, te da su migracije u raznim smjetrovima potpuno normalna pojava. ljudi se sele zbog skolovanja, posla i raznih drugih razloga, sto znaci da se ne radi samo stopi prirodnog prirasta, nego o tome koliko se ljudi u svojim najproduktivnijim godinama ostaju u zemlji, odnosno koliko je neka zemlja u stanju privuci stanovnistvo.
momentalna situcija u zemlji to vise nego jasno pokazuje.
uz to solidarni sistem generacijskog sporazuma vezano na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ne funkcionira vise po starim principima i koliko to god ruzno bilo to je realnost.
dakle sve su zemlje u procesu redefiniranja tih sustava u smjeru osobnih konta u kojem ce se velikim djelom svatko tokom radnog zivota morati pobrinuti za svoju starost, odnsono traze se odrzivi modeli.
trece problem rasta stanovnista gledajuci svijet u cjelini nije premalo, nego previse stanovnika, te ce demografska eksplozija prouzrociri jako puno problema s kojima se treba suociti.
razumijem ja da mali narodi i zemlje imaju naravno i problem da se sve vise smanjuju, no ti problemi se sigurno nece rjesiti metodama 19. stoljeca, a pogotovo ne populizmom, kombiniranim sa korupcijom i kriminalom.
slažem se s tobom, ali da je nama barem doseći neki minimum što nudi zapadna europa
besplatne knjige (koje se vraćaju na kraju školske godine), doplatak za svu djecu bez obzira na financijsko stanje roditelja, rad na 30 % satnice ako me volja i sl.
(naravno to je samo onom što nam odgovara jer npr. ne bismo se odrekle porodiljnog od 12 mjeseci, donekle besplatne osnovne zdravstvene skrbi, besplatnog školovanja i sl.)