Ja isto nisam za sto raniju obaveznu institulizaciju, ni za sto duzi boravak djece u skoli. Naprotiv. Md i ja oboje radimo pa su nam djeca svejedno krenula (tj. krenit ce) u vrtic starija od tri godine, a u skoli ne idu (i nadam se da ni buduca nece) u boravak. Konkretno u nasoj skoli je pet prvih razreda, od toga dva s boravkom, al u razredu mog sina (nije boravak) vecinom oba roditelja rade.

Mozda dijete u vrticu zaista moze steci nesto vise predskolskog znanja nego u prosjecnoj obitelji, ali sigurno i prosjecna obitelj ima dobrobit i prednosti u odnosu na prosjecan vrtic. Isto tako, mislim da je velika obitelj (ukljucujuci ne samo bracu i sestre, nego i prosirenu obitelj - rodjaka, tete, barbe, bake, dide) neprocjenjiva dobrobit za dijete. Meni se cini da mladji clanovi moje obitelji puno vise nauce od starije brace, sestara, rodjaka nego su ti stariji naucili u vrticu.

Isto mislim da je za dijete velika dobrobit (i to bar do tinejdjerskih dana) da u vecem dijelu dana ima dostupnu stariju osobu (ne nuzno roditelja, al mozda baku, didu, tetu) na koju se moze oslonit i koja ga doceka s ruckom kad dodje iz skole, koja mu pomogne, saslusa ga, i bude tu za njega.

Ne ulazeci sad u ekonomsku opravdanost zagrebacke mjere, i njen ekonomski efekt, nikako se ne mogu slozit da je za dijete apriori lose da kuci ima majku (oca) koji se brinu za njega, i to kucu u kojoj je uz to bar dvoje djece razlicite dobi od njega.

A sad jel to zaista dobra demografska mjera, i dobra mjera za ekonomiju drustva, to je drugo pitanje.