Ne žive samo od toga, imaju i povrat poreza, dječji doplatak, 9000 kn godišnje od grada za 3., 4. … dijete, rade na crno (preprodaja raznih stvari s interneta, nokti, šminkanje…). Spomenula si i sama, mnoge su digle kredite na status. A ne mali broj njih je zapravo često u blokadama, koriste zaštićene račune i sl. Vjerojatno postoji tu i neki tati koji ima posao (bilo prijavljen, neprijavljen, ili u Njemačkoj...).
#pratimscenu.
Živim u kvartu u kojima ih dosta koristi mjeru, poznajem ih osobno sigurno 10-tak. Neke nisu ni radile, neke su dale otkaz.
Mnoge od njih su bile i ostale realne, i dale su otkaz uz kalkulaciju "sigurno neće trajati vječno, ali klinci su sad jako mali (neke imaju i troje djece mlađe od 7 godina), i s mjerom je lakše hendlati sve, nema jaslica i bolovanja, posao za 3000 kn ću uvijek naći".
Mislim, jutros kad mi je zazvonila budilica i meni je bilo krivo što nisam uzela status. (Negdje do 11h neradnim danima maštam kako je lijepo imati status, a onda me stvarnost lupi u glavu).
S druge strane, nikako ne razumijem one (ima ih na fejsu dosta) čije najmlađe dijete ima već 8-9-10 godina, a imaju i punoljetnu djecu, koje argumentiraju da kako to nije u redu jer natalitet ovo-ono. Razumijem da je ova skupina ljuta i razumijem što govore kad govore "nismo tako planirale"... sve to stoji - dale su otkaz, računale su do djetetove 15. godine biti doma, ali zbilja ne razumijem kakve veze s natalitetom ima sjediti doma s velikom djecom, koju si ionako svu rodila i prije nego je mjera uopće postojala.
Grad se vjerojatno unaprijed dobro osigurao... prvo su jako počeli čistiti statuse, oduzimati onima za koje su utvrdili bilo kakve promjene (npr. promjenu adrese supruga i sl.). Ne znam točno pojmove, ide otprilike ovako, na nekim papirima koje bi MO dobile kad bi im bio odobren status je pitalo "rješenje", na drugima "odluka", ili nešto slično... uglavnom, zvuči kao unaprijed osmišljeno da se ovima koji su kasnije dobili mjeru bez pravnih posljedica može reći "od danas vaš papir nije važeći, i to se više ne odnosi na vas".
Jasno je da sve ide od toga da nema više novca (zanimljiv mi je argument nekih MO na fejsu koje kažu da novca sigurno ima, samo ga kradu, da ne kradu, bilo bi dovoljno za sve majke).
Ali grad isto lupeta gluposti što je u ovom novom prijedlogu mjere predloženo da na mjeru imaju pravo samo oni koji su nezaposleni minimalno 6 mjeseci. O čemu pričamo? Za koga je onda ta mjera? Za socijalne slučajeve? Je l to socijalna ili pronatalitetna mjera? Dakle mjeru ćeš dati samo onima koji su nezaposleni i rađaju 3. i 4. dijete?
(btw. pročitala sam isto da mnogi Romi zapravo ne koriste mjeru jer bi izgubili pravo na druge naknade iz sustava socijalne skrbi koje im mjesečno budu na razini kućanstva veće od tih 4200. Ne znam je li točno, pisalo na fejsu).
Prave mjere bi bilo da na razini (cijele države) podignu iznos porodiljine naknade za one koji imaju pravo koristiti ga do 3. godine sa sadašnjih 2300 kn, da imaš posao na kojem ti se ISPLATI raditi, da imaš vrtić u kojima ima manje djece u grupi i više teta koje ih mogu voditi van pa su manje bolesni, da delimitiraš iznos bolovanja za dijete i sl.