Stranica 25 od 37 PrviPrvi ... 15232425262735 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,201 do 1,250 od 1813

Tema: "Bandicev"zakon o mami odgajateljici

Zelena vila avatar
    Datum pristupanja
    May 2016

Početno

možda niste žene protiv žena ali ste i na mene ostavile dojam da u biti jeste..
    poznajem nekoliko mama odgajateljica, sasvim različitih po svemu a neke od vas sve takve mame trpaju u isti koš.. nikako mi se ne sviđa što neke od vas podcjenjujući pišu o njima u smislu da su nesposobne ponovno se vratiti na tržište rada.. možda neke i jesu no ove koje ja poznam imaju planove što i kako poslije..

meni je kao prvo divno što imate izbor.. ja imam troje male djece, visoko sam obrazovana i u ovom trenutku s obzirom da sam još na rodiljnom dopustu ne znam da li bi koristila tu mjeru da mogu, ali jako bi htjela da imam mogućnost izbora.. i to ne zato što ne volim raditi, baš suprotno jako volim svoj posao, no i bivša i sadašnja vlada su mi oduzele svu volju i prostor za raditi...
    mogu razumjeti da vas ljuti što se toliko novaca troši na to ali baš kao što je već rečeno, more novaca se troši na sulude stvari i projekte i nikom ništa..
    i da, i ja sam za nove i univerzalne mjere, ali dok se ne donesu, a mislim da se ne budu nikada, nemam ništa protiv da bar dio žena to koristi, pa koliko trajalo trajalo..

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zelena vila, js opet pitam.. da mjera ima rezultat i da sve imamo troje + djece i sjedimo doma (da, sjedimo doma) tko bi to placao? Tko bi punio proracun zg da to financira?
    Samo ti imaj izbor, zelim ti to svim srcem, ali financiraj to iz novčanika svoje obitelji. Ne moje.
    Time ne umanjujem da se moj novac i ns masu mjesta neprimjereno trosi. Al ovo me pika. Jer se sjedi doma dok ja ne sjedim da bi druge mogle sjediti.

Edit: naravno da domacice rade, al treba nazvati stvari pravim imenom. Jedni rade da druge ne bi morale.
    Posljednje uređivanje od Cubana : 07.01.2020. at 22:19

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Zelena vila, js opet pitam.. da mjera ima rezultat i da sve imamo troje + djece i sjedimo doma (da, sjedimo doma) tko bi to placao? Tko bi punio proracun zg da to financira?
    Samo ti imaj izbor, zelim ti to svim srcem, ali financiraj to iz novčanika svoje obitelji. Ne moje.
    Time ne umanjujem da se moj novac i ns masu mjesta neprimjereno trosi. Al ovo me pika. Jer se sjedi doma dok ja ne sjedim da bi druge mogle sjediti.

Edit: naravno da domacice rade, al treba nazvati stvari pravim imenom. Jedni rade da druge ne bi morale.

Potpis.
    I zašto na tu mjeru nemaju pravo sve majke?
    Zašto samo one s troje ili više djece?

Zelena vila avatar
    Datum pristupanja
    May 2016

Početno

eto žene protiv žena...
    da ja živim u Zagrebu ne bi imala ništa protiv toga.. pola moje obitelji živi u Zagrebu i nema ništa protiv toga..
    različiti smo...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Zelena vila prvotno napisa Vidi poruku
    eto žene protiv žena...
    da ja živim u Zagrebu ne bi imala ništa protiv toga.. pola moje obitelji živi u Zagrebu i nema ništa protiv toga..
    različiti smo...
    Aha, znači to što sam ja
    - punoljetna
    - građanka
    - koja radi i puni porezima gradsku i državnu blagajnu već desetljećima (porez na dohodak, prirez, PDV, trošarine, posebni porezi, komunalne naknade,...)
    - živi čitav svoj život u ovom gradu i državi
    - zna nešto o tome kako funkcioniraju javne financije
    - kao građanka i majka koristi dio javnih (gradskih i državnih) usluga koje se financiraju iz gorespomenutih poreza
    ne bi smjela reći što mislim o trošenju 500.000.000 kn GODIŠNJE iz gradske blagajne jer eto “žena protiv žene”?! To je “emancipacija”?!

Ak je to emancipacija vraćam se u srednji vijek. Inače da, imam mišljenje i o “mjeri” i o osobama koje je koriste (muškim i ženskim, jednako nas koštaju neovisno o spolu) a priznajem da politički nekorektno generalno o njima govorim u ženskom rodu, vjerojatno zato što:
    - su pretežno žene
    - imaju čak i udrugu u kojoj same sebe tituliraju “majkama-odgojiteljicama”, valjda smo mi ostale ili nemajte ili ne odgajamo djecu, pa se na nas ne odnosi ta sintagma

To što mnogi nisu protiv mjere je vrlo vjerojatno što nisu čuli za ovaj sitan detalj od 500 milijuna kuna GODIŠNJE s tendencijom rasta koliko nas to košta. Mislim nas u Zg, jer je ZG jedna od rijetkih JLS koja je financijski samodostatna pa je ne dotira država. Jer da jesu možda bi se i oni sjetili kojeg pametnijeg načina da ih se potroši. Imali pri tome XX ili XY kombinaciju kromosoma, za matematičke operacije i promišljanje o javnim potrebama financiranim iz gradske blagajne i prioritetima su obje jednakovrijedne.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa naravno da sam protiv.
    I mjere i onih koji to koriste, bilo kojeg spola.
    Nazalost me nitko ne pita.
    Nego ce se pipa zatvoriti kad blagajna presusi.
    A onda zbogom i skolski udzbenici i prijevoz i kazalista i vrtici... Ostat ce samo povisice u Holdingu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja sam ta jer znam koliko to znači,isti ta više djece mojoj mami bi tad pred 40 godina bio to neki dodatak rad se pričalo o najmanje 4 djece ali predlog nakon dve tri godine nije sazuvio.
    Imala sam priliku i ja ali sam rekla ne za moj slučaj.u naselju ima tri četri takvih odgajatelja,možda i više ne pitam svaku mamu koja ima više djece već one koje bas poznam jer imaju djecu staru ko moji pričam o većoj djeci koji imaju mlađu braću.
    Ima tu od teta u Konzumu do laboranata

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Zelena vila prvotno napisa Vidi poruku
    eto žene protiv žena...
    različiti smo...
    Baš mi je drago zbog vas.
    Sve su već cure napisale prije mene pa ću samo potpisati i naglasiti da sam apsolutno protiv.
    Bila i ostala.

Sent from my iPhone using Tapatalk

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

meni je stvarno smiješno kako se stav protiv ove "mjere" tumači kao "protiv žena"

sasvim mi je logično zašto se one koje koriste mjeru osjećaju prozvanima
    ja isto osjećam krivnju kada dobijem nešto što nisam zaradila

da živim na rubu siromaštva, da brinem kako obući djecu, kako ih poslati na izlet, kako platiti grijanje, i da grad nudi mjeru po kojoj mi je plaća veća od minimalca, vjerojatno bih ju koristila

ali da primam novce (prikupljene od onih koji doista rade) koji mi realno ne trebaju, bome bi me bilo sram

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Potpisujem cure koje su protiv.
    Ova rasprava mi liči na političke, gdje suprotne strane uopće ne percipiraju argumente nego idu po svom drumu; argumenti da taj proračun netko svojim radom treba i puniti, njima očito ne prolaze. Uostalom baš me zanima tko je odredio magičnu brojku tri, odnosno da to baš nude od trećeg djeteta.
    Drago mi je da će netko ipak stati na loptu jer se broj korisnika i novci koji se godišnje plaćaju značajno povećavaju, a bez konkretnih ekonomskih analiza. Stavljanje u odnos s nerealiziranim projektima u najmanju mi je ruku sebično. Pa i majke mogu dodatno zarađivati jer su ionako doma, ali to i ne stavljam niti bih stavljala u taj kontekst nego isključivo gledam kao obveznik plaćanja prireza iz kojeg se to sve plaća, odnosno želim da ide u korisno društvene svrhe poput primjerice otvaranja vrtića i povećanje dnevnih boravaka u školama, a ne plaćanje individuama za ostanak kod kuće. Ali to naravno nećemo ni čuti od njih.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ne samo prireza nego i poreza
    porez iz dohotka, kao i prirez, se plaća jedinici lokalne samouprave gdje je stjecatelj dohotka prijavljen
    dakle, ako živiš na području grada Zagreba porez + prirez plaće se plaća izravno gradu Zagrebu
    osim toga, Grad svoj proračun puni i transferima iz državnog proračuna (koji se puni drugim porezima, poput npr PDV-a), porezima na dobit i dr.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja se ne mogu oteti dojmu da ovi koji su ZA mjeru podsvjesno misli da je grad neko apstraktno biće, a ne da radno sposobni ljudi rade i dio svoje place odvajaju nekome da upravlja gradom. Pa valjda se moze ne sloziti s nekom mjerom, koja je totalni luksuz.

Argumentiranje da se novac baca uludo, a da se ovdje bunimo samo protiv ovih dragih žena je bez veze, jer je ovo tema o tome i zasto pisati o npr. Kinu Europa koji me osobno puno vise pogadja, nego MO.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj andream prvotno napisa Vidi poruku
    . Uostalom baš me zanima tko je odredio magičnu brojku tri, odnosno da to baš nude od trećeg djeteta.
    ne znam tko je odredio, ali pretpostavaljm da je 3, jer si od 3. djeteta u pozitivnom natalitetu

i kad sam već tu da se izjasnim da sam i ja protiv ov(akv)e mjere, na ovaj način
    postoji puuuuno više načina za pomoć natalitetu i demografskoj slici ove jadne države od ove isključivo zagrebačke mjere

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Postoje žene udomiteljice koje dobivaju sramotnu naknadu za odgoj tuđe djece (mislim da je 2100 kn) koja u pravilu dolaze iz problematicnih uvjeta i odgoj takve djece i balansiranje s bioloskim roditeljima je puno zahtjevnije od dizanja vlastite djece. To nije kvazi pronatalitetna mjera, ali je podignuti takvo dijete u drustveno korisnog covjeka puno veci doprinos drustvu, jer od jednog potencijalno socijalnog slucaja mozes dobiti barem donekle zadovoljnog covjeka.
    Puno mi je smislenije dati ženi koja dize takvo dvoje djece 6000 kn neto i uplacivati staz (ne uplacuje se nista za to), nego ovo. Onda bi mogao ocekivati i kvalitetniji pool udomitelja.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Al to nije tema.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ova mjera je prije svega diskriminirajuća.
    Iz više razloga.
    Jedan od njih je i broj djece.
    Znači dok moje dijete mora ustati u 5 i ići u jaslice ili vrtić i to samo zato jer je jedinica, djeca čije su mame odgajateljice ostaju u toplom krevetiću do 7-8-9...
    Kad sam ja htjela biti doma s djetetom, koristila sam NEPLAĆENI dopust.
    Bez naknade, staža i zdravstvenog osiguranja.
    Čak smo zdravstveno za mene plaćali jer me Ina gdje je moj muž radio nije htjela osigurati preko njega.
    Dakle, bila sam doma s djetetom, ali na naš račun.
    Živjeli smo tada od jedne, muževe plaće.
    I to je ok i fer.
    Zašto bi itko meni plaćao da sjedim doma?
    Grad Zagreb (čitaj Bandić) to sada rade.
    Plaćaju našim novcem majke odgajateljice da sjede doma.
    Za uzvrat one glasaju za njega.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pitanje je hoće li sada za njega glasati - sada ga već gledaju kao uljeza koji im većinu prava reže.
    Jer najgore je dati pa uzeti.
    Posljednje uređivanje od andream : 08.01.2020. at 10:08

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Iz više razloga.
    Znači dok moje dijete mora ustati u 5 i ići u jaslice ili vrtić i to samo zato jer je jedinica, djeca čije su mame odgajateljice ostaju u toplom krevetiću do 7-8-9...
    Čak smo zdravstveno za mene plaćali jer me Ina gdje je moj muž radio nije htjela osigurati preko njega.
    I to je ok i fer.

potpis velik ko kuća.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja sam protiv jer mi je neprihvatljivo plaćati roditelju čuvanje petnaestogodišnjaka dok jednogodišnjaci idu u jaslice samo zato jer su se rodili prvi ili jedini. Čim je granica 15 godina, mjera nema veze s demografijom nego politikom.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pronatalitetne mjere i jesu u neku ruku dikriminirajuce jer te poticu da radjas vise djece.
    Problem je sto ovo nije pronatalitetna mjera jer nije odrziva, i nije joj smisao imati pozitivan prirodni prirast nego glasačko tijelo.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Tako je. Neke koje znam imat će i više godina, preko 20 (djeca). A najmlađe dijete 15 pri kraju korištenja mjere.
    To nema veze sa zdravim razumom.
    Posljednje uređivanje od andream : 08.01.2020. at 10:26

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

I ja bih smanjila godine. Možda ne do škole, ali do 10 godina bi bilo ok. Ili do 12, tako nekako kreću u više razrede?
    Pa vidimo da se petnaestogodišnjaci ne trebaju doma čuvati i tetošiti...

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Pronatalitetne mjere i jesu u neku ruku dikriminirajuce jer te poticu da radjas vise djece.
    Problem je sto ovo nije pronatalitetna mjera jer nije odrziva, i nije joj smisao imati pozitivan prirodni prirast nego glasačko tijelo.
    Da, to je bit svega...
    Nisam čitala cijelu temu, znam da je stara, ali ne znam ni što bih sa samim imenom, MO. A što smo onda mi? Majke neodgojiteljice
    Pretpostavljam da se o tome već raspravljalo...
    I mene mnogo toga bode u oči, počevši od samog imena...

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Značajan porast nataliteta desio bi se kad bi svaka majka u Hr osjetila da ima kapaciteta za još jedno dijete. Ako rijetke pojedinke imaju puno djece to je kap u moru.
    Što učiniti?
    Jeftine i dostupne jaslice i vrtić,dostupan cjelodnevni boravak u školi, besplatan kvalitetan ručak za svako dijete, besplatne knjige i izleti, besplatna pomoć ako zapne u školi, jeftinije i dostupnije slobodne aktivnosti, mogućnost jeftinog ljetovanja za svako dijete..
    Mogućnost rada na pola radnog vremena...

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

O da, da mi se barem do 3.godine djeteta nudi rad na pola radnog vremena,prihvatila bih

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    O da, da mi se barem do 3.godine djeteta nudi rad na pola radnog vremena,prihvatila bih
    Za svako dijete? Za treće i svako sljedeće se to može i sada. Umjesto da koristiš porodiljni do treće godine, radiš 4 sata, a 4 sata si "na porodiljnom". Plaću dobiješ pola plaće + pola od tog porodiljnog, porodiljni ti se koristi u dvostrukom vremenu trajanja. Dakle ako si se npr. vratila na posao kad je dijete imao 12 mjeseci, imaš pravo još 2 x 24 = 48 mjeseci raditi na 4 sata.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    U svijetu u kojem živimo, zar zalsta treba zamjeriti nekome kaj je odlučil doć do novaca za koje im se pružila šansa? Legalno?
    pa ljudi moji, treba im čestitati!
    Pa, u svijetu u kojem živimo, ja razumijem da se nekom to čini privlačnim.
    Da imam troje djece i nikakvu perspektivu, osim čeka od socijalnog, i meni bi se činila privlačnom.
    Ali ne bih nikome radi toga čestitala.
    Čak sasvim suprotno.

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    Još više me rastužuje ideja koja se provlači - da žena koja ne radi kod nekog poslodavca i ima više djece samo sjedi doma..

kaj stvarno vi koje ste protiv tih mama poznate "žene koje samo sjede doma"?!?
    ja ne znam niti jednu!
    čak naprotiv, sve mame koje ja poznam a imaju više djece, tu računam i one s dvoje djece, itekako imaju obaveza..
    Nemoj to shvaćati osobno.
    Već kao činjenicu.
    Osoba koja ima djecu i radi na radnom mjestu, sasvim sigurno je manje doma od osobe koja ima djecu i ne radi na radnom mjestu.
    Radi toga i dolazi do formulacije "sjedi doma".
    Nitko pod time ne misli da stvarno sjedi, ali da je doma - doma je. I za to je plaćena od ljudi koji nisu doma za to vrijeme i možda imaju, a možda ne, djecu.
    I stalno provlačite šemu "tko želi rađat, nek rađa, a tko radit, nek radi".
    Mogu postojati oba svijeta, i za veliku većinu i postoje.
    I njih ne plaća nitko radi rađanja. A ne plaća, realno, ni ove koje plaća radi toga. Već radi ovisnosti i glasa.
    Ja sam već tu dva-tri traktata napisala prije godinu - dvije, pa se ponavljati neću, ali ću istaknuti opet da je to bilo očekivano, to je točno ono što Bandić radi i uvijek je radio i tko se uzdao u njegove mjere, sad se gadno spo...piknuo.
    Osim onih, naravno, koji bi sasvim lijepo živjeli i bez toga. Njima je svejedno.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Za svako dijete? Za treće i svako sljedeće se to može i sada. Umjesto da koristiš porodiljni do treće godine, radiš 4 sata, a 4 sata si "na porodiljnom". Plaću dobiješ pola plaće + pola od tog porodiljnog, porodiljni ti se koristi u dvostrukom vremenu trajanja. Dakle ako si se npr. vratila na posao kad je dijete imao 12 mjeseci, imaš pravo još 2 x 24 = 48 mjeseci raditi na 4 sata.
    Krivo, Bubilo.
    Dobiješ pola plaće, to da.
    Ali, dobiješ CIJELI porodiljni, CIJELI putni trošak, CIJELI topli obrok, CIJELI godišnji (doduše tada prekidaš porodiljni za tih 5 tjedana, ali imaš cijelu plaću ).

I to sve u duplom trajanju ostatka porodiljnog.
    I možeš za svako dijete. Čim prođe obaveznih 70 dana rodiljnog dopusta, može se ići raditi na 4 sata.

I meni je jako čudno da itko nije upoznat sa svojim pravima.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 08.01.2020. at 15:32

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I samo mali dodatak: djeca su ispisana iz gradskih vrtića, ali su prebačena u privatne vrtiće (naravno, ne sva, ali ja ih znam za nekoliko)
    dakle smišljeno iskorištavanje mjere

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj cipelica prvotno napisa Vidi poruku
    Jeftine i dostupne jaslice i vrtić,dostupan cjelodnevni boravak u školi, besplatan kvalitetan ručak za svako dijete, besplatne knjige i izleti, besplatna pomoć ako zapne u školi, jeftinije i dostupnije slobodne aktivnosti, mogućnost jeftinog ljetovanja za svako dijete..
    Mogućnost rada na pola radnog vremena...
    Ali, mnogima ne trebaju vrtići, ni cjelodnevni boravak, ni tuđi ručak.
    Mnogi nemaju djece. Mnogi nemaju djecu u vrtićkoj i školskoj dobi. Zašto bi se njima uzimao prirez za nečiju tuđu djecu?

Posve sebično se zapitajte: "Zašto bi uzimali moj prirez da neka djeca besplatno ljetuju, kad mojima to ne treba?", npr. Dajte, mislite malo. Meni ne smeta da se novac daje kako bi mame mogle biti sa svojom djecom i učiniti im djetinjstvo lakšim. Sve je to isto. Išao novac vrtićima ili dječjem doplatku ili MO (mama odgajateljica, ne mjesni odbor), nema veze, ionako nekud mora ići, pa i na puno gluplje stvari od MO.

Šira slika Svi samo iz vlastitih cipela gledaju.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja mama nije radila, bila je neplaćena Mo. I osobno mislim da je njoj bilo najgore. I zato osobno mislim, da sam i bila u takvoj prilici, a nisam jer mi fali jedno dijete, nikad pa ni tad ne bih ostala doma "s djecom"

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Krivo, Bubilo.
    Dobiješ pola plaće, to da.
    Ali, dobiješ CIJELI porodiljni, CIJELI putni trošak, CIJELI topli obrok, CIJELI godišnji (doduše tada prekidaš porodiljni za tih 5 tjedana, ali imaš cijelu plaću ).

I to sve u duplom trajanju ostatka porodiljnog.
    I možeš za svako dijete. Čim prođe obaveznih 70 dana rodiljnog dopusta, može se ići raditi na 4 sata.

I meni je jako čudno da itko nije upoznat sa svojim pravima.
    Evo iskreno,meni ovo prvi glas

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ali, mnogima ne trebaju vrtići, ni cjelodnevni boravak, ni tuđi ručak.
    Mnogi nemaju djece. Mnogi nemaju djecu u vrtićkoj i školskoj dobi. Zašto bi se njima uzimao prirez za nečiju tuđu djecu?
    Zašto?
    Jer se nekad nekom davno, tko također nije imao djece, ili je imao, tak svejedno, uzimalo da bi se odgojilo i obrazovalo tog novog nekog.
    Jer smo (bili, a kao smo još i sad) socijalna država.
    Ali nikad se nije plaćalo nekog da "sjedi doma" na taj način i odgaja djecu.

Posve sebično se zapitajte: "Zašto bi uzimali moj prirez da neka djeca besplatno ljetuju, kad mojima to ne treba?", npr. Dajte, mislite malo. Meni ne smeta da se novac daje kako bi mame mogle biti sa svojom djecom i učiniti im djetinjstvo lakšim. Sve je to isto. Išao novac vrtićima ili dječjem doplatku ili MO (mama odgajateljica, ne mjesni odbor), nema veze, ionako nekud mora ići, pa i na puno gluplje stvari od MO.

Šira slika Svi samo iz vlastitih cipela gledaju.
    Pa ni meni ne smeta da se plaća odgoj djece.
    Sve djece.
    Svim mamama.
    Uvijek.

Ali to ovdje nije slučaj.
    Davno sam pisala - socijala za nezaposlene. S troje i više djece.
    Gle, ili plaćaš odgoj djece - sve i svakoj majci - ili ne plaćaš odgoj djece.
    Posljednje uređivanje od Evelina : 08.01.2020. at 15:49

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

[QUOTE=Beti3;3138891 Dobiješ pola plaće, to da. Ali, dobiješ CIJELI porodiljni, CIJELI putni trošak, CIJELI topli obrok, CIJELI godišnji (doduše tada prekidaš porodiljni za tih 5 tjedana, ali imaš cijelu plaću ) [/QUOTE].

Evo to nisam imala pojma.
    A iskreno nema mi ni smisla. Dakle rodiš 3. dijete i doma si 12 mjeseci. Nakon toga ti ostane još 24 mjeseca roditeljskog dopusta. Ako ga koristiš u komadu, dakle uopće se ne vraćaš na posao, dobivaš 24 mjeseca po 2328 kuna.
    Ako se nakon 12 mjeseci vratiš na posao i radiš 4 sata, taj roditeljski dopust ti traje 48 mjeseci. I ti kažeš da svih 48 mjeseci isto dobivaš 2328 kuna?
    Nisam znala da je tako, ali ako je, super .
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 08.01.2020. at 15:51

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Iz više razloga.
    I to je ok i fer.
    Na primjer, da si ostala opet trudna, mogla si imati i besplatno zdravstveno i naknadu i biti doma. Pa onda još jednom, pa naknada 3 godine. Pa se ni jedno dijete ne bi moralo dizati u 5 za jaslice i ne bi živjeli od jedne plaće.

Da si htjela. Da si mogla.
    Imali si to zakonsko pravo. Čak i bez mjere živjeti, dobivati naknade i biti doma.
    I tako se može u cijeloj Hrvatskoj. Tko god može i želi imati više djece.

Moja susjeda dobiva mjesečno 3000kn dječjeg dodatka. Ja u životu nisam dobila lipe za troje djece. Nisam ni ljuta ni ljubomorna na nju. Njeno pravo. Netko ga je negdje izglasao, mogu se samo pokoriti zakonu.

Čak i bez te Bandićeve mjere, može se imati troje i više djece. Zašto ste protiv mama koje imaju više djece i država im za to plaća?

Stvarno mi smeta ta hajka na žene koje žele biti samo mame. I da, uzmu ono što im se nudi. ONE nisu krive.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Nikome ne plaća država.
    Plaćaju građani grada Zagreba.
    To ti je prva netočnost.
    Druga ti je da smetaju mame s troje djece.
    Smetaju (me/nas) uvjeti.
    O njima je već puno riječi bilo.
    Ali i dalje se svodi na osobnu netrpeljivost.
    Mene užasno smeta jedan tako plitak, površan stav.
    Uz takva shvaćanja, loša vlast ti ni ne treba.
    Kad počne plaćati država, sve majke, za svako dijete, bez ikakvih drugih uvjeta, bez nezaposlenosti, samo radi toga što to dijete postoji, tada je to mjera za poticanje demografskog rasta.
    To ne bi bilo ni potrebno, naravno, da nemamo državu iz koje se bježi, radi čega/koga, loše vlasti, čije je Bandić perjanica.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Evo šire slike...
    5000 korisnika x 7.106 kn mjesečno (bruto iznos) x 12 mjeseci = 426.360.000,00 kn godišnje iz gradskog proračuna za 5000 obitelji od milijun stanovnika, ili 4% od ukupnih gradskih rashoda od 10.000.000.000,00 kn za 5000 obitelji.

Može i ovako...
    112 000 obitelji s troje i više djece u cijeloj RH x 7.106 kn mjesečno x 12 mjeseci = 9.550.464.000,00 kn godišnje iz državnog proračuna za 112 000 obitelji, ili 6% od ukupnih državnih rashoda od 147.000.000.000,00 kn.
    Minus xy tisuća ljudi manje na tržištu rada.

Može, ja se slažem, sviđa mi se ta ideja. Ako mjeru uvedu za cijelu Hrvatsku, uzimam odmah sutra. I ja želim biti samo mama. Idem na posao jer ne volim biti doma sa svojom djecom.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Tako je, u pravu si Evelina! Zašto samo obitelji s troje i više djece, neka to budu sve obitelji s djecom, i maloljetnom, i punoljetnom. Evo šire slike:
    867.680 obitelji s djecom (bilo koje dobi) x 7.106 kn mjesečno x 12 mjeseci = 73.988.808.960,00 kn ili ti 50% od ukupnih rashoda države od 147.000.000.000,00 kn.

Može, sviđa mi se. A taj novac će uplaćivati Marsovci.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

E pa zato je mjera promašena.
    Stvara sirotinju i dalje osiromašuje.
    I kad staviš brojke na papir i zagrebeš ispod površine, sve ti je jasno.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Zašto ste protiv mama koje imaju više djece i država im za to plaća?

Stvarno mi smeta ta hajka na žene koje žele biti samo mame. I da, uzmu ono što im se nudi. ONE nisu krive.
    Isuse Beti, jel ti doista uživo zapomažeš kao što ovdje zvuči da zapomažeš?
    But think of the children, think of the mothers!

Nude se i novci iz nečijeg novčanika izgubljenog na cesti pa ih svejedno ne bih uzela.
    Majkama ne treba plaćati da budu majke.
    Niti očevima da budu očevi.
    Nekim ljudima, a to su često ljudi s većim brojem djece (ne nužno), je potreba financijska pomoć, ali ne zato što su MAJKE nego zato što su realno u takvoj financijskoj situaciji, neprilici, nezaposleni, bez primanja u neadekvatnim uvjetima života itd itd. Ali ne zato što su MAJKE.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ali Beti, ja doista ne očekujem odgovor od tebe.
    Jer mislim da se radi o različitimm pogledima na život (rad/nerad).
    Pretpostavljam da ti smatraš da je ok da netko ne radi ako ne želi i da uzme od države/grada što god se nudi, bez obzira što ne postoji realna potreba za uzimanjem.
    Meni osobno to nije moralno ni etički prihvatljivo, osobito ako sam radno sposobna.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

https://www.jutarnji.hr/life/zivotne...svega/9828853/

Dala otkaz na stalnom sigirnom poslu od 5000kn.
    Pita se tko će je zaposliti s 47g.
    Najmlađe joj dijete ima 8.
    Digla je kredit na 15 g.
    A tko će je zaposliti s 55 g. ?

Jesu li te žene maloumne?
    Posljednje uređivanje od čokolada : 08.01.2020. at 18:21

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Nisu gledale dalje od nosa.

Cuvati dijete od 15 godina?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prema ovom članku ispada da smo mi sve nemajke (i još k tome blesave) jer radimo pa ne gledamo prve trajne zubiće i prve nogometne korake... osmogodišnjaka...

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Prema ovom članku ispada da smo mi sve nemajke (i još k tome blesave) jer radimo pa ne gledamo prve trajne zubiće i prve nogometne korake... osmogodišnjaka...
    i prvo pripaljivanje cigarete petnaestogodišnjaka

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

I kaj sad kad ce to Bandic skresati?

Ova iz clanka vec prijeti iseljavanjem u Irsku skupa s djecom!?
    Treba li vratiti dobiven novac il kaj? Jer ispada da je MO kod ovakvih antidemografska mjera.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    Ova iz clanka vec prijeti iseljavanjem u Irsku skupa s djecom!?
    jedan glas manje za bandica

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    jedan glas manje za bandica
    Ma nece ta za njega vise glasati, cim je ovo najavio, ali postoji zbilja mogucnost da jedan dio tih MO- obitelji doista iseli sa svojih 3,4,5..djece.
    Da nije bilo mjere, mozda bi ostali u HR sa svojih 2 djece.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ali tko u danasnje vrijeme povjeruje da se ovakva mjera nece mijenjati iducih 15 godina? Pa to je ekstra dugo vrijeme.

Oslanjaju se na Bandica. Sto da Bandic ode iz price? Da recimo umre i to je to, ne moze ni ponovno biti izabran? Stvarno svi vjeruju da bi to ostalo tako?

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Nevezano sad o kojoj se mjeri radi, vama svima je sasvim ok ovo retroaktivno djelovanje odluke?
    To je u cijelosti protivno glavnim nacelima sigurnosti vladavine prava...
    I nitko protiv toga od svih ovdje da bi rijec rekao, vec smo svi valjda toliko naviknuti na divlji zapad u ovoj drzavi da nikoga za to nije ni briga

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •