A nemaš što čuti od korisnika mjere... imaš dva profila...
1) one kojima je u tom trenutku to pasalo, koje nisu imale puno ili ništa za izgubiti, koje su bile i ostale svjesne da se s mjerom u bilo kojem trenutku može bilo što dogoditi, koje imaju različite životne planove, i trenutne i buduće, i u ovom trenutku koriste mjeru jer jednostavno mogu. I da, osim 4200 kn mjesečno, svake godine (do sada) su dobivale povrat poreza, mislim oko 18.000 kn zapravo, one koje nisu iskoristile imaju i porodiljni od 2.300 kn 2-2.5 godine, i dječji doplatak minimalno oko 900 kn, 9.000 kn godišnje za treće i svako sljedeće dijete od grada. Valjda nisam nešto zaboravila jalna ja.
To je sasvim pristojna cifra za nekog tko je odlučio napraviti kratku pauzu od tržišta rada (takve ja znam). S time da se neke od njih i "srame" to priznati, pa znam za neke da su samo najbližima rekli da koriste mjeru, a "javno" govore da ne koriste.
2) One koje zbilja i iskreno vjeruju u to da je ovo sjajan potez vlasti koji bi trebali imati svi u državi, slažu se i da majkama njegovateljicama treba povisiti (to zbilja nije fer) i da bi bilo za sve majke i za svu djecu samo da se ne krade i da se daje više za djecu jer djeca su najvrjednije što imamo. Pri čemu im jako teško prolaze argumenti da je to stvarno nerealno visok iznos novca. Ljute su i ogorčene jer im uzimaju dano pravo (to skroz razumijem). A istovremeno onako nekako se provlači da su to uzele jer im je bilo jako teško hendlati malo plaćene poslove i djecu (što je naravno razumljivo) i zar nije najljepše biti uz svoju djecu. A one koje ipak rade, pa one su karijeristice. Bez da itko uzme osnovnu matematiku i pomoži koliko bi to novca koštalo da samo onih 2% do 5% opasnih karijeristica radi. A da sve ostale mame odluče ne raditi (da im npr. netko u ustav ukleše da će dobivati naknadu). Koliko bi to koštalo da ima 100.000 ili 200.000 mama koje ne žele raditi (sigurno ih ima toliko), a ne samo 2000 ili 5000 mama? To je sve jako visoka matematika, i bilo bi dovoljno da ne krade i ne ulaže u ono što nije važno, a to su djeca. Onih majki koje žele i vole biti doma, ali ne i djeca onih majki koje trebaju vrtić.
To je otprilike profil... Ima i varijacija na temu između 2 profila.