-
Peterlin,
za vukajliju
.
Hvala za odgovore tebi i ostalima, znači tako je kako sam i pretpostavila, jezici, matematika i fizičko su izuzeti iz blokovske nastave, a nije reč o više časova istog predmeta po danu, nego na nedeljnoj bazi.
Sirius, ako je nešto očigledno i odavno poznato tebi, ne mora da znači da je poznato i meni, zar ne?
Na temu, vezano za link o Montessori i Waldorfskoj školi, kao i o celokupnom novom pristupu obrazovanju učenika, praktičnoj nastavi, novim metodama u nastavi i učenicima koji ne reaguju dobro na klasične metode nastave:
Učiteljica mog deteta radi manje-više po principima sa Peterlininog linka-sede u polukrugu, nastava je u velikoj meri interaktivna i dinamična, rade projekte sa učenicima starijih razreda, jedino ne koriste IT tehnologije, ali to mi se i ne čini kao velika mana u prvom razredu. Moje dete deluje zadovoljno i čini mi se da sasvim dobro razume sve što treba.
Moj muž radi, tj. pokušava da radi po sličnim principima, ali trenutno radi u tri sasvim različite škole i reakcije učenika su neverovatno različite: učenici gimnazije su mahom oduševljeni novim metodama, nakon što shvate da se od njih očekuje da razmišljaju i zaključuju, više nego da reprodukuju činjenice.
Učenici strukovne škole su fascinirani praktičnim radom i MM to koristi kad god je moguće.
Međutim, učenici jednog odeljenja osnovne škole su potpuno zbunjeni i ne mogu da se snađu (drugo odeljenje je procvetalo i dobro se snalaze). Naviknuti su kod prethodnog nastavnika na sistem prepisivanja najbitnijih teza sa projektora ili table, i reprodukcije istih za odgovaranje. Revolt prema uvođenju bilo kakve promene je ogroman i traje, iako je šk. godina doobro odmakla.
Umne mape, brainstorming ili bilo šta što se odmiče od gotovih teza ih baca skoro u očajanje. Mislim da je MM polako blizu odustajanja od bilo kakvih inovacija u tom odeljenju, iako je upravo to odeljenje sa više "netipičnih" učenika, sa poteškoćama koje pronalazim na ovoj temi. MM je upravo jedan od netipičnih kome je pisanje teza za projektor i čekanje da se iste prepišu - dosadno i mučno....Ali izgleda da je to dobitna kombinacija kojom to odeljenje najefikasnije uči, i šta sad?
Posljednje uređivanje od pulinka : 15.11.2016. at 10:38
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma