Ovo je tako točno.![]()
Mi se zasad još nismo nešto puno "borili sa sustavom" jer imamo učiteljicu koja uglavnom uvažava mišljenja logopeda i psihologa, međutim dogodine kreće u 5.razred i znam da će se dosta toga promijeniti zato i želim pokrenuti priču sa IP.
M. je stvarno pametno dijete, stvarno bez problema savladava gradivo, odlikaš je i čini mi se da je upravo zato i teško razumljivo da pametno dijete treba neke prilagodbe. Zbog poremećaja pažnje i koncentracije, ne može baš biti fokusiran 45 min (što učiteljica razumije a i ne očekuje to ni od druge djece, ali u višim razredima je ipak priča drugačija), mada su se stvari malo popravile od 1.razreda. Vrlo često ga pusti da test piše duže od drugih jer jednostavno ne stigne, trebaju mu pauze tijekom pisanja. Muca pa ima faze kad vrlo malo muca i faze kad mu je malo teže; pogotovo je problem izgovor riječi na slovo p, k, g i onda i kad zna odgovor na postavljeno pitanje šuti jer ga je strah dal će moć izgovorit bez zamuckivanja (pa sad nek učiteljica pogađa jel ne zna ili zna, a neće/ne može reći). Često se znalo desiti da ne digne ruku da postavi pitanje ili da odgovor nego samo bubne naglas (pa ispadne nepristojan), strpljivost nula, totalno je neorganiziran pa kad recimo sjedi sam, izvadi valjda sve knjige i stvari koje ima u torbi i razbaca po klupi (tako i zadaću piše doma), izrazito emocionalno osjetljiv (česte burne reakcije, bilo dobre bilo loše, čime često "iznenadi" prijatelje).
Često ne shvati upute isprve, npr.kad su 1.put pisali test slušanja iz engleskog dobio je 3 jer je tek na kraju test skužio što uopće treba raditi (što se onda često tumači da ne sluša dok prof.objašnjava, a zapravo se radi o otežanom slušnom radnom pamćenju, smanjenoj perceptivno motoričkoj brzini...-totalna egzotika); nakon toga je svaki test bio petica. Nikad ne rješava test po redu pa se zna desit i da zaboravi riješiti neko pitanje.
Ako mu dam upute da napravi 3 stvari, nema šanse, totalno će sve spetljat ili nakon što obavi prvu neće imat pojma što sam rekla još.....i tako, to su samo neki primjeri.
Meni se iskreno čini da me ponekad gledaju ko da su to samo izgovori za razmaženo i neposlušno dijete i stvarno ne bih htjela da ga tako obilježe i u skladu s tim ocjenjuju pa onda dodatno demotiviraju i na koncu sruše ionako krhko samopouzdanje.![]()

Odgovori s citatom