Pokazuje rezultate 1 do 50 od 297

Tema: Kako se nositi s disleksijom djeteta?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Kopiram post kojeg sam uocila na fb zidu jednog uglednog srednjoskolskog profesora, nije njegov nego, izgleda, nekog njegovog kolege, a rasprava je isla oko loseg rezultata PISA-e.
    Sigurna sam da bi, nazalost, veliki dio nastavnika isti post potpisao.

"Za djecu kakvu imamo, za rezultate na PISA kriviti treba samo i isključivo psihologe i pedagoge, oni su ti koji unistavaju skolstvo i
    oni su ti koje treba maknuti iz skolstva. Djeci daju lazne nade, svima utuvljuju u glave kako su svi za sve, kako svi mogu, trebaju i na kraju moraju imati iz svega odlican. Stav pedagoga i psihologa je kako nitko ne zna predavati od nastavnika, kako djeca nisu sama kriva za svoje ocjene, zabranili su glagol ZNATI u skolama i sad se cudite sto imamo tupave klince. Ako su pedagozi i psiholozi tako pametni da profesorima sole pamet kako predavat i klincima kako uciti, pa sto onda ti isti psiholozi i pedagozi nemaju po 3 fakulteta zavrsena? Sta psiholozi i pedagozi usput nisu i kirurzi, matematicari, kemicari, pa vi gospodo pedagozi i psiholozi znate kako uciti jel da, pa sta vi onda sami niste ucili i vise stvari zavrsili? 1% je u nastavniku 99% je u sposobnosti ucenika/studenta, ili imas notu/zicu za to ili nemas. Ne moze me neko nauciti operno pjevati ako nemam sluha, sposobnosti ni kapaciteta. Pedagozi shvatite to, ima tupave djece koja nemaju notu za nista. Ima briljantne djece. Ako su svi za sve i ako svi moraju iz svega imati 5 sto je NEMOGUCE, pa sto onda u sportu vi pedagozi i psiholozi ne napravite supersportasa koji ce biti, prvak u sahu, prvak u boksu, prvak u sprintu, prvak u biciklizmu,prvak u streljackim sportovima? NEMOGUCE. Nisu svi za sve, zato ne slusate pedagosko-psiholoske gluposti. Napravite dobro za nasu djecu i za okolinu i buducnost, pedagozima/psiholozima zabranimo ulaske u skolske prostore i nastavni proces uopce."

Pa ti, Queenbee, hajde obrazuj takve i tumači im na strucnom usavrsavanju sve ove "bajke" oko kojih si se angazirala.

QueenBee avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2016

Početno

I osudjujem stav doticnog profesora-niposto nije u redu

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ha, ha, tek sam sad shvatila zasto si se ti, Queenbee, mene prepala - zbog ovog dodatka:

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku

Pa ti, Queenbee, hajde obrazuj takve i tumači im na strucnom usavrsavanju sve ove "bajke" oko kojih si se angazirala.
    To sam ironizirala da ti dočaram kakvo je jurišanje na vjetrenjače pred tobom.
    Nastavnik mora biti još toliko toga pored svoje strucnosti tj.pored primarne struke...
    Kad se samo sjetim psihologije, sociologije i metodike s faksa, ajde nesto je metodika bila vezana teorijom uz nastavu, ali psiholigija NULA BODOVA. Nijednu poveznicu s praksom našla nisam (a psihol.je oduvijek bila moja tajna ljubav), samo pusta povijest i nabrajanje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ha, ha, tek sam sad shvatila zasto si se ti, Queenbee, mene prepala - zbog ovog dodatka:

To sam ironizirala da ti dočaram kakvo je jurišanje na vjetrenjače pred tobom.
    Nastavnik mora biti još toliko toga pored svoje strucnosti tj.pored primarne struke...
    Kad se samo sjetim psihologije, sociologije i metodike s faksa, ajde nesto je metodika bila vezana teorijom uz nastavu, ali psiholigija NULA BODOVA. Nijednu poveznicu s praksom našla nisam (a psihol.je oduvijek bila moja tajna ljubav), samo pusta povijest i nabrajanje.
    Potpis.

Pada mi na pamet naš pravni sustav - zakoni su možda i dobri, ali ne provode se.

U takvoj je situaciji QueenBee - ona zna da postoje materijali i edukacije i metode, ali u praksi do naše djece od svega toga ne dopire gotovo ništa... Istina, teško je nama suditi na uzorku od jednog ili dva djeteta, ali baš sam ovdje našla potvrdu da je u praksi drugačije, a često gore nego što se misli u Ministarstvu. I onda se vratimo na početak - da li su prosvjetari stimulirani da rade bolje? Nisu. Da li su nagrađivani oni koji rade bolje od prosjeka? Nisu. I što - oni koji se zaista trude ispadaju budale u očima kolega, pa na kraju imaš negativnu selekciju koja je loša i za sustav i za učenike. Eh... ne znam. Iz mojih cipela - znam da nije tako samo u prosvjeti. Svi smo u istom loncu.

QueenBee avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2016

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Potpis.

Pada mi na pamet naš pravni sustav - zakoni su možda i dobri, ali ne provode se.

U takvoj je situaciji QueenBee - ona zna da postoje materijali i edukacije i metode, ali u praksi do naše djece od svega toga ne dopire gotovo ništa...
    QueenBee radi i materijale i edukacije i sama podučava djecu s disleksijom :D i ako tijekom svoje nastavničke karijere uspijem pomoći barem 10ero djece s disleksijom, smatrat ću da sam imala svrsihodan život. 10 ja, 10 ova, 10 ona...i malo pomalo pa će se valjda nešto pomaknuti. Kamo sreće da ide brže.

Najavljujem državni skup za učitelje i nastavnike njemačkog jezika u organizaciji AZOO koji će se održati u Zadru 9-11.1. pod nazivom "
    Specifični izazovi nastavničke profesije i nastave njemačkoga jezika". Na predavanjima i radionicama će se govoriti o uvažavanju individualnih razlika među učenicima (teškoće u učenju, puberstet, emocionalni čimbenici itd.).
    Ukoliko netko ima dijete s disleksijom koje uči njemački kao strani jezik, možda može predložiti učitelju tog jezika da prisustvuje seminaru.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj QueenBee prvotno napisa Vidi poruku
    QueenBee radi i materijale i edukacije i sama podučava djecu s disleksijom :D i ako tijekom svoje nastavničke karijere uspijem pomoći barem 10ero djece s disleksijom, smatrat ću da sam imala svrsihodan život. 10 ja, 10 ova, 10 ona...i malo pomalo pa će se valjda nešto pomaknuti. Kamo sreće da ide brže.

Najavljujem državni skup za učitelje i nastavnike njemačkog jezika u organizaciji AZOO koji će se održati u Zadru 9-11.1. pod nazivom "
    Specifični izazovi nastavničke profesije i nastave njemačkoga jezika". Na predavanjima i radionicama će se govoriti o uvažavanju individualnih razlika među učenicima (teškoće u učenju, puberstet, emocionalni čimbenici itd.).
    Ukoliko netko ima dijete s disleksijom koje uči njemački kao strani jezik, možda može predložiti učitelju tog jezika da prisustvuje seminaru.
    Mi smo imali baš takvu kombinaciju. Ali njegova prof. njemačkog je otišla u mirovinu. Ne znam kako je sad u školi - previše je vremena prošlo.... Ako se zateknem u osnovnoj školi pred Božić, reći ću im.

Moj E. je imao dobre ocjene iz toga jer je profesorica često tražila da se uče pjesmice napamet, a njemu je to super išlo, na uho. Baš mu je odgovarao taj način poučavanja, iako je za drugu djecu bio manje dobar (ni stariji sin koji nema tih smetnji nije bio sjajan u pisanju ni gramatici). E. je bio među najboljima u razredu za slušanje i konverzaciju (pisanje je druga priča i razlog zašto u srednjoj nije odabrao njemački nego engleski, iako gleda uredno njemački tv program bez titla, za razliku od mene).

Još se sjećam nekih stihova: "Sieh, einmal, dort stadt er, Pfui - der Struwelpeter..."

(Sorry ako sam ja krivo napisala, moj njemački je ok za shopping, imam kompajler za razumijevanje, ali izlazne jedinice mi nisu bogznakaj).
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 16.12.2016. at 13:08

QueenBee avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2016

Početno

Ha, ha, tek sam sad shvatila zasto si se ti, Queenbee, mene prepala - zbog ovog
    pa da

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •