-
Dalje - kako pripremiti dijete kod kuće?
Napisala si da mu ne ide matematika, ali to je možda stvar vizualne percepcije i orijentacije. Kako pomoći djetetu da to savlada? Nemoj odmah navaliti na matematiku. Dijete mora najprije savladati prostorne odnose: veće-manje, gore-dolje, unutra-vani, ispred-iza, naprijed-nazad.... Dijete se ne priprema za školu u vrtiću ili predškoli, nego ljudi koji su uz njega DOSLOVCE STALNO trebaju imati na umu da on u svakodnevnom životu trajno uči, a da to ne osjeti kao pritisak. Kad se samo sjetim što sam radila sa svojim klipanima u okviru priprema za školu (obojica sa IP):
- hodali smo po parkiralištu i gledali automobile, pa smo uz to učili boje, modele (obratiti pažnju na detalje, jer Mazda ima poseban znak, a Mercedes ili Opel drugačiji...), pa smo prešli na registarske pločice i tu učili razlikovati slova i brojeve...
- skakali smo na jednoj nozi (hajde sad pet skokova na lijevoj i tri na desnoj) da nauče brojiti i razlikovati lijevo-desno
- igrali smo se skrivača
- tražili smo skriveno blago (da nauče čitati i tumačiti upute, ne nužno pisane nego slikovne - karta gdje je blago)
- igrali smo "što ne pripada" na različite načine - govorom, da se razvije slušna percepcija (ja nabrojim pet stvari, a oni moraju reći što ne pripada: jabuka, kruška, mrkva, šljiva, breskva (treba prepoznati da je mrkva povrće, a ostalo nije), crtanjem - da se razvije vizualna percepcija i motorika (ja nacrtam nekakvih pet stvari i oni moraju eliminirati što ne pripada, a drugi zadatak je da oni MENI trebaju nacrtati pet stvari, da ja otkrijem što ne pripada)
- pjevanje i recitiranje (dječje pjesmice i brojalice su zakon za poboljšavanje kratkotrajne memorije)
- analiza i sinteza - kojim glasom počinje riječ PAS? Kojim glasom završava?
Fina motorika
Nemoj započeti s olovkom, započni s priborom za jelo. Veliki gušt je napraviti voćnu salatu. Daj djetetu nož (ne najoštriji, ali niti jako tup) i nek reže banane, breskve, marelice i jabuke za voćnu salatu. Odlična zabava, a sa dobrom svrhom - poboljšanje fine motorike. Nama je to uvijek bilo bolje nego igračke. Mlađi sin je volio pecati - gdje ćeš bolje vježbe za finu motoriku nego naučiti vezati flaks na udicu... Čovječe, samo treba imati mašte. Ono što dijete voli iskoristiš na kreativan način. Moj stariji je u predškolskoj dobi dobio bakin stari video koji je rastavio na dijelove. Kad mu je tata rekao da sastavi natrag, bome je uspio većinu elemenata prišarafiti odakle ih je uzeo. Nije bio u stanju raditi analizu i sintezu riječi, ali je jako dobro zapamtio kojim redom je rastavio video. Odlična vježba za kratkotrajno (i ne samo kratkotrajno) pamćenje. Moram reći da to nije bio prvi put da on nešto rastavlja - rastavili su stari sat budilicu, a o igračkama da i ne govorimo. No, u našoj kući to je normalno - mm i ja smo oboje tehničke struke, pa nam to nije strano. Dakle, destrukcija (rastavljanje) je zakon! Ne treba odmah tražiti da dijete i sastavi to što je rastavilo, ali traži da tata ili mama budu s njim, rastave s njim, sastave s njim, tako da idući put može sam.
Ako su legice prenapredne, uzmi lego duplo, pa tek nakon toga obične.
U obzir dolaze i drugačiju vrstu igračaka za početak - slagalice drvene: https://www.njuskalo.hr/image-w920x6...-138654070.jpg
Razmisli što tvoje dijete voli, što ga zanima i za početak odaberi nešto iz tog područja. Moji su obožavali modele željeznica i to je bio beskrajan izvor zabave, a mm je isto volio to s njima raditi.
Moj stariji je bio obožavatelj računala (i danas je, eno ga na drugoj godini FER-a), a morao je raditi i vježbe fokusiranja zbog slabovidnog oka, pa je u predškolskoj dobi sjedio za računalom cca pola sata dnevno i tukao jednostavne igrice + edukativne softvere. Imao je svoje logopedske vježbe u power pointu, imao je jednostavne igrice, a u okviru priprema za školu koristili smo Sunčicu među slovima, Sunčicu među brojevima i sve ostale... Mlađi sin je više volio kreativne stvari (npr. logističke igre) za koje moraš čitati ili slušati upute na engleskom. Probao je i s vremenom uspio (ali on je učio engleski od treće godine u vrtiću, nije mu bio problem). Eto, moja djeca su se zapravo opismenila uz računalo.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma