Page 2 of 8 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 51 to 100 of 351

Thread: Bozicni kolaci 2016.

  1. #51
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    spajalice, možeš napraviti kuglice od smokava, unutra idu samo mljevene smokve, ribana korica od naranče i malo maaaalo soka od naranče, koliko treba da smjesa postane podatna za oblikovanje kuglica. U originalnom receptu unutra ide kristal šećer, ali fakat ga se može preskočiti. Gotove kuglice mogu se uvaljati u kristal šećer ili gorki kakao prah, pa imaš dvije vrste, barem po izgledu.

  2. #52
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    nutellu ne smije zbog soje i ljesnjaka. kompliciran mi ovaj bozic ispada.
    ali hvala. onaj prvi recept radimo, svake godine. to bas rade klinci.
    pa ne mora biti nutela, napisala sam
    ja dio spajam marmeladom, imam je puno
    a ako bas hoces cokoladni namaz, imas u ducanima zdrave hrane namaze bez soje i orasastig
    gore ide samo cokoladna glazura, nema ljesnjaka

  3. #53
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Zamjena za nutellu može biti ona Carrobella sa rogačem, a to se može i doma napraviti. Mislim da se prosije mljeveni rogač i onda se dodaje med koliko treba da postane mazivo, ali za alergičare i taj med zna biti problem, tako da ne znam - možda agavin sirup....

    Mhm, s alergijama je teško...

  4. #54
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    inace, ja naziv nutela koristim kao zajednicki naziv za sve te namaze
    vidis da i pisem s jednim l
    da, nekad dio spojim i s bijelom linoladom, nekad stavim glazuru od bijele cokolade, kak mi dodje i kaj imam...

  5. #55
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Zamjena za nutellu može biti ona Carrobella sa rogačem, a to se može i doma napraviti. Mislim da se prosije mljeveni rogač i onda se dodaje med koliko treba da postane mazivo, ali za alergičare i taj med zna biti problem, tako da ne znam - možda agavin sirup....

    Mhm, s alergijama je teško...
    e taj sam ja sebi kupovala jedno vrijeme
    fini mi je, iako ne volim rogac

  6. #56
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Spajka,a ovo

    Kokos kuglice
    500 ml vrhnja za slag
    300 g bijele cokolade
    200 g kokosa

    Otopiti cokoladu u vrhnju,ohladiti,izmikasti (kao ganashe krema) i umjesati kokos pa raditi kuglice. Ako je rijetko ,dodas jos kokosa. Moze i obicna cokolada pa budu crne

  7. #57
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Imam i recept za kiflice od tri sastojka,moram nac kad dodjem doma. Mislim da su sastojci vrhnje,brasno i maslac.

  8. #58
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    hvala vam puno svima.

  9. #59
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    sad moras napraviti bar jedan od ponudjenih

    i javi se znasnakojutemu

  10. #60
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    evo, za ukrasavanje gingerbreada, a bez sirovih sastojaka, nasla sam ovu glazuru:
    http://www.coolinarika.com/recept/je...a-ukrasavanje/
    ja cu probati s limunovim sokom

  11. #61
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    ajme spajka pa moraš napraviti lagano slane onda! to su fakat prepreprefini keksići.http://www.damijenestoslatko.com/sla...koladni-keksi/

  12. #62
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Slažem se, odlični su.

  13. #63
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by Šiškica View Post
    raspucanci od mandarina/limuna
    imaš neki recept za ovo? puna sam agruma

    inače sam na rubu toga da pravimo samo hrpetinu keksića tipa speculaas, da djeca rade u svim oblicima

  14. #64
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    ajme spajka pa moraš napraviti lagano slane onda! to su fakat prepreprefini keksići.http://www.damijenestoslatko.com/sla...koladni-keksi/
    ajme kako mi ovo super izgleda.... mmm... Samo ovaj kako što ide u smjesu, jel nesquick ili onaj krašev gorki?

  15. #65
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    nemoj psovat angie!
    pa gorki naravno!

  16. #66
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    na te sam i zaboravila, mislim da sam ih jednom i radila. al davno je to bilo.

  17. #67
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    nemoj psovat angie!
    pa gorki naravno!

  18. #68
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    sasa, ti sigurno imaš neki super recept za kolačiće sa salted caramel, jel da?

  19. #69

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,389

    Default

    jel ima netko recept za gingerbread man mozda? da nije bas jako kompliciran

  20. #70
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    http://cakeoversteak.com/salted-cara...late-crackles/ ovaj djeca obožavaju
    http://sweetsensation-monchi.blogspo...rnom-soli.html ovaj je super za poklone
    http://www.bakenoir.com/2015/mini-ta...lade-karamele/ ovaj je super fini
    http://www.butterandbrioche.com/smok...ulee-macarons/ a ovaj je za overachiverice kakva sam i sama
    - koga zanima liquid smoke ima u harissi- ima i web shop za sve izvan zga i treba vam brener. mislim i inače u životu. za creme brulee naravno.
    Last edited by sasa; 28.11.2016 at 11:55.

  21. #71

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    nemoj psovat angie!
    pa gorki naravno!



    znam da se peterlin šalila, ali često vidim komentare ono, ajme to je skupo, ima puno jaja
    pa jaja su od sveg najjeftinija
    sve druge namirnice su skuplje

  22. #72
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    pa jaja su od sveg najjeftinija
    sve druge namirnice su skuplje
    X
    najjeftiniji kolač - ledeni vjetar!

    sasa, tnx, znala sam da me nećeš iznevjerit sad ću proučit nivo kompliciranosti
    brener sam već par puta skoro kupila radi creme brulea, imam valjda 15 vatrostalnih posudica za creme brule

  23. #73
    j-la's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    3,243

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    ajme spajka pa moraš napraviti lagano slane onda! to su fakat prepreprefini keksići.http://www.damijenestoslatko.com/sla...koladni-keksi/
    Prošle godine sam ih pravila. Super ukusne, ali su mi izgledom bile užas. Mislim da sam zeznula nešto kod sječenja na komade i pečenja.

    Želja mi je ove godine praviti one tvoje snoviđenje kiflice, ako nabavim odgovarajući sir.

    Za sada jedino znam da ću praviti biskupski i snowballs. Ostalo ću još vidjeti. Trebam jako puno kolača, nosim na posao i svi iščekuju.

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    brener sam već par puta skoro kupila radi creme brulea, imam valjda 15 vatrostalnih posudica za creme brule
    Tang nemoj da zdjelice čekaju .

  24. #74
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    j-la kaj nema ricotte kod vas z kupiti? ili neke skute?

  25. #75
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    ovi!
    jesi li možda negdje pribilježila mjere za nas lijene?

  26. #76
    j-la's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    3,243

    Default

    Ricottu sam vidjela samo u Konzumu i to u jednoj trgovini. Ta mi nije usput, nikako.
    Je li skuta zrnati sir :neznalica:? Zrnati mogu naći, isto u Konzumu, ali u mom lokalnom.

  27. #77
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    j-la, evo ovdje još naziva za skutu, možda prepoznaš neki: http://www.recepti.hr/recepti/sastoj...ko-se-priprema
    Glavno je da se ona radi od sirutke koja preostane nakon što se od mlijeka napravi sir.

  28. #78
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Probat ću ove čokoladne lagano slane.
    Jednom sam milijun komada napravila na isti način, da sam formirala kobasice pa rezala fetice. Zato što ih nisam htjela puniti jer ih M. iz nekog razloga ne voli napunjene (baš čudno). Baš lijepo kako to ubrza proizvodnju :D
    tang, lani sam linkala neku tortu, koju na kraju do danas nisam napravila. Neku s bavarskom kremom. Ako je imaš negdje zabilježenu, pls daj.
    Last edited by vertex; 28.11.2016 at 13:06.

  29. #79
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post



    znam da se peterlin šalila, ali često vidim komentare ono, ajme to je skupo, ima puno jaja
    pa jaja su od sveg najjeftinija
    sve druge namirnice su skuplje
    Da, DANAS je to tako.

    Ali tradicionalno, jaja su pred Božić bila skupa. Nisam stara ali dugo pamtim... bome dugo.

  30. #80
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Uostalom, da se podsjetimo kako su nekada izgledali božićni kolači, kad su jaja bila najskuplji sastojak, hehehe:
    - klecnbrot
    - vanili kifli s orasima i bez oraha (žuti)
    - medenjaci
    - orehnjača i makovnjača
    - londoneri
    - kifli ili džepići s pekmezom (tijesto se mijesi s masti, bez jaja - negdje sam našla da ih zovu i "ratni lopovi" jer i kad nema obilje sastojaka, možeš napraviti kolač
    - krancli
    - breskvice

    Čokolada se stavljala samo u onaj božićni panj i to je bio jedini kremasti kolač: http://www.uredisvojdom.com/pictures...78a2aef164.jpg

    Na jugu - fritule i one fine torte tipa bračka i hvarska.

  31. #81
    j-la's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    3,243

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    j-la, evo ovdje još naziva za skutu, možda prepoznaš neki: http://www.recepti.hr/recepti/sastoj...ko-se-priprema
    Glavno je da se ona radi od sirutke koja preostane nakon što se od mlijeka napravi sir.
    Ovako je ne mogu prepoznati. Bit će da ću otići u taj Konzum koji mi nije usput. Koliko ste nahvalile snoviđenje, napravit ću tu žrtvu .

  32. #82
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    http://cakeoversteak.com/salted-cara...late-crackles/

    A jel moraju biti cereal,ja na poslu imam ekspandiranu rizu nezasladjenu,mogla bi s tim?

  33. #83

    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    15

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ja si moram kupiti novu špricu za kekse. Imala sam dvije Lidlove i jednu neke druge marke, sve su se raspale. Ako znate neku dobru marku, predložite. Najradije bih zapalila u Austriju po to, a možda to i nije loša ideja.
    Ja imam jedno 10ak godina neku slovensku, zove se "testomat", kupljena je u Kauflandu. Plastična je i odlična, a napravila je keksa i keksa. Imam i Lidlovu koja pušta na sve strane pa ju ne koristim, ali koristim njezine podloške jer su metalni, ovi od testomata su se malo načeli jer su plastični.
    Mi još nismo smislili što ćemo ove godine, imamo neke standardne koje pravimo svake, a to su:
    -šape
    -vanilice
    -kasato
    - išleri...
    Svake godine volim neki novi ubaciti pa sad lovim ideje.

  34. #84

    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    15

    Default

    Ne mogu editirati poruku, ali mislim da je ovo taj koji ja imam budući da su recepti isti kao u knjižici koja dođe uz njega. http://pocajt.com/index.php?option=c...mid=28&lang=hr

  35. #85
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Napravila sam danas :šape, medenjake. Planiram još napraviti male orehnjače, linzere, mađaricu, bijelu pitu, oblatne, polumjesece od oraha i još koješta. Pravim po pola mjere tako da neću imati hrpu kolača već samo puno vrsta.

  36. #86
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,825

    Default

    Mak kocke i kuglice od smokvi. Htjedoh uvaljat u orahe, al su se prepekli.

  37. #87
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Mak kocke i kuglice od smokvi. Htjedoh uvaljat u orahe, al su se prepekli.
    Ma nema veze, uvaljaj u kristal šećer ili čokoladne mrvice.

    Uz dvoje male djece dobro uspijevaš i ovo. Svaka čast!

  38. #88
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Ja sam jučer zaboravila zamijesiti medenjake, tako da ću danas vjerojatno vanili kifle ili raspucane kifle, a medenjake sutra (tijesto za njih mora prenoćiti da umreži).

    Još planiram roladu od kokosa i čokolade.
    Last edited by Peterlin; 16.12.2016 at 13:20.

  39. #89
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Jel vi sve ove dane jedete te kolače? Kako vam ne dosade do Božića?

  40. #90
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    Jel vi sve ove dane jedete te kolače? Kako vam ne dosade do Božića?
    Ma ne, sad se peku samo suhi, koji stoje: šape, kifli, rolade od oblatne i slično.

    Ispekla sam samo karlbadsku pitu prošli vikend (inače ispečem 1 kolač tjedno) i danas ujutro se pojeo zadnji komad. Božićne kolače uglavnom pečem za dar - pakiram u celofanske vrećice i darujem (brat mi je samac, svekrva isto živi sama, susjeda iz zgrade je sama, moji roditelji su u godinama + mama ima šećer, pa tata dobije svoj dio itd.)

    Sutra će mm kupiti na placu suho voće za šarene kuglofe, to on nosi kao dar odabranim osobama.

    A da se mene pita - stollen je dosta + eventualno kokos kifli ili krancli. Ništ mi drugo ne treba. Pečem tj. izrađujem samo ono što djeca i drugi članovi obitelji vole (prugastu roladu od kokosa i čokolade za mlađeg sina, crnu salamu s bademom za starijeg, pišingere za mog oca, šareni kuglof i makovnjaču za mog brata i mlađeg sina, stollen za starijeg sina i mene, medenjake za svekrvu i njezine dvije susjede, čupavce prave i lažne za sve navedene - ali rano mi je još za njih....

  41. #91
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Joj i ja se bojim da je prerano, ali se bojim i da ih neću imati kad napraviti na kraju

  42. #92
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ja sam neki dan odlučila šta će mi bit glavni desert na Božić, a možda ponovim i na Novu: kruške kuhane u vinu
    odjednom me nije ni briga za suhe kolačiće

  43. #93
    Nera's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Velebit
    Posts
    1,629

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ma ne, sad se peku samo suhi, koji stoje: šape, kifli, rolade od oblatne i slično.

    Ispekla sam samo karlbadsku pitu prošli vikend (inače ispečem 1 kolač tjedno) i danas ujutro se pojeo zadnji komad. Božićne kolače uglavnom pečem za dar - pakiram u celofanske vrećice i darujem (brat mi je samac, svekrva isto živi sama, susjeda iz zgrade je sama, moji roditelji su u godinama + mama ima šećer, pa tata dobije svoj dio itd.)

    Sutra će mm kupiti na placu suho voće za šarene kuglofe, to on nosi kao dar odabranim osobama.

    A da se mene pita - stollen je dosta + eventualno kokos kifli ili krancli. Ništ mi drugo ne treba. Pečem tj. izrađujem samo ono što djeca i drugi članovi obitelji vole (prugastu roladu od kokosa i čokolade za mlađeg sina, crnu salamu s bademom za starijeg, pišingere za mog oca, šareni kuglof i makovnjaču za mog brata i mlađeg sina, stollen za starijeg sina i mene, medenjake za svekrvu i njezine dvije susjede, čupavce prave i lažne za sve navedene - ali rano mi je još za njih....
    Mogla bi ti slastičarnu otvoriti!
    Ja sam spekla 3 runde linzera koje su na pol pojedene. Sinoć 2 runde vanilin kiflica. Sad se brusim na par zgodnih recepata, sve suhih keksa i za Princa bijelu pitu, duple kore. Kore me pate jer se teško valjaju. Krema mi najmanji problem.
    Dobila sam i par zgodnih recepata torti koje valja isprobati za slavljenike u idućoj god.

  44. #94
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Nera View Post
    Mogla bi ti slastičarnu otvoriti!
    Ja sam spekla 3 runde linzera koje su na pol pojedene. Sinoć 2 runde vanilin kiflica. Sad se brusim na par zgodnih recepata, sve suhih keksa i za Princa bijelu pitu, duple kore. Kore me pate jer se teško valjaju. Krema mi najmanji problem.
    Dobila sam i par zgodnih recepata torti koje valja isprobati za slavljenike u idućoj god.
    Ma taman posla... Ne da mi se više. Prije je popis bio dulji. MM je ionako rekao da će kupiti Mlinarov oval ako bude falilo kolača, a ja se ne bunim.

    Od mokrih tj. kolača s kremom - mađarica ili medena pita (vjerojatnije medena, nemam pojma) i to ću ovaj vikend jer mora odstajati da kore povuku vlagu. Moji muški vole prugaste kolače. Za mađaricu ponekad uzmem gotove kore, ali za medenu valjam sama, na pek papir i ide to dobro.

    Joj, zaboravih skoro - svekrva mi je poslala staklenku kompota od višanja sa zamolbom da napravim švarcvaldicu za Badnjak. Nitko sretniji od mene jer nema jednostavnije torte.

  45. #95

    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    1,192

    Default

    Peterlin, po kojem receptu radiš medenu pitu ? Dobila sam domaćeg meda i baš sinoć komentiram da moram neke kolače od njega napraviti jer se ovako slabo troši. Medenu nisam nikad radila jer me nekako strah da se kore teško rade zbog ljepljivog meda, ili griješim?

  46. #96
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by cappy View Post
    Peterlin, po kojem receptu radiš medenu pitu ? Dobila sam domaćeg meda i baš sinoć komentiram da moram neke kolače od njega napraviti jer se ovako slabo troši. Medenu nisam nikad radila jer me nekako strah da se kore teško rade zbog ljepljivog meda, ili griješim?
    Dala mi je kolegica s posla svoj recept. Nemam ga pri ruci, ali prepisat ću ga kad stignem. Nije problem valjati kore, ali ima trik - valjaš između dva lista pek - papira, obrežeš višak, a na papiru i pečeš. Ide relativno brzo. Ja sam lijena pa ne valjam jako tanko.
    Last edited by Peterlin; 16.12.2016 at 14:24.

  47. #97
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ima i ovaj sistem, nisam probala ali izgleda jednostavno: http://www.coolinarika.com/slika/1035941/

  48. #98
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    ima i ovaj sistem, nisam probala ali izgleda jednostavno: http://www.coolinarika.com/slika/1035941/
    To je isti sistem.

    Ja olovkom nacrtam okvir pleha, ali ovo je možda još i bolje.

    Treba tijesto ipak ohladiti prije nego se ide valjati, jer se inače lijepi. Ako posipaš puno brašna, bude pretvrdo. Tijesto mora odstajati malo u frižideru ili na balkonu, lakše se valja iz dva razloga - gluten iz brašna umreži, a putar i med se stegnu. Samo ne smije biti baš predugo, jer onda ode u drugu krajnost. Dobar tajming je važan.

  49. #99
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    nije isti princip jer ne moraš rezat rub

  50. #100
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,825

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ma nema veze, uvaljaj u kristal šećer ili čokoladne mrvice.

    Uz dvoje male djece dobro uspijevaš i ovo. Svaka čast!
    Imam pomoć. Tata odradi 90 % posla.
    Nego, kuglice su za malu, a za nju ne ide ni čoksa ni šećer. Ne znam koliko smisla ima popeći kokosovo brašno.

Page 2 of 8 FirstFirst 1234 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •