Već neko vrijeme kužimo da je naše dijete ambidekster, iako do sad nismo pridavali tome posebnu pozornost.
Sad ima 4 ipo godine, i problem je što mu je grafomotorika prilično loša. Crta malo s lijevom, malo s desnom rukom, ali vrlo nespretno drži olovku, i jednostavno mu to ne ide.
Naravno da ga potičemo, pa sve nešto kroz igru, slikovnice/radne bilježnice sa zadacima prilagođenim njegovom uzrastu, ploča za crtanje s kredom... i tete u vrtiću ga potiču, ali eto baš nekako kaska za drugima s tim. Žao mi je zbog toga, jer on onda zaključi da ne zna crtati pa nekako nema ni volje, rijetko kad da sam poželi primiti olovku u ruke.
Čula sam da djeca ambideksteri ponekad idu na grafomotoričke vježbe, pa ne znam dal je to sad već potrebno u ovoj dobi, i kome bih se trebala obratiti oko toga... u svakom slučaju, obzirom da ne poznajem nijednog malog (a ni velikog) ambidekstera, molila bih mame koje imaju jednog doma da mi prenesu svoja iskustva: da li bih ga trebala poticati na pisanje samo jednom rukom?, da li i gdje se obratiti za grafomotričke vježbe?, koliki je problem kad krenu u školu? I molim vas da me uputite na neki koristan tekst, jer sve što sam izguglala je prilično bezveze...
Hvala!