Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Ambidekster

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

L
    Citiraj YoungMummy prvotno napisa Vidi poruku
    Već neko vrijeme kužimo da je naše dijete ambidekster, iako do sad nismo pridavali tome posebnu pozornost.
    Sad ima 4 ipo godine, i problem je što mu je grafomotorika prilično loša. Crta malo s lijevom, malo s desnom rukom, ali vrlo nespretno drži olovku, i jednostavno mu to ne ide.
    Naravno da ga potičemo, pa sve nešto kroz igru, slikovnice/radne bilježnice sa zadacima prilagođenim njegovom uzrastu, ploča za crtanje s kredom... i tete u vrtiću ga potiču, ali eto baš nekako kaska za drugima s tim. Žao mi je zbog toga, jer on onda zaključi da ne zna crtati pa nekako nema ni volje, rijetko kad da sam poželi primiti olovku u ruke.
    Čula sam da djeca ambideksteri ponekad idu na grafomotoričke vježbe, pa ne znam dal je to sad već potrebno u ovoj dobi, i kome bih se trebala obratiti oko toga... u svakom slučaju, obzirom da ne poznajem nijednog malog (a ni velikog) ambidekstera, molila bih mame koje imaju jednog doma da mi prenesu svoja iskustva: da li bih ga trebala poticati na pisanje samo jednom rukom?, da li i gdje se obratiti za grafomotričke vježbe?, koliki je problem kad krenu u školu? I molim vas da me uputite na neki koristan tekst, jer sve što sam izguglala je prilično bezveze...
    Hvala!
    Ako u vrtiću imate logopeda, malo se raspitaj.

Slažem se sa sirius da je u ovoj dobi za lateralizaciju bitno osigurati da dijete vježba finu motoriku, npr.igre plastelinom, glinom, čavlićima, lego kockama, puzzle, nizanje perlica, rezanje školskim škarama...

Ako želiš da dijete vježba grafomotoriku, nabavi mu olovke i bojice trokutastog presjeka i to prvo debele, pa tek za godinu dana tanke. Ali rano ti je... Sad je vrijeme za krede, pastele (postoje posebne trokutaste i u obliku tetraedra).

A da ustanoviš koja je djetetu dominantna strana, uzmi tuljac od papirnatih ručnika i igraj se s djetetom dalekozora. Obrati pažnju kojim rukom prihvaća, kojim okom gleda kroz njega, kojom rukom ti daje...

Moj stariji nije ambidekster, dešnjak je ali kasno je to postalo vidljivo. Bio je jednako nespretan s obje ruke. Uvijek smo ga poticali na igre spretnosti, ali on ih je savladavao kako je sazrijevao i tu vježbe baš i nisu uvijek pomagale. Birali smo stvari koje je volio i kombinirali s nečim što smo smatrali korisnim. Ako je želio graditi dvorac, dobio je na raspolaganje materijal, karton, škare, ljepilo.... Nismo ga posjedali da vježba nego smo se igrali.

Moj mlađi je zakleti ljevak. Motorički je puno spretniji od brata.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.12.2016. at 19:55

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •