Results 1 to 24 of 24

Thread: Kućica od medenjaka - tips and tricks

  1. #1
    Konfuzija's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    1,422

    Default Kućica od medenjaka - tips and tricks

    Ja sanjam jednu lijepu, šarenu i mirisnu...

    A trebalo bi je početi praviti ovih dana da bude gotova na vrijeme. Za tijesto ću se snaći, no glazura, tj. ljepilo bi moglo biti problematično. Rado bih izbjegla nekuhane bjelanjke, premda mi se čini kako sam negdje pročitala da su u ovoj formi bezopasni.
    I još da drži...

    Iskusne i manje iskusne kućograditeljice, javite se.

  2. #2
    Cocolina's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    904

    Default

    i ja tražim dobar recept i savjete

  3. #3

    Default

    ako me netko nauci kako da postavim sliku ovdje pokazat cu vam nasu od ove godine. Do tad, mogu je malo i opisati jer smo mi ludi za kucicama od medenjaka.(iako je mi je ne jedemo, jer mi je t opuno previse secera). recept za tjesto imas na coolinarici; gingerbread jelkice. Tijesto za stranice kuce ne bi trebalo biti pretanko (naraste malo u pecenju), znaci razvaljaj ga na najvise 3-4 mm. Plohe za krov bi trebale biti cim tanje(a da ne puknu) jer su teske, pa je tricky spojiti kucicu.Nas krov ima ove godine uz gornji rub sa dvije strane rupice u obliku zvoncica (kalup za linzere). i negdje po sredini izrezano srce. SRce i prozore sam napunila tvrdim bonbonima(stukla sam ih u komadice i stavila dosta, ali pazi da se ne doticu tjesta jer kad se otope oonda prijedu na tijesto, a to nije lijepo) .Bonboni kad se otope ostakle srce i prozore. Imamo neke led lampice iz ikee i njih sam stavila u kucicu (kraj sa prekidacem sa msa strane izvukla van) pa kad ih ukljicim prozori i srce svijete. To smo radili prvi put ove godine i sad znam da ne smijem ipak ostaviti svijetlo cijelo vrijeme upaljeno jer grije prozore pa se tope bonboni. Tijesto sam spajala sa royal icingom (bjeljanjak i secer u prahu.)Nema salmonele jer ne zivi u suhom okruzenju. REcept za ljepilo je cca 470 g secera u prahu (prosijati) 2 bjeljanjka i cca zlica limunovog soka (od toga icing bude jace bijel, ali nije neophodno). Trik za lakse sklapanje kuce je i da se stavi sloj icinga na donje stranice zida kuce jer je kuca ta kostabilnija. To ljepilo za spajanje mora biti jako jako gusto, a za ukrasavanje poslije razrijedi vodom ili limunovim sokom.

  4. #4
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,290

    Default

    Meni je bila krasna kad sam ju napravila. Do ujutro se izvitoperila, i, malo po malo, srušila
    Nema veze. Gušt nam je bio u slaganju i ukrašavanju.

  5. #5
    Konfuzija's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    1,422

    Default

    Sophie, imam nekoliko pitanja:
    1. Koji su bomboni najbolji za ostakljivanje, bilo koji tvrdi tipa 505?
    2. Jesi probala staviti kao donju plohu isto medenjak, da li bi tada bilo kompaktnije?
    3. U svim receptima vidim da prvo slože zidove i krov, pa tek zatim ukrašavaju. Meni je logičnije prvo ukrasiti, lakše je dok leži na ravnom.
    Ja bih napravila jednu (barem ) i za pojesti. Napunila bih ju nekom finom kremom, keksićima, napolitankama i sl.

  6. #6
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Evo recept za savrsen icing koji ce cvrsto drzati:

    Cca 350 gr secera u prahu, 3 bjelanjka, zlicica vinskog praska za pecivo (ima za kupiti u DM-u), zlicica vanilin ekstrata.

    Sve to dobro izmiksati u cvrstu sjajnu smjesu i spremno je za rad!

  7. #7
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,977

    Default

    Probat ću vam ja staviti fotografije kako se izrađuje kućica...

    Ja sam koristila dva recepta za tijesto - jedan je iz knjige "Čarobna kuharica" (Shane Brox), a drugi je recept za obične valjane hvarske medenjake...

    Moja djeca su to voljela, ali sad su srednjoškolci, pa ih više zanimaju konkretnije stvari, hehehe....

  8. #8
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,977

    Default

    Evo, tu su slike - nadam se da će se moći skinuti:

    http://www.filedropper.com/medenakucica

    (Kopirajte link u pretraživač)

    Za lijepljenje je bolja ova smjesa s bjelanjkom. Ja sam koristila samo štaub i isto je dobro, ali dulje vremena treba da se osuši i poveže.
    Last edited by Peterlin; 14.12.2016 at 08:19.

  9. #9

    Default

    2.ako se donja stranica zidova postavi na sloj icinga to je dovoljno
    3. bilo koji tvrdi bomboni. Mi smo stavili neke zute i narancaste
    4. ja sam prvo ukrasavala, a onda slagala i je ta koje lakse,ali se treba jako paziti kad se slaze kucica da to kaj si ukrasila ne potrgas rukama jer kucicu moras drzati minutu dvije dok se icing ne osusi
    ovaj recept sa 350 g secera je mozda dobar za ukrasavanje, ali za ljepljenje ja koristim puno gusci icing (u dodiru sa zrakom skoro odmah se stvori korica i jako se brzo susi) .Icing stavi u plasticnu vrecicu i ako imas nastavak za iscrtavat kolace bit ce ti lakse povuci ravne crte i lijepiti. imas na youtubu puno videa kako se to radi pa pogledaj

  10. #10
    Konfuzija's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    1,422

    Default

    Quote Originally Posted by *mamica* View Post
    Evo recept za savrsen icing koji ce cvrsto drzati:

    Cca 350 gr secera u prahu, 3 bjelanjka, zlicica vinskog praska za pecivo (ima za kupiti u DM-u), zlicica vanilin ekstrata.

    Sve to dobro izmiksati u cvrstu sjajnu smjesu i spremno je za rad!
    joj, pa to je cream of tartar, fala, mamica!

  11. #11
    Konfuzija's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    1,422

    Default

    Quote Originally Posted by sophie girafe View Post
    3. bilo koji tvrdi bomboni. Mi smo stavili neke zute i narancaste
    Je li ih bolje malo zdrobiti ili ostaviti cijele, da li se rastope potpuno?
    I hvala na odgovorima.

  12. #12
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,458

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Meni je bila krasna kad sam ju napravila. Do ujutro se izvitoperila, i, malo po malo, srušila
    Nema veze. Gušt nam je bio u slaganju i ukrašavanju.
    Evo kako si pomoći u tom slučaju:
    https://www.facebook.com/mommyneedsv...type=3&theater

  13. #13

  14. #14
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,977

    Default

    Quote Originally Posted by Konfuzija View Post
    Je li ih bolje malo zdrobiti ili ostaviti cijele, da li se rastope potpuno?
    I hvala na odgovorima.
    Rastope se potpuno. Ja sam ih znala stući batom za meso, ali rastopili bi se oni i bez toga. Probala sa 505 sa crtom i nekim šarenim tvrdim bombonima iz Lidla, koji su dobri jer su manjeg formata (otprilike pol manji nego 505) pa mi je to zgodnije za staklene kekse i prozore na kućici, jer se rastopljena staklena smjesa ne izlijeva preko rubova.

    Probat ću potražiti, imam negdje i to... Dobro dođe kao uvodna vježba prije izrade kućice, a i vrlo su dekorativni. ALi to tijesto NIJE pogodno za kućicu, jer je prhko.
    Last edited by Peterlin; 15.12.2016 at 12:25.

  15. #15
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,977

    Default

    TIFFANY KEKSI (OBOJENO STAKLO)
    - 500 g oštrog brašna
    - 1 margarin (250 g)
    - 150 g šećera
    - 1 vrećica vanilin šećera
    - 2 cijela jaja
    - ½ vrećice praška za pecivo
    - Limunova korica
    - Po želji 1 žlica gorkog kakao praha, ako želite da keksi budu tamni ili šareni.
    ***
    - 1 vrećica tvrdih šarenih bombona (npr. 505 sa crtom, ali dobri su bilo koji - što sitniji, to bolji)

    U brašno dodati prašak za pecivo, vanilin šećer, šećer u prahu, limunovu koricu i jaja, te margarin koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi, pa umijesiti glatko tijesto. Oblikovati 2 valjka i pustiti da se ohladi cca pola sata u hladnjaku.
    Bombone usitniti batom za meso (u vrećici, da krhotine ne lete okolo).
    Tijesto razvaljati na debljinu šibice ili malo deblje. Kalupom izrezati oblike s rupom u sredini i poredati u lim za pečenje obložen pek-papirom. Ako ih želite koristiti kao božićni ukras, treba izbušiti rupicu za traku (slamkom).
    U srednji otvor dodati zdrobljene bombone. Peći na ne previsokoj temperaturi (cca 175°C) dok ne narastu i dok se bomboni ne otope i zapjene u unutarnjem otvoru (cca 15 min za jedan lim).
    Ostaviti kolačiće da se ohlade. Za to vrijeme rastopljeni bomboni će se stvrdnuti u sloj nalik na obojeno staklo, dakako jestivo!

    Evo i slike (ovo nisu moji, posudila sam s Coolinarike - moji su možda malo svjetliji: http://cdn.coolinarika.net/image/tif...ting_l.jpg?v=3 )
    Last edited by Peterlin; 15.12.2016 at 12:30.

  16. #16
    Nera's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Velebit
    Posts
    1,627

    Default

    Baš su divni!

  17. #17
    Konfuzija's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    1,422

    Default

    Super ideja. Bilo bi zanimljivo pomiješati skupa raznobojne bombone. Za neki apstraktni, free-style uzorak. Ili slatke vitraje za majstorice.

  18. #18
    Jadranka's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    6,096

    Default

    Ima li ko recept od pocetka do kraja za kucicu? Prvi put cujem da je neko doma radi! A bas mi se svidja!

  19. #19
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,977

    Default

    Quote Originally Posted by Konfuzija View Post
    Super ideja. Bilo bi zanimljivo pomiješati skupa raznobojne bombone. Za neki apstraktni, free-style uzorak. Ili slatke vitraje za majstorice.
    Probala, ali stope se u jedno. Nisam uspjela dobiti šareno.

  20. #20
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,977

    Default

    Quote Originally Posted by Jadranka View Post
    Ima li ko recept od pocetka do kraja za kucicu? Prvi put cujem da je neko doma radi! A bas mi se svidja!
    Ako uspiješ napraviti download onih mojih slika, unutra je stranica iz knjige s receptom.

    Prepisat ću ovdje kad stignem.

  21. #21
    Konfuzija's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    1,422

    Default

    Je li netko koristio karamel kao ljepilo?
    Na dosta mjesta sam našla. Npr.
    http://freshcleancountryliving.com/i...ble-log-cabin/

  22. #22
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by Konfuzija View Post
    Je li netko koristio karamel kao ljepilo?
    Na dosta mjesta sam našla. Npr.
    http://freshcleancountryliving.com/i...ble-log-cabin/
    Probala sam jedne godine i nije mi se svidjelo. Prebrzo se stegne, previše se stegne pa zidovi pucaju, posvud su niti karamela. Najbolji mi je bjelanjak i šećer, ionako to ne jedemo. Šest-sedam godina koliko radim kućicu, još mi se nijednoom nije srušila.
    Last edited by enela; 18.12.2016 at 11:25.

  23. #23
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    E da, pazi samo da dosta ispečeš dijelove, a bonbone za prozore staviš zadnjih par minuta. Ja ih zdrobim u mužaru. Možeš staviti na pola prozora crveni bonbon, na drugu polovicu žuti i kad izvadiš iz pećnice, čačkalicom malo promiješaš boje. Stavim i puno začina (cimet, klinčić, đumbir, piment) pa nam cijela kuća miriši.

  24. #24
    Konfuzija's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    1,422

    Default

    Radila sam po receptu za hvarske medenjake. Tijesto je čvrsto i elastično, lijepo se reže i čini mi se da se nije puno deformiralo pri pečenju. Teško ga je umijesiti i izvaljati jer je tvrdo, no zadovoljna sam jer je i okus solidan. Stavila sam dvije vrećice začina za medenjake i još po 2 pune žličice cimeta i klinčića na 1 kg brašna.
    Bilo je i za borove i medu i tarabu, a bogme i dosta čovječuljaka, velikih i malih.
    Bombone sam zdrobljene stavila odmah na početku pečenja i ok je ispalo. Zeznula sam jedino listiće badema na krovu jer ih nisam zalijepila bjelanjkom. No to je bilo zadnji tren, bila sam ih zaboravila skroz.
    Sad to sve stoji na hladnom i čeka svoj red.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •