U vrtu imam rabarbaru. Našla sam na stranicama coolinarice nešto o njenoj upotrebi.
Zanima me da li netko od vas priprema rabarbaru i kako ?
U vrtu imam rabarbaru. Našla sam na stranicama coolinarice nešto o njenoj upotrebi.
Zanima me da li netko od vas priprema rabarbaru i kako ?
moja mama radi kompot od toga
Fenomenalna je za oatmeal crisp al nemrem ti sad dat recept, u guzvi sam. Ako ga ne nades, de podsjeti za koji dan.
Kada sam bila kod seke u Australiji onda je njena kolegica pravila kolač tipa supita sa rabarbarom.... Samo je na tijesto koje se zamuti malo gušče nego za palačinke poslagala rabarbaru i ispekla. Mmmmmmm......
Kod nas nikada nisam vidjela rabarbaru za kupiti....
Evo ideje za Marelicu, samo ako nađe rabarbaru i skupi dovoljno hrabrosti...
evo dva linka sa gomilom recepata. kolaci, juhe, pudinzi, muffini, pite, sto god hoces...
http://www.rhubarbinfo.com/recipe-index.html#TOC46
http://www.donogh.com/cooking/rhubarb.shtml
Ja molim adresu tog vrta u kojem raste rabarbara![]()
Kalimero ne spika engleski, pa tak ako imate nesto na hr, to bi bilo od pomoci.
Janoccka,
nema sanse! pa da ja ostanem bez![]()
Mozda ti donesem na druzenje kad Kalimero uspjesno nesto ispece![]()
Čemu ono možda....![]()
Švicarci se guše u rabarbari.
Treba samo imati u vidu da hoće napraviti prekrasne - bubrežne kamence. (OK, ako se tamani u količinama)
Eto ti Anchie! Treba dijeliti![]()
Janoccka
Da Kalimero ima tolike kolicine rabarbare, vjerojatno bih to primjetila na ulasku u dvoriste, ovako se ne bojim![]()
Nizozemci isto obozavaju 'rabarber'! Pripremaju neki mousse koji se moze jesti s kiselim vrhnjem ili sa slagom, pite, dzemove svasta. Mljac, ma zbilja gdje se taj rajski vrt nalazi?!
Moja mama radi pitu od jabuka i rabarbare. Dakle, radiš kao običnu pitu od jabuka samo što uz jabuke dodaš još i nasjeckane rabarbare. Jako je ukusno jer podsjeća na kiselkaste jabuke.
Mi imamo rabarbaru u vrtu. Izgleda kao veliki zeleni listovi na debelim crvenkastim stabljikama, ali koristi se samo ta debela stabljika koju moja mama oguli od te crvenkaste ovojnice.
E sada mene zanima kako da ja dođem do rabarbare u SVOM vrtu![]()
Jel treba neko sjeme, lukovice ili šta... Gdje da to nabavim?
ako je misliš sama sijati, malo si zkasnila (sije se u proljeće, dok ne zatopli)
ali, možeš kupiti rasadu pa posaditi - 6. mjesec je pravo vrijeme za to.
kolače možeš praviti u svako doba godine - nikome neće smetati.
(ovaj način koji je Dabo spomenula mi je najdraži).
Ma mogu ja čekati i slijedeću godinu.... Samo gdje nabaviti bilo sjeme, bilo rasadu? Nisam to viđala kod nas....
Ja sam mislila da će ti se moj recept više svidjeti 8)
Neznam kako da dodes al znam da kad dodes da je se neces nikad rijesiti (osim ako s bagerom je iskopas, a ni onda nisam sigurnaJanoccka prvotno napisa
).
Ono kaj je jos vazno kod rabarbare je da se listovi ne smiju bacati u kompost (ako imate kompost).
moja mama zeli rabarbaru u svom vrtu...
ja sam joj ovdje kupila sjeme, ona posijala i kad je izniklo kaze da to nije to nego da je neka vrsta blitve...onda je saznala da se rabarbara prenosi sa korijenom (pa moloim ko ima u svom vrtu nek mi se javi pliiiiz!)
(mama zivi u Slavoniji)
Sva sreća pa je i ovaj vrt sa rabarbarom u Slavoniji.
Razmnožava se korjenom, meni se toliko raširila da sam ovih dana čupala i bacala. Trošim je ali ne toliko.
Eto... Anchie, ja bi radije koji korijen, nego gotovo jelo... Mada ne sumnjam u Kalimerine sposobnosti![]()
Možda jednom prilikom u Osijeku...
Nadam se da Kalimero do tada neće sve počupati i da je darežljivije prirode![]()
Janoccka napisa:
Ma bez brige, nije problem dofurati to do Osijeka, imamo štelu.Nadam se da Kalimero do tada neće sve počupati i da je darežljivije prirode
Kalimero inače voli razmjenjivati ( i davati ) svemoguće biljne vrste, ne smijem spominjati - nedaj Bože cvijeće, jer će me anchie uzet na dnevni red![]()
haribo napisa:
Da li Osijek odgovara kao mjesto preuzimanja rabarbare ili je možda mama još bliže Idn vrtu(mama zivi u Slavoniji)![]()
E da sam prije znala... a ja molila ljude da uzimaju i posade meksički krastavac....kalimero prvotno napisa
Ništa, bit će valjda slijedeće godine...
Pokušat ćemo na jesen, a dotle neću čupati i bacati . smajlić namiguje.
Inače ove godine čini mi se da sam posadila đumbir ( dobila sam to kao čičoku)
Pratim razvoj biljke i vidjet ću kad bude cvjetala.
Možda i to budemo razmjenjivali .
Čuči ciju zimu na hladnom i čeka da ga pojedeš 8)anchie76 prvotno napisa
Može i u Josipovcu - na pola puta, ja uzmem utržak(komad rabarbara korijena) i proslijedim krajnjoj mušteriji.kalimero prvotno napisa
![]()
Osijek - idealno mjesto za pustit korijenje(to se meni dogodilo)
Ivancice ti ces dobiti kolac od rabarbare![]()
kalimero imas pp
Najbolje da se svi nađemo u Josipovcu. Ivancici i korijen i rabarbara, neka ona napravi kolač, a mi dođemo na gotovo![]()
Janoccka napisa
Nije loša idejaNajbolje da se svi nađemo u Josipovcu. Ivancici i korijen i rabarbara, neka ona napravi kolač, a mi dođemo na gotovo![]()
pa i meni je to taman na pola puta!
A do čega toapricot prvotno napisa
![]()
Ne mogu odolit, moram bit advokatJanoccka prvotno napisa
. To je točno na pola puta od istočno od sve prema zapadno od svega.
Evo malko podizem..
Dobila sam rabarbaru i nemam blage veze sta s tim. Dok ne otkrijem neki lagani i slasni recept zanima me koliko to dugo moze stajati u frizideru?
Mogu li zamrznut?
I zadnje pitanjce, cula sam da se moze jesti sirova pa jel netko probao?
Kompot od stabljika rabarbarinog lišća je praznik za nepce (uz 7kcal/100g stabljika), ali neizostavno morate izbjegavati sami list jer je bogat oksalnom kiselinom, čija konzumacija može dovesti do pojave kamenca u bubrezima ili mjehuru. Listom nemojte hraniti čak ni životinje (vi Slavonke, koje živite na poljoprivrednim imanjima!) jer bi moglo završiti fatalno po njih. No, od lista možete napraviti prirodni insekticid. Moja ja baka radila od rabarbare insekticid kojim je špricala trešnju (kako u njima ne bi bilo bjelančevina životinjskog podrijetla)
@retha: stabljike u prilično kisele za jesti ih sirove :/
Probala ja jucer..i po prvi puta u zivotu sam istinski pozeljela imati sokovnik. Mislim da je sok mljac, mljac.Dream prvotno napisa
Odlucila sam da cu raditi svoj standardni jogurt kolac i sad bi pobacala tu rabarbaru unutra..samo ne znam treba li je prije kuhat ili moze tako sirova u kolac (pecnicu)???
Pa jel netko zna plizzzzzzzz!!!