Results 1 to 38 of 38

Thread: Rabarbara

  1. #1
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default Rabarbara

    U vrtu imam rabarbaru. Našla sam na stranicama coolinarice nešto o njenoj upotrebi.
    Zanima me da li netko od vas priprema rabarbaru i kako ?

  2. #2

    Join Date
    Jul 2005
    Location
    AT
    Posts
    1,316

    Default

    moja mama radi kompot od toga

  3. #3
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    Fenomenalna je za oatmeal crisp al nemrem ti sad dat recept, u guzvi sam. Ako ga ne nades, de podsjeti za koji dan.

  4. #4

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Kada sam bila kod seke u Australiji onda je njena kolegica pravila kolač tipa supita sa rabarbarom.... Samo je na tijesto koje se zamuti malo gušče nego za palačinke poslagala rabarbaru i ispekla. Mmmmmmm......
    Kod nas nikada nisam vidjela rabarbaru za kupiti....

    Evo ideje za Marelicu, samo ako nađe rabarbaru i skupi dovoljno hrabrosti...

  5. #5

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    evo dva linka sa gomilom recepata. kolaci, juhe, pudinzi, muffini, pite, sto god hoces...

    http://www.rhubarbinfo.com/recipe-index.html#TOC46

    http://www.donogh.com/cooking/rhubarb.shtml

  6. #6

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Ja molim adresu tog vrta u kojem raste rabarbara

  7. #7

    Join Date
    Jul 2005
    Location
    AT
    Posts
    1,316

    Default


  8. #8
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Kalimero ne spika engleski, pa tak ako imate nesto na hr, to bi bilo od pomoci.


    Janoccka,
    nema sanse! pa da ja ostanem bez
    Mozda ti donesem na druzenje kad Kalimero uspjesno nesto ispece

  9. #9

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Čemu ono možda....

  10. #10
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Švicarci se guše u rabarbari.
    Treba samo imati u vidu da hoće napraviti prekrasne - bubrežne kamence. (OK, ako se tamani u količinama)

  11. #11

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Eto ti Anchie! Treba dijeliti

  12. #12
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Janoccka
    Da Kalimero ima tolike kolicine rabarbare, vjerojatno bih to primjetila na ulasku u dvoriste, ovako se ne bojim

  13. #13

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Nizozemci isto obozavaju 'rabarber'! Pripremaju neki mousse koji se moze jesti s kiselim vrhnjem ili sa slagom, pite, dzemove svasta. Mljac, ma zbilja gdje se taj rajski vrt nalazi?!

  14. #14

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    149

    Default

    Moja mama radi pitu od jabuka i rabarbare. Dakle, radiš kao običnu pitu od jabuka samo što uz jabuke dodaš još i nasjeckane rabarbare. Jako je ukusno jer podsjeća na kiselkaste jabuke.
    Mi imamo rabarbaru u vrtu. Izgleda kao veliki zeleni listovi na debelim crvenkastim stabljikama, ali koristi se samo ta debela stabljika koju moja mama oguli od te crvenkaste ovojnice.

  15. #15

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    E sada mene zanima kako da ja dođem do rabarbare u SVOM vrtu
    Jel treba neko sjeme, lukovice ili šta... Gdje da to nabavim?

  16. #16
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ako je misliš sama sijati, malo si zkasnila (sije se u proljeće, dok ne zatopli)
    ali, možeš kupiti rasadu pa posaditi - 6. mjesec je pravo vrijeme za to.

    kolače možeš praviti u svako doba godine - nikome neće smetati.
    (ovaj način koji je Dabo spomenula mi je najdraži).

  17. #17

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Ma mogu ja čekati i slijedeću godinu.... Samo gdje nabaviti bilo sjeme, bilo rasadu? Nisam to viđala kod nas....

    Ja sam mislila da će ti se moj recept više svidjeti 8)

  18. #18
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    Quote Originally Posted by Janoccka
    E sada mene zanima kako da ja dođem do rabarbare u SVOM vrtu
    Jel treba neko sjeme, lukovice ili šta... Gdje da to nabavim?
    Neznam kako da dodes al znam da kad dodes da je se neces nikad rijesiti (osim ako s bagerom je iskopas, a ni onda nisam sigurna ).

    Ono kaj je jos vazno kod rabarbare je da se listovi ne smiju bacati u kompost (ako imate kompost).

  19. #19
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    moja mama zeli rabarbaru u svom vrtu...

    ja sam joj ovdje kupila sjeme, ona posijala i kad je izniklo kaze da to nije to nego da je neka vrsta blitve...onda je saznala da se rabarbara prenosi sa korijenom (pa moloim ko ima u svom vrtu nek mi se javi pliiiiz! )

    (mama zivi u Slavoniji)

  20. #20
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Sva sreća pa je i ovaj vrt sa rabarbarom u Slavoniji .
    Razmnožava se korjenom, meni se toliko raširila da sam ovih dana čupala i bacala. Trošim je ali ne toliko.

  21. #21

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Eto... Anchie, ja bi radije koji korijen, nego gotovo jelo... Mada ne sumnjam u Kalimerine sposobnosti
    Možda jednom prilikom u Osijeku...
    Nadam se da Kalimero do tada neće sve počupati i da je darežljivije prirode

  22. #22
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Janoccka napisa:
    Nadam se da Kalimero do tada neće sve počupati i da je darežljivije prirode
    Ma bez brige, nije problem dofurati to do Osijeka, imamo štelu.
    Kalimero inače voli razmjenjivati ( i davati ) svemoguće biljne vrste, ne smijem spominjati - nedaj Bože cvijeće, jer će me anchie uzet na dnevni red

  23. #23
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    haribo napisa:

    (mama zivi u Slavoniji)
    Da li Osijek odgovara kao mjesto preuzimanja rabarbare ili je možda mama još bliže Idn vrtu

  24. #24

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Janoccka napisa:
    Nadam se da Kalimero do tada neće sve počupati i da je darežljivije prirode
    Ma bez brige, nije problem dofurati to do Osijeka, imamo štelu.
    Kalimero inače voli razmjenjivati ( i davati ) svemoguće biljne vrste, ne smijem spominjati - nedaj Bože cvijeće, jer će me anchie uzet na dnevni red
    E da sam prije znala... a ja molila ljude da uzimaju i posade meksički krastavac....
    Ništa, bit će valjda slijedeće godine...

  25. #25
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Quote Originally Posted by Janoccka
    E da sam prije znala... a ja molila ljude da uzimaju i posade meksički krastavac....
    A sta radi taj meksicki krastavac

  26. #26
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Pokušat ćemo na jesen, a dotle neću čupati i bacati . smajlić namiguje.
    Inače ove godine čini mi se da sam posadila đumbir ( dobila sam to kao čičoku )
    Pratim razvoj biljke i vidjet ću kad bude cvjetala.
    Možda i to budemo razmjenjivali .

  27. #27

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Quote Originally Posted by anchie76
    Quote Originally Posted by Janoccka
    E da sam prije znala... a ja molila ljude da uzimaju i posade meksički krastavac....
    A sta radi taj meksicki krastavac
    Čuči ciju zimu na hladnom i čeka da ga pojedeš 8)

  28. #28
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    haribo napisa:

    (mama zivi u Slavoniji)
    Da li Osijek odgovara kao mjesto preuzimanja rabarbare ili je možda mama još bliže Idn vrtu
    Može i u Josipovcu - na pola puta, ja uzmem utržak(komad rabarbara korijena) i proslijedim krajnjoj mušteriji.

  29. #29
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    Osijek - idealno mjesto za pustit korijenje (to se meni dogodilo)

    Ivancice ti ces dobiti kolac od rabarbare

    kalimero imas pp

  30. #30

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Najbolje da se svi nađemo u Josipovcu. Ivancici i korijen i rabarbara, neka ona napravi kolač, a mi dođemo na gotovo

  31. #31
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Janoccka napisa
    Najbolje da se svi nađemo u Josipovcu. Ivancici i korijen i rabarbara, neka ona napravi kolač, a mi dođemo na gotovo
    Nije loša ideja

  32. #32
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    Janoccka super ideja

  33. #33
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa i meni je to taman na pola puta!

  34. #34

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    pa i meni je to taman na pola puta!
    A do čega to

  35. #35

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    Quote Originally Posted by Janoccka
    Quote Originally Posted by apricot
    pa i meni je to taman na pola puta!
    A do čega to
    Ne mogu odolit, moram bit advokat . To je točno na pola puta od istočno od sve prema zapadno od svega.

  36. #36
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Evo malko podizem..
    Dobila sam rabarbaru i nemam blage veze sta s tim. Dok ne otkrijem neki lagani i slasni recept zanima me koliko to dugo moze stajati u frizideru?
    Mogu li zamrznut?
    I zadnje pitanjce, cula sam da se moze jesti sirova pa jel netko probao?

  37. #37
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Kompot od stabljika rabarbarinog lišća je praznik za nepce (uz 7kcal/100g stabljika), ali neizostavno morate izbjegavati sami list jer je bogat oksalnom kiselinom, čija konzumacija može dovesti do pojave kamenca u bubrezima ili mjehuru. Listom nemojte hraniti čak ni životinje (vi Slavonke, koje živite na poljoprivrednim imanjima!) jer bi moglo završiti fatalno po njih. No, od lista možete napraviti prirodni insekticid. Moja ja baka radila od rabarbare insekticid kojim je špricala trešnju (kako u njima ne bi bilo bjelančevina životinjskog podrijetla )

    @retha: stabljike u prilično kisele za jesti ih sirove :/

  38. #38
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    stabljike u prilično kisele za jesti ih sirove :/
    Probala ja jucer..i po prvi puta u zivotu sam istinski pozeljela imati sokovnik. Mislim da je sok mljac, mljac.

    Odlucila sam da cu raditi svoj standardni jogurt kolac i sad bi pobacala tu rabarbaru unutra..samo ne znam treba li je prije kuhat ili moze tako sirova u kolac (pecnicu)???
    Pa jel netko zna plizzzzzzzz!!!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •