Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: mama, gladan sam?!

shucho

Početno mama, gladan sam?!

Hello i pozdrav svim mamama

Svog sinčića sam isključivo dojila 6 mjeseci, i išlo nam je savršeno.

uredno je dobivao na težini, a naročito se izdužio..
    Prva dva mjeseca napredovao je po 950 grama, poslije nesto manje, a onda stagnacija..
    Sa 4 i pol mjeseca dobio je 500 tinjak grama, pa je pedijatrica vec tad preporucila da podebljamo sa umjetnim mlijekom prije spavanja..
    Ja sam odbila i rekla da cemo vidjeti na sljedecoj kontroli..
    U medjuvremenu smo poceli sa dohranom ( voc i povrce ) koju je prihvatio bez problema..
    Medjutim na zadnjoj kontroli vaga je pokazala da je zadnjih mjesec i pol dana dobio samo 400 grama ( duzina je ponovo sjajna, narastao tri cm).

Moram naglasiti da je rodjen sa 3040g, a sada ima 6200, sto znaci da je uspio udvostruciti svoju porodjajnu tezinu u pola godine..

Doktorica kaze da vjerojatno nemam vise toliko mlijeka, a mozda je i u pravu..J
    a sam kao malo i primjetila da mi se grudi vise ne pune brzinom kao prije, ali sam pomislila da umisljam..Kako Vito stalno siše, tesko je primjetiti koliko se mlijeka uistinu stvara..

Pedijatrica kaze da je moguce da s obzirom na toplije vrijeme organizam pojecano luci tekucinu, a ja ne unosim dovoljno tekucine nazad ( moguce, jer nisam neka vodopija, moram se siliti popiti te 2-3 litre)

Sta da radim, je li moguce povratiti kolicinu mlijeka ili ipak moram dodati tu glupu bocicu prije spavanja??

By the way, Vito se budi po noci u jednakim razmacima kao i sa dva mjeseca..( od 20h do ponoc, jedan..pa onda u tri, sest, osam)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mislim da možeš bez ikakvog straha i sumnje zaboraviti na tu bocu.
    Rekla bih da tvoja pedijatrica pogrešno gleda na činjenice: momčić lijepo napreduje (ima svoj način - prvo u visinu, zatim popunjavanje), ne budi se noću od gladi (a i da se budi, više bi cicao pa bi i mlijeka bilo više), ti piješ sasvim dovoljno tekućine (kažeš 2-3 litre, heej!), počeli ste s dohranom i dobro vam ide... Ma čemu boca?!

shucho

Početno

Ma nisam sigurna da bas popijem tri litre, vjerojatno nategnem do dvije..

Nisam pazila toliko na to..ponekad ti dan tako brzo prodje da se ne stignem ni okrenuti a kamo li brojati popijene case vode, ali trudim se...

Malo cu vise obratiti paznju sad na to.

Fala na podršci u svakom slucaju..Ja isto mislim da ne bih trebala krenuti s tom bocicom, jer ce mi se onda jos manje mlijeka stvarati, a di smo onda?
    Vjerojatno na putu da prestanemo s dojenjem, a to mi definitivno jos nije cilj..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoj brinuti previse o kolicini tekucine koju popijes, pij koliko si zedna.

mlijeka se stvara onliko koliko beba posise.

znaci, ako mislis da nema dovoljno, stavljaj bebu cesce na dojku.

uvodjenje adaptiranog mlijeka nece povecati kolicinu tvojeg mlijeka, nego smanjiti, tocno si to rekla. zao mi je sto ti doktorica nije dala savjet za povecanje kolicine mlijeka umjesto za smanjivanje

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nakon treceg mjeseca dijete bi trebalo dobivati barem 85g tjedno, sto znaci da Vito izvrsno napreduje.
    bocica vam za podebljavanje sigurno ne treba.
    svaki put kad trazi, daj mu siku, a kako idu vrucine, mozes cesce mijenjati dojku da malac lakse utazi zedj.
    takodejr je ok i najnormalnije i to sto se jos budi po noci i trazi siku.

shucho

Početno

hvala puno cure, stvarno ste brze i od pomoci..

Sto se tice cesceg stavljanja na ciku, mislim da to gotovo da i nije moguce jer je Vito prikopcan zaista jako cesto, kad god pozeli..

Preko dana sise svako malo tako da su mi grudi totalno mekane i maaaaale??!! ha,ha

Ma ne, stvarno, zato sam i mislila da se pocelo stvarati manje mlijeka.

Anyway, imam osjecam da mi je proizvodnja jaca po noci..

Je li to moguce, jer obicno vele da je po noci kolicina mlijeka smanjena?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

A bas se nocni podoji savjetuju u situacijama kad se zeli odrzati dojenje, jer su jako bitni za produkciju mlijeka.

Radi sve kao i do sada, ne radis nista pogresno, bebac bas lijepo dobija na tezini za dojeno dijete.

Dojena djeca malo drugacije napreduju nego djeca na adaptiranom mlijeku, za sto vecina pedijatara i ne zna. Prva 3 mjeseca napreduju isto, sljedeca 3 dojena djeca napreduju slabije, a sljedecih 6 jos slabije. Stvar je u tome da dojeno dijete jede koliko mu treba, a dijete na adaptiranom jede ravnomjerne obroke i napreduje vise konstantno nego dojeno dijete. Tek s 2 godine dojena djeca dostignu one na adaptiranom mlijeku.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Bok evo još malo podrške! Pusti bočice i adaptirano da skupljaju prašinu, imaš ti dovoljno mlijeka. Mislim da ti samo treba samopouzdanja i vjere. Ja isto imam male cice pa prek dana kad L stalno cica nekad pomislim da možda nema dosta mlijeka - ali uglavnom znam da nije tako jer bebač napreduje fantastično isto kao i tvoj! Super je što cickate po noći i vjerojatno ti budu po noći cice malo veće i tvrđe, zar ne? Barem je kod mene tako...
    Ajde ajde sve je to super i super je da se trudiš više piti! Držimo fige, pusa

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

shucho, samo se ti drži cice 8)
    cure su ti već dosta rekle
    to što ti se čine "male" je ok, uskladile su ritam hranjenja, nema više prenapunjenosti - pametne su one, samo ti prištekaj vitu

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi još uvijek isključivo dojimo. i na zadnjoj kontroli (s 4,5 mj.) je dobio u mjesec i pol 450g.tad smo imali 6500g(rođen s 3800). pedijatar se nije puno uzrujavao, rekao da je mogao i malo više, al da je fino popunjen i sve ok.
    dakle , držite se cice.

shucho

Početno

thanks Sun( i ostali)..da,da bas mi se po noci cice pune i budu vece i tvrde..
    Po danu nista, stalno su ko ispraznjene, ponekad mislim da mali cica zrak, a onda opet kad stisnem mlijeko ide..

anyway, odlucila sam ne davati nikakvo adaptirano, pa cemo vidjeti..

Sad jos moram zahvaliti doktorici na savjetu i rec da ga ipak necemo poslusati.

Nadam se da ce shvatiti, jer inace stvarno nije losa, dapace bila sam s njom jako zadovoljna, bila je full pro dojenje, nikad me nije nutkala da mu dajem caj ili da ranije pocnem sa kasicama, bas je bila ok, ne znam sta joj bi sad?!

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj shucho prvotno napisa
    Nadam se da ce shvatiti, jer inace stvarno nije losa, dapace bila sam s njom jako zadovoljna, bila je full pro dojenje, nikad me nije nutkala da mu dajem caj ili da ranije pocnem sa kasicama, bas je bila ok, ne znam sta joj bi sad?!
    sun, nije joj nista nego ne zna, njima je najvaznije da se dijete uklapa u tablice i da s tim nema problema, ali dojena djeca ne spadaju u te stare standarde, postoji novi, za koje jos vjerojatno nije cula...

super da ces prihvatiti nase savjete, i samo polako, po svemu, dijete ti super napreduje

shucho

Početno

Fala, lipa moja..Nego, ima li tko tu novu tablicu?
    Ja sam samo negdje nisla na neku krivulju rasta, ali bas tablicu sa vrijednostima po mjesecima nisam nasla?!

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

shucho, dosta dobre tablice rasta su na linku http://www.cdc.gov/growthcharts/. Napravljene su na temelju proucavanja iskljucivo dojenih beba, beba hranjenih adaptiranim mlijekom i onih hranjenih kombinirano. Medjutim, jos uvijek ne postoje tablice rasta bas za iskljucivo dojenu djecu.

Ravnaj se prema opcem stanju bebe i popiskenim i pokakanim pelenama, to ti je najbolje, jer kao mama koja doji ne mozes znati koliko je beba popila. Ako se pojavi kakav problem ili se osjetis nesigurna iz bilo kojeg razloga, samo se javis ovdje ...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Medjutim, jos uvijek ne postoje tablice rasta bas za iskljucivo dojenu djecu.
    Postoje, od 27.4. ove godine ih se može skinuti s http://www.who.int/nutrition/media_page/en/, dolje gdje piše weight-for-age, length/height-for-age i BMI-for-age.

Uvod je objavljen i na http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=97&Show=2054.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I, koliko vidim, 6200g je sasvim normalna težina za tu dob.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Vedrana, hvala.

shucho

Početno

Hvala svima na pomoci, malo cu pogledati te tablice..

ZIVILO DOJENJE!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •