upravo dođoh pitati jeste već pisale o ferrante i napuljskoj tetralogiji
ja sam je slistila zimus u 3 tjedna , nisam tako binge readala od enid blython i "5 prijatelja"
inače ne čitam na engleskom jer baš volim i cijenim dobar hrvatski prijevod, ali ovo nisam mogla čekati. morala sam odmah i sad saznati što se dalje događa.
zadnjih 100 stranica me nekako razočaralo (ne i sam kraj), ali opet sam si rekla - što je 100 stranica naspram više od 1500 ukupno. ludo je što se ni u jednom jedinom trenutku nisam poistovjetila s likovima, niti sam poželjela biti kao oni, dapače, toliko sam ih puta prezirala i pitala se koliko nisko mogu ići. ali, dobila sam uvid u svijet koji nisam poznavala - rađanje feminizma, spolno uvjetovan pristup obrazovanju 50.-ih i 60.-ih, tinejdžerske brakove i majčinstvo, svijet akademika, susjedstvo koje zatire čak i veze s nuklearnom obitelji, italiju i njene komuniste, teroriste i kršćanske demokrate, početak računalne ere, verbalno i fizičko nasilje na svim razinama. a sve to samo kao kulisa za priču o prijateljstvu, ljubavi i izdaji.
najdraži dio knjige mi je adolescentsko ljetovanje na otoku ischia

iako sam kasnije guglajući skužila da je otok vulkanski sa sivkastim plažama, u mojoj glavi poprimio je obrise visa, tj. plaže kamenica u komiži i stopio se s nekoliko mojih najdražih ljeta