Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3965

Tema: Što čitate 3.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Jurica Pavičić: Prometejev sin

Ovoj knjizi sam se veselila skoro kao Ferrantici, i iz istog razloga, jer me knjiga povezana s ovom prije nekog vremena oduševila, a radi se o Crvenoj vodi. Prometejev sin je isto dobra knjiga, ali nije Crvena voda. Nije onako temeljita ni duboka. Sam je Pavičić napisao da je to proširenje jedne njegove pripovijetke, a da je nastala i paralelno uz neki srodni scenarij.
    Nije mi je bio problem čitati, lako i brzo to ide, ali mi žao zbog površnosti i propuštene prilike za još jedno briljantno djelo.

Inače ima i tipfelera, i lektorskih propusta, kao da im se žurilo objaviti, a par puta se potvrdilo koliko je pisac gradsko dite i koliko mu je otočki krajolik zapravo stran. Npr. glavni lik kao dijete provodi ljeta na Škoju i onda bere kupine i maginje. A maginje zriju u studenom/prosincu
    Teško da je ovo neki bitan element za roman, ali kod mene je postiglo da me je izbacilo iz atmosfere i da se slika dječaka u gustišu rasprši jer ne mogu istovremeno vidjeti kupinu i maginju zrelu.
    Posljednje uređivanje od Jurana : 16.09.2020. at 08:51

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku

par puta se potvrdilo koliko je pisac gradsko dite i koliko mu je otočki krajolik zapravo stran. Npr. glavni lik kao dijete provodi ljeta na Škoju i onda bere kupine i maginje. A maginje zriju u studenom/prosincu
    Teško da je ovo neki bitan element za roman, ali kod mene je postiglo da me je izbacilo iz atmosfere i da se slika dječaka u gustišu rasprši jer ne mogu istovremeno vidjeti kupinu i maginju zrelu.
    auuuu meni je ovo epic fail
    Posljednje uređivanje od Angie75 : 16.09.2020. at 09:21

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovoj knjizi sam se veselila skoro kao Ferrantici, i iz istog razloga, jer me knjiga povezana s ovom prije nekog vremena oduševila, a radi se o Crvenoj vodi. Prometejev sin je isto dobra knjiga, ali nije Crvena voda. Nije onako temeljita ni duboka. Sam je Pavičić napisao da je to proširenje jedne njegove pripovijetke, a da je nastala i paralelno uz neki srodni scenarij.
    Nije mi je bio problem čitati, lako i brzo to ide, ali mi žao zbog površnosti i propuštene prilike za još jedno briljantno djelo.

Inače ima i tipfelera, i lektorskih propusta, kao da im se žurilo objaviti, a par puta se potvrdilo koliko je pisac gradsko dite i koliko mu je otočki krajolik zapravo stran. Npr. glavni lik kao dijete provodi ljeta na Škoju i onda bere kupine i maginje. A maginje zriju u studenom/prosincu
    Jao, ja sad moram potražiti što su maginje , tako da bi mi vjerojatno promakla ova činjenica.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ne trebaš uopće stavljati škartoc, grmovi planike, koji daju plodove maginje, rijetki su.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Planika

Na engleskom se zove strawberry tree (ima i u nas naziv jagodnjak). To je stablo simbol Madrida, grb prikazuje medvjeda koji staji kraj planike i jede maginje.
    Mi u Šibeniku plod zovemo prva.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne trebaš uopće stavljati škartoc, grmovi planike, koji daju plodove maginje, rijetki su.

Na engleskom se zove strawberry tree (ima i u nas naziv jagodnjak). To je stablo simbol Madrida, grb prikazuje medvjeda koji staji kraj planike i jede maginje.
    Hvala na info - nisam to nikad vidjela u prirodi, a možda i jesam ljeti kad nema ovih karakterističnih plodova.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nisam ih nikad vidjela uživo, ali znam za planiku (maginju) jer se na štandovima u centru Zagreba (Hrvatski otočki proizvod) svojedobno mogao kupiti pekmez od njenih plodova
    Sad mi je i jasno zašto ih nisam vidjela uživo - nikad nisam boravila na otocima u studenom/prosincu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •