Ajme, a gledala sam taj film, i potpuno zaboravila. Kaj se to daje i za lektiru. Hu.
Ajme, a gledala sam taj film, i potpuno zaboravila. Kaj se to daje i za lektiru. Hu.
Na pitanje "je li čemu" nema jednostavnog odgovora. Ako očekuješ zabavu - nije. Ako očekuješ nešto naučiti - nije. Ali ako očekuješ teme o kojima kasnije možeš razmišljati - je.
Dobra književnost je uvijek takva - književnici gledaju životne situacije i izvan kućice dobrog građanskog odgoja.
Imaš toga po literaturi koliko hoćeš... Evo, prvo mi pada na pamet Marquez - Sto godina samoće, tamo imaš lik malene Remedios koja se udaje u dobi od samo 12 godina, a zapravo ju je budući muž zapazio i dosta ranije i čekali su s brakom da ona uopće uđe u pubertet. Kasnije umire u porodu. Nije to baš isto, ali to mi je bila prva asocijacija kad sam vidjela
Uostalom, zašto se čudimo takvih stvarima, a ne čudimo ubojstvima i koječemu drugom (otvoriš tv, a tamo potoci krvi i koječega i nitko se ne zgraža). Ima više dimenzija... Nije to samo kritika ponašanja glavnog lika koji je opsjednut djevojčicama. Dalo bi se štošta prišiti i Lolitinoj majci, za koju se stječe dojam da zanemaruje dijete i nije dorasla roditeljskoj ulozi, a Lolita također nije nedužna u cijeloj priči... No, da ne idem offt, o knjizi možeš imati mišljenje tek kad je pročitaš. I ja bih mogla ponovno, jer sam zaboravila 80%, ali ne privlači me - mučna je to literatura. Napisana je tako da tjera na razmišljanje.
Posljednje uređivanje od ina33 : 26.10.2020. at 14:41
Ja ne bih rekla da je Lolita bila na popisu obvezne lektire. Mislim da je bila na proširenom popisu za čitanje u slobodno vrijeme. Moram provjeriti, da ne lupam napamet, ali mislim da je u okviru čitanke za 4. razred gimnazije (Baština riječi?) Nabokov spomenut u okviru književnosti 20.stoljeća.