Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3965

Tema: Što čitate 3.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ajme, a gledala sam taj film, i potpuno zaboravila. Kaj se to daje i za lektiru. Hu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Ajme, a gledala sam taj film, i potpuno zaboravila. Kaj se to daje i za lektiru. Hu.
    Na pitanje "je li čemu" nema jednostavnog odgovora. Ako očekuješ zabavu - nije. Ako očekuješ nešto naučiti - nije. Ali ako očekuješ teme o kojima kasnije možeš razmišljati - je.

Dobra književnost je uvijek takva - književnici gledaju životne situacije i izvan kućice dobrog građanskog odgoja.

Imaš toga po literaturi koliko hoćeš... Evo, prvo mi pada na pamet Marquez - Sto godina samoće, tamo imaš lik malene Remedios koja se udaje u dobi od samo 12 godina, a zapravo ju je budući muž zapazio i dosta ranije i čekali su s brakom da ona uopće uđe u pubertet. Kasnije umire u porodu. Nije to baš isto, ali to mi je bila prva asocijacija kad sam vidjela

Uostalom, zašto se čudimo takvih stvarima, a ne čudimo ubojstvima i koječemu drugom (otvoriš tv, a tamo potoci krvi i koječega i nitko se ne zgraža). Ima više dimenzija... Nije to samo kritika ponašanja glavnog lika koji je opsjednut djevojčicama. Dalo bi se štošta prišiti i Lolitinoj majci, za koju se stječe dojam da zanemaruje dijete i nije dorasla roditeljskoj ulozi, a Lolita također nije nedužna u cijeloj priči... No, da ne idem offt, o knjizi možeš imati mišljenje tek kad je pročitaš. I ja bih mogla ponovno, jer sam zaboravila 80%, ali ne privlači me - mučna je to literatura. Napisana je tako da tjera na razmišljanje.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

U principu, ispravak mojeg prethodnog komentara, svakako bi se trebalo dat za lektiru.
    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Imaš toga po literaturi koliko hoćeš...
    Ako je tako, onda nema smisla da se mučim. Imam jasne stavove oko tih tema.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 26.10.2020. at 19:52

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U principu, ispravak mojeg prethodnog komentara, svakako bi se trebalo dat za lektiru.

Ako je tako, onda nema smisla da se mučim. Imam jasne stavove oko tih tema.
    Svaka čast na trudu da pročitaš svjetsku literaturu, ali s troje male djece ja bih težište stavila na nešto što me relaksira i što mi se sviđa. Može to biti i Lolita, ali stvarno nije bitno...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam, nadam se da se daje, meni je bila obavezna literatura na faksu jer je to nezaobilazna knjiga američke književnosti. Knjiga je izvrsna, razgovorom o njoj se može svašta toga proći, za razliku od raznih šund knjiga koje se nažalost daju (od one Pauline X nadalje).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.10.2020. at 14:41

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam, nadam se da se daje, meni je bila obavezna literatura na faksu jer je to nezaobilazna knjiga američke književnosti. Knjiga je izvrsna, razgovorom o njoj se može svašta toga proći, za razliku od raznih šund knjiga koje se nažalost daju (od one Pauline X nadalje).
    Ja ne bih rekla da je Lolita bila na popisu obvezne lektire. Mislim da je bila na proširenom popisu za čitanje u slobodno vrijeme. Moram provjeriti, da ne lupam napamet, ali mislim da je u okviru čitanke za 4. razred gimnazije (Baština riječi?) Nabokov spomenut u okviru književnosti 20.stoljeća.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •