Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3965

Tema: Što čitate 3.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku

"Međutim, kako sam odmicala u čitanju, a odmicala sam brzo, sve mi je više išla na živce i ta prepiska i razvoj događaja i malo pretenciozni stil pisanja, a kraj me totalno razočarao.

Tako da, u globalu, očekujući šarmantno štivo, što je donekle i bilo, doživjeh u konačnici blagi bljak-efekt.
    No, ne odustajem, čeka me još Primavera.
    Opet ću vodu na svoj mlin: bljak-efekt nije zbog Ivaniševićevog dijela prepiske

Ja pak čitam nešto potpuno različito od svega što sam dosad čitala. Roman Marka Gregura "Kak je zgorel presvetli Trombetassicz".
    Isprva me malo odbijalo to što je roman pisan kompletno na kajkavskom dijalektu, međutim, zaključila sam da mi to ne smije biti izgovor i da dijalektalnu književnost treba poticati, a ne izbjegavati Pa sam uzela knjigu u ruke i ugodno sam iznenađena. Prvo, zato jer nisam imala nikakvih očekivanja, drugo, zato što je knjiga zaista dobra. Sa svakim poglavljem mi je sve zanimljivija. Kajkavski dijalekt uopće nije otegotna okolonost (bar nama iz SZ Hrvatske ne bi trebao biti ), na kraju knjige ima i rječnik, ali zapravo rijetko okrećem stranicu na njega, roman se normalno može čitati i bez pomoći rječnika.
    Radnja je smještena u Koprivnicu u 17. stoljeću, spominju se banovi Zrinski i još neke povijesne aluzije, ali radnja se vrti oko lokalnih izbora, pridobivanja pojedinih građana za ovu ili onu stranu i međusobnih podvaljivanja. Zvuči isuviše aktualno da bi se moglo propustiti.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Opet ću vodu na svoj mlin: bljak-efekt nije zbog Ivaniševićevog dijela prepiske

.

ja ponavljam dojam, sličan Forkinom, neću baš reći bljak, ali kraj mi je razočaravajući
    i tužan užasno

ali, i kao Forku, i mene čeka Primavera
    veselim se

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ja ponavljam dojam, sličan Forkinom, neću baš reći bljak, ali kraj mi je razočaravajućii tužan užasnoali, i kao Forku, i mene čeka Primavera veselim se
    Bljak efekt . Nisam to tako doživjela... ali ja sam realist/pesimist. Dajte Vujčićki šansu... meni je Susjed bila odlična (isto ne pršti pozitivom). A gora u smislu depre "Mogla sam to biti ja". Ivaniševićeva Primavera je za mene malo previše "perolaka" da bi mi bila baš super-super, bolja mi je bila (iako je bila pozitiva, ali neka ona luda) ona o onim piscima u Češkoj ili tako negdje, ta mi je bila top, jako me nasmijala.Gledala sam Vujčićku na Pričiginu... meni se čini kao introvertan tip koje bolje funkcionira u pismu.... otpusnom ili kojem god .
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.04.2017. at 11:35

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Bljak efekt . Nisam to tako doživjela... ali ja sam realist/pesimist. Dajte Vujčićki šansu... meni je Susjed bila odlična (isto ne pršti pozitivom). A gora u smislu depre "Mogla sam to biti ja". Ivaniševićeva Primavera je za mene malo previše "perolaka" da bi mi bila baš super-super, bolja mi je bila (iako je bila pozitiva, ali neka ona luda) ona o onim piscima u Češkoj ili tako negdje, ta mi je bila top, jako me nasmijala.Gledala sam Vujčićku na Pričiginu... meni se čini kao introvertan tip koje bolje funkcionira u pismu.... otpusnom ili kojem god .
    "Mogla sam to biti ja" je izvrsna knjiga, možda najbolja njezina, ali meni ju je bilo neugodno čitati, imala sam osjećaj da čitajući je previše ulazim u tuđu intimu. Ali i sama autorica je kasnije negdje rekla da joj je pisanje te knjige bila neka vrsta terapije.
    I "Susjed" mi je bio odličan, a "Božo" mi je odlična kao ideja, samo mi je glavni lik neopisivo išao na živce (što vjerojatno samo znači da je knjiga uspjela, jer takvi likovi i jesu u principu iritantni).
    Od Ivaniševićevih knjiga, meni je apsolutno najbolja "Ulaz za djecu i vojnike", a slijedi "U sedlu je tijesno za dvoje". Ovu zadnju, "Knjigu žalbe", još nisam uspjela upecati u knjižnici.
    Neovisno o dvojcu Ivanišević-Vujčić, primjećujem u zadnjih par godina vrlo dobru kvalitetu domaćih autora, i jako mi je drago zbog toga.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    "primjećujem u zadnjih par godina vrlo dobru kvalitetu domaćih autora, i jako mi je drago zbog toga.
    Da )).

chesil avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2017

Početno

pozdrav svima, nadam se da me primate u svoje društvo

naletila sam na ovu temu (iako forum škicam dugo, uopće nisam otvarala baš ovaj topic) guglajući "san jednog kelta" marija vargasa llose, i bila potpuno zatečena činjenicom da spominjete veliku većinu mojih omiljenih pisaca i djela o kojima zapravo dosad nisam imala s kim raspravljati
    imala sam veliku pauzu u čitanju nakon rođenja djece, pa kad sam lani pročitala više od 10 naslova, skužila sam da se dogodio moj veliki comeback knjigama
    već sam si zapisala puno vaših prijedloga, probat ću i ja doprinijeti svojim impresijama pa evo osvrta na predzadnju pročitanu knjigu.
    le maitre: vidimo se tamo gore
    Roman o ratnom profiterstvu nakon 1. svjetskog rata, iskorištavanju domoljublja za vlastiti probitak s jedne strane, a s druge strane o okretanju glave od dečkiju koji su ne svojom voljom nekoliko godina proveli u rovovima, jer previše podsjećaju na oskudicu i taj prokleti rat. Kad skužiš da je autor proveo mjesece proučavajući arhive iz tog doba, i da je fikcija samo bolje ispričana stvarnost, pitaš se hoće li ljudi ikad početi učiti iz svojih grešaka. Voljela bih ovo vidjeti na filmu, ali teško, jer jedan od dva glavna lika doslovno nema lice. Raznijela granata, naime. I to već u prvom poglavlju, jednom od najupečatljivijih koje sam pročitala dosad.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj chesil prvotno napisa Vidi poruku
    le maitre: vidimo se tamo gore
    Roman o ratnom profiterstvu nakon 1. svjetskog rata, iskorištavanju domoljublja za vlastiti probitak s jedne strane, a s druge strane o okretanju glave od dečkiju koji su ne svojom voljom nekoliko godina proveli u rovovima, jer previše podsjećaju na oskudicu i taj prokleti rat. Kad skužiš da je autor proveo mjesece proučavajući arhive iz tog doba, i da je fikcija samo bolje ispričana stvarnost, pitaš se hoće li ljudi ikad početi učiti iz svojih grešaka. Voljela bih ovo vidjeti na filmu, ali teško, jer jedan od dva glavna lika doslovno nema lice. Raznijela granata, naime. I to već u prvom poglavlju, jednom od najupečatljivijih koje sam pročitala dosad.
    Vidimo se tamo gore je izvrstan roman!
    Preporučujem, na sličnu temu, kraći roman Jeana Echenoza "14", također jako dobra knjiga.

Što se tiče Ulicke, ona mi je pravo otkriće zadnjih godina, i baš uživam u njezinom stilu. Šurik je izvrstan, mogla bih ga ponovo pročitati.
    Inače, meni najdojmljiviji njezin roman je "Kazus Kukockoga", pisala sam o njemu već, ali mi je u čitanju jako smetao loš i nelektoriran prijevod.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ponavljam dojam, sličan Forkinom, neću baš reći bljak, ali kraj mi je razočaravajući
    i tužan užasno
    citiram sebe, radilo se o "Otpusnom pismu" Vujčić/Ivanišević

pročitala sam "To sam mogla biti ja" Marine Vujčić

ja malo zaostajem, o njemu se raspravljalo prije pola godine

roman je odilčan
    u jednom trenutku mi je bio toliko dobar da sam usporila s čitanjem, da ga produžim
    ali..
    naravno mora bit ali, opet moj problem s krajem
    zbrzao mi se i nije trebao, po meni, biti takav

ali crtica s interlibera
    baš u trenu najvećeg oduševljenja knjigom
    na štandu hena.com Marina Vujčić
    priđem, kažem kako mi je super knjiga, ona se zahvali, pokaže mi svoje ostale
    među ostalim i otpusno pismo
    i ja, socijalno inteligentna, kakva jesam, kažem
    - ma ta mi se nije dopala
    baš ono što pisac želi čuti
    kao da kažeš majci da joj je jedno dijete ružno

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ali crtica s interlibera

Alex, obožavam te

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ali crtica s interlibera

Inače, meni je "Mogla sam to biti ja" odlična knjiga, ali je za moj ukus previše otvorila vlastitu intimu. Toliko da mi je neka poglavlja bilo neugodno čitati, ono, kao kad zaviriš u tuđi dnevnik. Shvaćam da je pisanje te knjige njoj bila neka vrsta terapije, ali...

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ma nema veze, aleks, ona će misliti da je to do Ivaniševića

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •