Citiraj chesil prvotno napisa Vidi poruku
le maitre: vidimo se tamo gore
Roman o ratnom profiterstvu nakon 1. svjetskog rata, iskorištavanju domoljublja za vlastiti probitak s jedne strane, a s druge strane o okretanju glave od dečkiju koji su ne svojom voljom nekoliko godina proveli u rovovima, jer previše podsjećaju na oskudicu i taj prokleti rat. Kad skužiš da je autor proveo mjesece proučavajući arhive iz tog doba, i da je fikcija samo bolje ispričana stvarnost, pitaš se hoće li ljudi ikad početi učiti iz svojih grešaka. Voljela bih ovo vidjeti na filmu, ali teško, jer jedan od dva glavna lika doslovno nema lice. Raznijela granata, naime. I to već u prvom poglavlju, jednom od najupečatljivijih koje sam pročitala dosad.
Vidimo se tamo gore je izvrstan roman!
Preporučujem, na sličnu temu, kraći roman Jeana Echenoza "14", također jako dobra knjiga.

Što se tiče Ulicke, ona mi je pravo otkriće zadnjih godina, i baš uživam u njezinom stilu. Šurik je izvrstan, mogla bih ga ponovo pročitati.
Inače, meni najdojmljiviji njezin roman je "Kazus Kukockoga", pisala sam o njemu već, ali mi je u čitanju jako smetao loš i nelektoriran prijevod.