Citiraj anamar prvotno napisa Vidi poruku
Hvala vama na ovim izvještajima. Iako nisam bila ondje doživjela sam festival kroz vaše dojmove, te intervjue i medijske izvještaje.
Već godinama rastužuju me podaci o tome koliko se malo u Hrvatskoj čita. Još me veći pesimizam obuzeo kad je propao Algoritam. No knjižarski se sektor pokazuje iznimno žilavim. Također, knjižnice su već dugo svjetionici spasa i samo se nadam da zakonodavac tu neće ništa brljati da ne bi upropastio tu dragocjenu mrežu. I književna nam je scena bogata, čini mi se da je domaćih izdanja s godinama sve više. A najviše od svega raduju me sve češća gostovanja stranih autora, samostalno i na festivalima. Mislim da je FSK, kad je riječ o imenima koja su predstavljena, ove godine zbilja bio na vrhunskoj razini. Zato se nadam da organizatori prate prijem kod publike (i čitaju forume) i da će poraditi na još boljoj prezentaciji.
Slažem se. I moj je dojam da je FSK svake godine sve bolji, a veseli me vidjeti i da nije jedini - u proljeće, naklada Ljevak već nekoliko godina organizira slično događanje malo nesretnog angliziranog naslova "Zagreb book festival", zatim festival "Sa(n)jam knjige" u Puli, pa izdvojena gostovanja stranih autora...
Osim toga, sudeći po broju rezervacija knjiga u knjižnicama, ne bih rekla da se kod nas tako malo čita - malo se kupuju knjige, to da.

Od štiva o kojemu želim nešto napisati, jer ga smatram vrijednim vaše pažnje izdvajam knjigu Felix Austria, ukrajinske autorice Sofije Andruhovič. Slatko gorka je to priča o neobičnoj povezanosti dviju žena - gospodarice i sluškinje. Njihov je savez snažniji od prijateljstva, intiman poput sestrinskog. No, u isto vrijeme one su loše prijateljice, ljubomorne sestre. Pa iako knjiga nije bez mane, jer u radnji ima pukotina, ja sam baš uživala u čitanju. Ponajviše zbog bogatog i sočnog stila koji tako lijepo odgovara razdoblju obuhvaćenom u knjizi - kraju 19. st. Usto kroz sudbinu likova zrcali se i bogata multikulturalna povijest mjesta radnje - ukrajinskog Stanislaviva, kao i moćne Austro - Ugarske Monarhije.
Baš sam neki dan privremeno odustala od te knjige, mislim baš zbog, kako kažeš, bogatog i sočnog stila zaista je takav. Nije mi odgovarao u tom trenutku. Ali knjiga nije loša, svakako ću joj se vratiti u dogledno vrijeme. Inače, iz sličnog podneblja i vremena radnje (nekih 30ak godina kasnije) je i odličan roman Jurija Viničuka "Tango smrti"