Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
napokon pročitala Alias Grace, sve je već rečeno. Odlična, ali ja sam ju previše razvukla.
Molim preporuku za neke kratke priče.
Bilo je tu dosta preporuka, ovako, na brzinu - od stranih: Alice Munro, a dodala bih i Luciu Berlin i Lydiu Davis.
Od domaćih - Tanja Mravak mi prva pada na pamet.

Trenutno čitam "Knjigu o jugu" Jurice Pavičića i oduševljena sam. Neki tekstovi su mi poznati od ranije (pisao ih je za Jutarnji), ali većina mi je potpuno nova. Oduševljena sam - kroz formu eseja dao je sjajan prikaz jednog ambijenta, grada, prostora, vremena, epohe. Ne poznajem Split osobito dobro, ali s ovim tekstovima ga je definitivno približio i čitateljima koji nisu osobno povezani s tim krajem. Pritom nema ni mrvice onog regionalnog animoziteta Zagreb-Split, baš naprotiv, prekrasan mi je tekst pod naslovom "Drugi Zagreb" jer daje jednu drugu perspektivu viđenja Zagreba, o kojoj ne možemo čuti ni u novinama ni na Radio-Sljemenu koji se diči svojom zagrepštinom.
Doduše, kako se radi o tekstovima koji su nastajali kroz nešto dulji vremenski period, ima i ponavljanja nekih misli i rečenica, ali nema toga previše i zapravo ne smeta, samo podcrtava autorovu polaznu misao. Osobito ću pamtiti tezu da "turizam ima poljubac smrti".