Bilo je tu dosta preporuka, ovako, na brzinu - od stranih: Alice Munro, a dodala bih i Luciu Berlin i Lydiu Davis.
Od domaćih - Tanja Mravak mi prva pada na pamet.
Trenutno čitam "Knjigu o jugu" Jurice Pavičića i oduševljena sam. Neki tekstovi su mi poznati od ranije (pisao ih je za Jutarnji), ali većina mi je potpuno nova. Oduševljena sam - kroz formu eseja dao je sjajan prikaz jednog ambijenta, grada, prostora, vremena, epohe. Ne poznajem Split osobito dobro, ali s ovim tekstovima ga je definitivno približio i čitateljima koji nisu osobno povezani s tim krajem. Pritom nema ni mrvice onog regionalnog animoziteta Zagreb-Split, baš naprotiv, prekrasan mi je tekst pod naslovom "Drugi Zagreb" jer daje jednu drugu perspektivu viđenja Zagreba, o kojoj ne možemo čuti ni u novinama ni na Radio-Sljemenu koji se diči svojom zagrepštinom.
Doduše, kako se radi o tekstovima koji su nastajali kroz nešto dulji vremenski period, ima i ponavljanja nekih misli i rečenica, ali nema toga previše i zapravo ne smeta, samo podcrtava autorovu polaznu misao. Osobito ću pamtiti tezu da "turizam ima poljubac smrti".