Citiraj anamar prvotno napisa Vidi poruku
Pročitala sam i neke stripove o kojima ovdje želim proširiti glas. Nastavljam s Arapinom budućnosti, R. Sattoufa, biografskim crtanim serijalom o odrastanju na relaciji Sirija - Francuska i to iz perspektive djeteta, dječaka čija je majka Francuskinja, a otac Sirijac. Četiri su nastavka dosada prevedena u Fibrinom izdanju. Strip je protkan jetkim humorom mada progovara o vrlo ozbiljnim temama poput tretmana žena, školskom sustavu, religiji i društvu općenito na Bliskom istoku.

Također preporučam i Rosalie Blum, Camille Jourdy, strip prekrasnog i nježnog crteža koji donosi pripovijest iz francuske provincije. Protagonisti su usamljenici kojima dani protječu u stalnoj rutini. Jedan slučajan susret poput domina pokreće novi slijed događaja i ustaljeni obrasci se počinju mjenjati. Zbilja sam uživala čitajući.
Ova tema mi je otvorila oči po pitanju stripova, jer do prije godinu-dvije nisam uopće bila svjesna tog žanra u književnom smislu, kao ni te police u našoj knjižnici (izdvojena je u prizemlju, a uglavnom uvijek ima svega).
Pa sam, nakon Mausa, Perzepolisa i Poline, uzela i prvi nastavak Arapina budućnosti i pročitala ga u dva dana. Izvrstan strip, oduševila me ta moć iskazivanja tako mnogo toga s malo teksta. Sve je u slikama, detaljima, sitnim slovima (ok, ovo zadnje me pomalo namučilo, vrijeme je za nove naočale ).
Jučer sam ga posudila u knjižnici i sad bih najradije otišla natrag i uzela odmah i ostale nastavke.
Čak sam ga uvalila i sinu da "samo malo pogleda", pa ga je i on počeo čitati i zaključio da mu je baš dobar (zanimljivo, odmah je uočio likovnu komponentu - crteže, font, kompoziciju - iako za likovnu umjetnost nema previše smisla).