Moj dojam na kraju je bio da je baš tim razvlačenjem postignut dojam zamora, ponavljanja, vrtnje ukrug, naizgled bezizlazne situacije. Puno uvjerljivije nego da je napisao: "tjednima sam pokušavao od njega izvući istinu i nije mi uspijevalo"
Nego, došao mi je pod ruku, friško s Interlibera, Bračni dnevnik i Clare i Roberta Schumanna.
Schumannovu biografiju čitala sam još davno, još kao osnovnoškolka (na jednoj od donjih polica mojih roditelja bila je knjižica s njegovom biografijom, beogradsko izdanje - sjećam se da sam najpažljivije pratila zadnje stranice s opisima njegove duševne bolesti). Ovo je nešto drugo, dokument iz prve ruke (bolje rečeno: prve dvije ruke, jer su ga Clara i Robert pisali naizmjence i jedno drugome), i zanimljiv je iz više razloga. Prvo, daje prilično detaljan pregled muzičkog života Leipziga sredine 19. stoljeća i spominju se kao genijalci mnogi skladatelji koji su danas gotovo zaboravljeni (što samo govori kako je duh vremena nepredvidiv). Naravno, uz one koji su i danas nezaobilazni u repertoarima koncertnih dvorana (Mendelssohn, Chopin). Drugo, naišla sam na jedan prilično neugodan antisemitski odlomak na račun Mendelssohna (i odmah zatim Clarino slaganje: "Da, dragi mužu, posve si u pravu"), što još ponešto govori o tom famoznom duhu vremena. Treće, i ono što me zapravo najviše zaprepastilo, je koliko je položaj žene bio nepovoljniji čak i u građanskom braku prepunom ljubavi - naime, od Clare, sjajne pijanistice i nesumnjivo vrlo talentirane glazbenice, očekivalo se da nakon udaje prestane koncertirati, a i svoje vježbanje morala je podrediti suprugu skladatelju (ok, brak s umjetnikom posebna je tema, vjerojatno ću do kraja knjige imati još štošta za zaključiti o tome
).
Uglavnom, vrlo interesantno, baš mi je užitak za čitanje.