Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku
Richard Flanagan: Prvo lice

Zanimljiva tema (tanja je već ukratko napisala o čemu se radi), na 400 stranica razvučeno nešto što se moglo i s puno manje riječi izvesti, ali to samo potvrđuje da je Flanagan majstor pisanja.
Solidan roman, svidio mi se.
Moj dojam na kraju je bio da je baš tim razvlačenjem postignut dojam zamora, ponavljanja, vrtnje ukrug, naizgled bezizlazne situacije. Puno uvjerljivije nego da je napisao: "tjednima sam pokušavao od njega izvući istinu i nije mi uspijevalo"

Nego, došao mi je pod ruku, friško s Interlibera, Bračni dnevnik i Clare i Roberta Schumanna.
Schumannovu biografiju čitala sam još davno, još kao osnovnoškolka (na jednoj od donjih polica mojih roditelja bila je knjižica s njegovom biografijom, beogradsko izdanje - sjećam se da sam najpažljivije pratila zadnje stranice s opisima njegove duševne bolesti ). Ovo je nešto drugo, dokument iz prve ruke (bolje rečeno: prve dvije ruke, jer su ga Clara i Robert pisali naizmjence i jedno drugome), i zanimljiv je iz više razloga. Prvo, daje prilično detaljan pregled muzičkog života Leipziga sredine 19. stoljeća i spominju se kao genijalci mnogi skladatelji koji su danas gotovo zaboravljeni (što samo govori kako je duh vremena nepredvidiv). Naravno, uz one koji su i danas nezaobilazni u repertoarima koncertnih dvorana (Mendelssohn, Chopin). Drugo, naišla sam na jedan prilično neugodan antisemitski odlomak na račun Mendelssohna (i odmah zatim Clarino slaganje: "Da, dragi mužu, posve si u pravu"), što još ponešto govori o tom famoznom duhu vremena. Treće, i ono što me zapravo najviše zaprepastilo, je koliko je položaj žene bio nepovoljniji čak i u građanskom braku prepunom ljubavi - naime, od Clare, sjajne pijanistice i nesumnjivo vrlo talentirane glazbenice, očekivalo se da nakon udaje prestane koncertirati, a i svoje vježbanje morala je podrediti suprugu skladatelju (ok, brak s umjetnikom posebna je tema, vjerojatno ću do kraja knjige imati još štošta za zaključiti o tome ).
Uglavnom, vrlo interesantno, baš mi je užitak za čitanje.