Francesca Melandri: Eva spava
Hvala svima na preporukama, upravo, suznih očiju, dovrših ovu prekrasnu knjigu, jednu od onih za koje želite da nikad ne završe...![]()
Francesca Melandri: Eva spava
Hvala svima na preporukama, upravo, suznih očiju, dovrših ovu prekrasnu knjigu, jednu od onih za koje želite da nikad ne završe...![]()
BIANCA BELLOVA: Jezero
Interesantno.
Posljednje uređivanje od Nera : 04.02.2020. at 15:32
EVA STACHNIAK: Zimski dvorac
Pročitala sam ju kako bi malo ušla u život Katarine Velike i St. Petersburga koji me fascinira kao i ta velika žena. Na stranu sad kako je došla do prijestolja i kako ga je sačuvala. Kao velika ljubiteljica umjetnosti, arhitekture, književnosti, prosvjetiteljstva (ukidanje kmetstva i otvaranje škola i sveučilišta) u nasljeđe nam je ostavila umjetnine u Ermitažu i Zimski dvorac. Doista je bila velika!
FERNANDO ARAMBURU: Patria
Hvala vam za preporuku!
AFFINITY KONAR: Moja druga polovica
Radnja u Auschwitzu, Mengelovi pokusi na blizancima. Pokusi, mjesto i vrijeme radnje opisani očima dviju blizanki, snažno i potresno. Uzela sam ju po preporuci Doerra i nisam požalila jer na kraju patnji, kao i kod njega postoji svjetlo koje ne vidimo.
OLGA TOKARCZUK: Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju
Odabrala ju s police po vašoj preporuci. Taman sam na polovici. Hvala vam!
Skupljam hrabrost za njene Knjige Jakubove...
Fredrik Backman: Čovjek zvan Ove
Izvrsna, u nekim trenucima sam osjećala da bih se mogla smijati i plakati u isto vrijeme, preporučujem svima!!
Philip Roth: Zavjera protiv Amerike
Nedavno je snimljena serija po romanu pa se zbog toga knjiga opet spominje, ali i Trumpovo predsjednikovanje ju je također učinilo aktualnom. Naime, radi se o piščevoj alternativnoj autobiografiji, gdje pisac odrasta u Americi u kojoj predsjednik nije F. D. Roosevelt, nego Charles Lindbergh gdje su SAD partner Hitlerovoj Njemačkoj, u nenapadanju i u odnosu prema Židovima.
Meni se od cijele alternativne povijesti koja je detaljna i promišljena, više svidio bildungs dio romana - razmišljanja, želje i strahovi dječaka i pripovijedanje o odrastanju u Newarku ( a to je grad o kojem ništa ne znam, koliko god puta čula za njega). Sve mi je bilo uvjerljivo u iznošenju intimnog (privatnog): i obiteljska dinamika i odnosi s prijateljima i prikaz osobnosti djeteta. Malo manje mi je bilo uvjerljivo ono političko/društveno - cijelo vrijeme sam bila svjesna da događaji nisu stvarni, nego hipotetski.
Na trenutke čitanje zapinje i zbog Rothovog stila, njegovih dugih rečenica i mnoštva detalja i prividne neorganiziranosti teksta. Često sam se morala vraćati na početak rečenice ili unatrag u tekstu da nađem od čega je započeo i pitala se zašto nam sad ovo priča.
Pisala sam više puta da čitam Atkinson, a evo sad malo podrobnije.
Pročitala sam njen hvaljeni Život za životom, koji mi je divna knjiga, malo melankolična, ali opet nekako optimistična. Ideja nije nova, glavna junakinja ima priliku više puta živjeti - svaki put kad joj životni put završi, novi život počinje rađanjem, a njoj ostane neko podsvjesno sjećanje što može promijeniti da sljedeći put bude sretnije/živi dulje. Samo početak je isti, a životni putevi su dosta različiti i često mali događaj, sitnica, promijene potpuno cijeli životni put. Neki životi su jako nesretni i bolni, neki su lakši, ali nijedan nije bezbrižan jer glavna junakinja, kao i svi stanovnici Londona, svaki put mora proživjeti Blitz.
Atkinson ima opsesiju Drugim svjetskim ratom, osobito zračno-vojnom stranom priče i ovo je jedna od knjiga u kojoj to dolazi do izražaja.
Nije nastavak, nego knjiga pridružena ovoj, roman A God in Ruins koji pripovijeda život Ursulinog brata Teddyja. Iako u Životu svi Teddyja doživljavaju kao sretnog i neopterećenog, ova knjiga je mnogo mračnija od prve. Teddyjev je život obilježen ratnom traumom i lošim odnosom s kćeri i, što knjiga više odmiče, sve je depresivnija. Ovdje dolazi do izražaja druga tema o kojoj književnica mnogo razmišlja, a to je starost i prolaznost čovjeka.
Prvi roman književnice zove se Iza kulisa u muzeju. Jako mi se svidio. Iako i tu ima svašta tragičnog i mračnog, stil pisanja je lepršav, a Atkinson je ovdje najduhovitija od svih knjiga. Radnja je smještena u grad York na sjeveru Engleski i prava mu je posveta.
Također sam pročitala serijal romana o detektivu Jacksonu Brodieju. Prvi je preveden i zove se Povijesti slučajeva. Ima ih zasad još 4. Nisu tipični krimići jer istraga nije u prvom planu, a sam Brodie i ne radi kao detektiv u svim romanima, nego se nekako nađe blizu mjesta zločina. Također je netipično što se osim glavnog lika, iz romana u roman pojavljuje još cijeli niz istih likova, iako žive u različitim dijelovim Velike Britanije. Valjda je toliko bilo zadovoljna kako su joj ispali da joj je bilo žao umiroviti ih
Od misterije i otkrivanja, književnici su važnije primjedbe o vremenu u kojem se odvija i neka općenita razmišljanja o životu. Želi i upozoriti i na neke gadne pojave u društvu, a svi znamo da se to često odnosi na položaj žena. Pisanje je kao i uvijek, ugodno; pršti duhovitošću.