Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3965

Tema: Što čitate 3.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Francesca Melandri: Eva spava

Hvala svima na preporukama, upravo, suznih očiju, dovrših ovu prekrasnu knjigu, jednu od onih za koje želite da nikad ne završe...

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku

Hvala svima na preporukama, upravo, suznih očiju, dovrših ovu prekrasnu knjigu, jednu od onih za koje želite da nikad ne završe...

Nera avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

BIANCA BELLOVA: Jezero

Interesantno.
    Posljednje uređivanje od Nera : 04.02.2020. at 15:32

Nera avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

EVA STACHNIAK: Zimski dvorac
    Pročitala sam ju kako bi malo ušla u život Katarine Velike i St. Petersburga koji me fascinira kao i ta velika žena. Na stranu sad kako je došla do prijestolja i kako ga je sačuvala. Kao velika ljubiteljica umjetnosti, arhitekture, književnosti, prosvjetiteljstva (ukidanje kmetstva i otvaranje škola i sveučilišta) u nasljeđe nam je ostavila umjetnine u Ermitažu i Zimski dvorac. Doista je bila velika!

FERNANDO ARAMBURU: Patria
    Hvala vam za preporuku!

AFFINITY KONAR: Moja druga polovica
    Radnja u Auschwitzu, Mengelovi pokusi na blizancima. Pokusi, mjesto i vrijeme radnje opisani očima dviju blizanki, snažno i potresno. Uzela sam ju po preporuci Doerra i nisam požalila jer na kraju patnji, kao i kod njega postoji svjetlo koje ne vidimo.

OLGA TOKARCZUK: Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju
    Odabrala ju s police po vašoj preporuci. Taman sam na polovici. Hvala vam!
    Skupljam hrabrost za njene Knjige Jakubove...

Datum pristupanja
    May 2017

Početno

Fredrik Backman: Čovjek zvan Ove
    Izvrsna, u nekim trenucima sam osjećala da bih se mogla smijati i plakati u isto vrijeme, preporučujem svima!!

Nera avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sličan osjećaj.
    Nakon pročitane knjige poželjeh proputovati vlakom cijelu čizmu.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Fascinantan roman, obiteljska priča uvjetovana povijesnim okruženjem, a u ovom slučaju veći dio radnje dešava se u južnom Tirolu. Roman paralelno prati povijest jedne obitelji, od kraja 1. svjetskog rata, pripojenja južnog Tirola Italiji i svih problema koji su iz toga proizašli, a drugu pripovjednu nit diktira Eva iz naslova, koja nakon neočekivanog telefonskog poziva kreće na put iz Tirola u Kalabriju (i tijekom svog putovanja prisjeća se vlastitog života koji je direktan nastavak prve fabularne linije).
    Autorica stvarno majstorski vodi radnju, isprepliće pripovjedne linije, ubacuje motive koje razrađuje naknadno i time cijelo vrijeme drži pažnju. Stvarno sam uživala čitajući i bilo mi je žao kad sam završila. Mislim da će mi ovo biti jedna od najboljih 10 knjiga u ovoj godini.
    Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Francesca Melandri, Eva spava
    Divna knjiga, potpuno me obuzela, plakala sam kao godina zadnjih par stranica, baš me je potresla. I tako mi je bilo žao što je sve gotovo, najradije bih je čitala još tjednima. Ne znam je li to vezano za to što naprosto obožavam Južni Tirol, ali sve sam si mogla predočiti, ta njihova dvojezičnost koja me je oduševljavala mi se sad pokazala u sasvim drugom svjetlu, baš mi je knjiga dala misliti.
    Uopće nisam očekivala ovakvu knjigu, mislila sam da sam posudila ljubić da se malo riješim stresa za blagdane

I meni se svidjela Eva spava.
    Možda sam na trenutke pomislila da mi nedostaje još koji sloj dubine u osobnim, ne društvenim pričama, ali ne bih stavila ruku u vatru da bi više značilo i bolje. Pridružujem se preporukama.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Philip Roth: Zavjera protiv Amerike

Nedavno je snimljena serija po romanu pa se zbog toga knjiga opet spominje, ali i Trumpovo predsjednikovanje ju je također učinilo aktualnom. Naime, radi se o piščevoj alternativnoj autobiografiji, gdje pisac odrasta u Americi u kojoj predsjednik nije F. D. Roosevelt, nego Charles Lindbergh gdje su SAD partner Hitlerovoj Njemačkoj, u nenapadanju i u odnosu prema Židovima.
    Meni se od cijele alternativne povijesti koja je detaljna i promišljena, više svidio bildungs dio romana - razmišljanja, želje i strahovi dječaka i pripovijedanje o odrastanju u Newarku ( a to je grad o kojem ništa ne znam, koliko god puta čula za njega). Sve mi je bilo uvjerljivo u iznošenju intimnog (privatnog): i obiteljska dinamika i odnosi s prijateljima i prikaz osobnosti djeteta. Malo manje mi je bilo uvjerljivo ono političko/društveno - cijelo vrijeme sam bila svjesna da događaji nisu stvarni, nego hipotetski.
    Na trenutke čitanje zapinje i zbog Rothovog stila, njegovih dugih rečenica i mnoštva detalja i prividne neorganiziranosti teksta. Često sam se morala vraćati na početak rečenice ili unatrag u tekstu da nađem od čega je započeo i pitala se zašto nam sad ovo priča.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Pisala sam više puta da čitam Atkinson, a evo sad malo podrobnije.

Pročitala sam njen hvaljeni Život za životom, koji mi je divna knjiga, malo melankolična, ali opet nekako optimistična. Ideja nije nova, glavna junakinja ima priliku više puta živjeti - svaki put kad joj životni put završi, novi život počinje rađanjem, a njoj ostane neko podsvjesno sjećanje što može promijeniti da sljedeći put bude sretnije/živi dulje. Samo početak je isti, a životni putevi su dosta različiti i često mali događaj, sitnica, promijene potpuno cijeli životni put. Neki životi su jako nesretni i bolni, neki su lakši, ali nijedan nije bezbrižan jer glavna junakinja, kao i svi stanovnici Londona, svaki put mora proživjeti Blitz.
    Atkinson ima opsesiju Drugim svjetskim ratom, osobito zračno-vojnom stranom priče i ovo je jedna od knjiga u kojoj to dolazi do izražaja.

Nije nastavak, nego knjiga pridružena ovoj, roman A God in Ruins koji pripovijeda život Ursulinog brata Teddyja. Iako u Životu svi Teddyja doživljavaju kao sretnog i neopterećenog, ova knjiga je mnogo mračnija od prve. Teddyjev je život obilježen ratnom traumom i lošim odnosom s kćeri i, što knjiga više odmiče, sve je depresivnija. Ovdje dolazi do izražaja druga tema o kojoj književnica mnogo razmišlja, a to je starost i prolaznost čovjeka.

Prvi roman književnice zove se Iza kulisa u muzeju. Jako mi se svidio. Iako i tu ima svašta tragičnog i mračnog, stil pisanja je lepršav, a Atkinson je ovdje najduhovitija od svih knjiga. Radnja je smještena u grad York na sjeveru Engleski i prava mu je posveta.

Također sam pročitala serijal romana o detektivu Jacksonu Brodieju. Prvi je preveden i zove se Povijesti slučajeva. Ima ih zasad još 4. Nisu tipični krimići jer istraga nije u prvom planu, a sam Brodie i ne radi kao detektiv u svim romanima, nego se nekako nađe blizu mjesta zločina. Također je netipično što se osim glavnog lika, iz romana u roman pojavljuje još cijeli niz istih likova, iako žive u različitim dijelovim Velike Britanije. Valjda je toliko bilo zadovoljna kako su joj ispali da joj je bilo žao umiroviti ih
    Od misterije i otkrivanja, književnici su važnije primjedbe o vremenu u kojem se odvija i neka općenita razmišljanja o životu. Želi i upozoriti i na neke gadne pojave u društvu, a svi znamo da se to često odnosi na položaj žena. Pisanje je kao i uvijek, ugodno; pršti duhovitošću.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •