Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
Margaret Atwood: Gazela i Kosac

Veoma mi se sviđa ovaj SF light. Radnja je smještena na kraj našeg stoljeća, u postapokaliptično vrijeme, u kojem apokalipsa nije nuklearna, nego biološka. Zaraza virusom je pobila čovječanstvo.
Glavni lik vjeruje da je jedini preživjeli čovjek na Zemlji. Muči se s preživljavanjem - hranom i vodom i sigurnošću i prirodnim elementima - muči ga nemilosrdno sunce i svakodnevne oluje. Poduzima pothvat da bi došao do namirnica i oružja pa pratimo njegovih nekoliko dana u sadašnjosti i čitamo o cijelom njegovom životu dotad.
Usamljen je, ali ne i sam. Jedino društvo mu pravi skupina genetski modificiranih ljudi koji žive u nekoj prvobitnoj zajednici i kojima je on zaštitnik.

Pripovijedajući njegov život, autorica priča i što se dogodilo sa zemljom. Svijetom su vladale korporacije čiji su zaposlenici živjeli u ograđenim zajednicama u kojima su i radili. Razlika između takvih stvarnih zajednica u današnjem svijetu i ovih zamišljenih je u tome što su one u knjizi bave prirodnim znanostima - bioinženjerstvom, genetikom, farmacijom, a ne IT-om. Znanost u službi isključivo zarade predstavlja prijetnju, a ne nadu i sigurnost - i na kraju i uništi civilizaciju. Umjetnost i humanističke znanosti su degradirane, izgubile su na značenju; u školama su bitni samo matematika i prirodni predmeti; ljudi i zanimanja u kojima su važne riječi su manje vrijedni. Ponašanje ljudi je distopijsko.

Čitajući o ovoj knjizi - a našla sam nekoliko kritika i prikaza - otkrila sam da čitatelji jako različito procjenjuju stil pisanja Margaret Atwood. Dok neki misle da joj je stil sasvim zapušten i da su njoj važnije misli od brušenja rečenica, ima onih koji njezin stil nazivaju besprijekornim. Meni se sviđa. Čitanje ide glatko, uživjela sam se u taj neugodni svijet.

Sad ću nastavak - Godina potopa.
Gazelu i Kosca sam davno pročitala, ima tome bit će i 15-tak godina, bio mi ju je poklonio tadašnji kolega koji ju je prevodio. Mislim da mi je tad bila OK, uopće se ne sjećam o čemu je bila. Kad ovo što opisuješ gore čitam kao sažetak knjige dođe mi ! Koja je to pametna žena, ta Atwood! Prva njena koja me fascinirala i nastavlja me fascinirati je Handmaid's Tale pročitala sam i The Testaments, meni je taj njen svijet fascinantan. Godinu potopa sam nedavno bila počela, ali odustala - nije bio trenutak. Mislim da se prvo moram podsjetiti Gazele i Kosca. Dolazim u iskušenje da mi Atwood postane nova Adichie koju ću nekritički obožavati, uvijek mi je gušt kad nađem tako neki book crush kome se u potpunosti predam, barem na neko vrijeme .