-
Od mene evo još preporuka.
Daniel Mendelsohn, Izgubljeni: Potraga za šestero od šest milijuna
Autor je više od četiri godine istraživao okolnosti umorstva svojih šestoro rođaka u Bolechowu, gradiću na padinama Karpatskoga masiva. Mesar Shmiel Jäger, njegova supruga Ester i četiri kćeri Lora, Frydka, Ruchele i Bronia ubijeni su u II Svjetskom ratu kao i 6 milijuna Židova Starog kontinenta. Bez namjere da ikome sudi, u knjizi opisuje svoje traganje za istinom o njihovoj smrti, ali i tome kako su živjeli, kakvi su bili ljudi, pokušavajući žrtvama vratiti dio njihova dostojanstva. U potrazi na četiri kontinenta autor otkriva i mnogo toga o sebi i svojoj obitelji i o teretu kojeg nose preživjeli, traumama, strahu, osjećaju odgovornosti, grizodušju. Ovo je knjiga koja je vrlo intimna, ali opet univerzalna u svojoj poruci.
Olga Tokarczuk, Bjeguni
Olgine se knjige (većina njih) odupiru prepričavaju. Nedostaje mi izobrazbe i riječi kojima bi opisala svoj dojam. A taj dojam traje još dugo nakon što sam sklopila korice izdanja. Krpica nevjerojatnoga, kroj sazdan od poznatih oblika i krojač čiju ruku vodi san. Rezultat je veliki, topao i utješno poznat prekrivač- knjiga o žudnji za slobodom, nemiru koji nas tjera da lutamo, jer u okovima svakidašnjeg putovanje je izjednačeno s besmrtnošću. Tijelo tek u stalnom kretanju pripada vječnosti.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma