Evo sama sam ga testirala. Jako mi je dobro sjeo, bilo je stresno razdoblje, a on je klizio kao juha - utješno i lako. Poznati likovi, vješto napisano, dobar rasplet; kome su se svidjela prva 4 romana, guštat će i u ovome.
A onda Summer Ali Smith
Sad sam već posve slaba na ovu tetralogiju i sigurno i neobjektivna i meni je ovo bilo divno. Iako je sasvim drugi stil od gornjeg romana, meni je i ovo bilo da se stranice same okreću. Jedino mi je više puta palo na pamet da je šteta što se ne sjećam pojedinosti iz prva 3 romana jer je opet puno veza među njima, ali to mi je poticaj da ih još jednom pročitam u nizu.
Tematika opet aktualna - covid, lockdown, aktualni britanski politički trenutak, ali i neke koje je već duže zaokupljaju: internetsko zlostavljanje, imigranti, klimatska kriza. Također predstavlja i jednu podcijenjenu umjetnicu, ali znatno kraće, nego npr. u Jeseni. I osvrće se na Shakespeara (također stalno mjesto) i Dickensa.
Naravno da se osjeti da je knjiga nastala brzo, zapravo sve četiri, ali je puno više od znaka vremena, vjerujem da je književnost koja će dobro ostarjeti.