Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3965

Tema: Što čitate 3.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kad je već riječ o djelima Ljudmile Ulicke, jedan od meni najdojmljivijih njezinih romana je "Kazus Kukockoga", roman koji je preveden na hrvatski u izdanju Demetre (to su one ružne, vanjštinom neprivlačne velike debele tamnozelene knjige ). To je roman koji me svojedobno stvarno ostavio bez daha, a aktualnost tema koje spominje ostaje i dan-danas, iako je radnja smještena u poslijeratni SSSR.
    U središtu radnje romana je obitelj liječnika Pavela Kukockog, profesora, akademika, uglednog člana zajednice. Kroz priču o njegovoj obitelji Ulicka se dotiče i teških tema (npr. pobačaja, koji je u poratnom SSSR-u bio zakonski zabranjen), ali najjači dojam mi je ostavio naoko jednostavan prikaz napredovanja Alzheimerove bolesti jednog od likova, nakon čega mi više nijedan roman s tom temom nije bio dovoljno uvjerljiv.
    Sjajna, majstorski pisana knjiga - šteta samo što je prijevod na hrvatski jako loš i nelektoriran, pa na to odmah upozoravam. Novo izdanje ne bi bilo loše (npr. da roman ponovo prevede Igor Buljan, i da ga objavi Fraktura ).

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Pat Barker: The silence of the girls

Evo još nešto za jen_gen.

Ovu knjigu zovu feminističkom Ilijadom jer je autorica odlučila da i ženski likovi u ovom sukobu trebaju dobiti glas. Pripovjedačica je Briseida, Ahilejeva ropkinja, koja pokazuje kako za žene u ratu nema ništa dobrog. Međutim, nije neka sreća ni za muškarce jer njih sve pobiju, prije nego što porobe žene. Ono što je još depresivnije jest činjenica da Briseidi život nije bio pjesma ni prije pada Lyrnessusa (ne znam hrvatski naziv) jer je bila u dogovorenom braku bez ljubavi i u lošim odnosima sa svekrvom. Nakon toga ju je dopao život u logoru za silovanje, kako naziva grčki tabor. Sve u svemu, kad se epika krene prepisivati u realizam, malo toga nije mračno.
    Između Briseide i Ahileja se na kraju i razvije neki odnos, iako ona ne može prijeći preko činjenica da je njegovo vlasništvo i roba, a on ne može zaboraviti Patrokla i neumitnu skoru smrt.
    Nije mi žao što sam pročitala knjigu, dijelovi su jako dobri, samo bi meni možda u ovom trenutku bolje odgovaralo nešto eskapističko.
    Posljednje uređivanje od Jurana : 09.11.2020. at 11:56

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala Jurana

Pročitala Oktobarsko dijete Linde Bostrom.
    Teško je, na trenutke mi se stvarno stislo srce prilikom opisa odnosa s djecom i bivšim mužem.
    No sve u svemu, malo sam underwhelmed, stil pisanja mi je tak-tak, pogotovo što sama za sebe govori kako zna super pisati, pa to odmah kreneš još kritičkije gledati
    Očekivala sam više.

Sad čitam Bjegune od Olge Tokarczuk, na samom sam početku. Zasad palac gore, lijepe rečenice, lijep stil.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku

Pročitala Oktobarsko dijete Linde Bostrom.
    Teško je, na trenutke mi se stvarno stislo srce prilikom opisa odnosa s djecom i bivšim mužem.
    No sve u svemu, malo sam underwhelmed, stil pisanja mi je tak-tak, pogotovo što sama za sebe govori kako zna super pisati, pa to odmah kreneš još kritičkije gledati
    Očekivala sam više.
    isti dojam kod mene, ali nisam je imala srca kritizirati, baš me je knjiga rastužila

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    isti dojam kod mene, ali nisam je imala srca kritizirati, baš me je knjiga rastužila
    Da, baš sam i ja nekako nerado to napisala, osjećam se nekako bzvz kritizirati je.
    A nije da skroz ne valja, ima stvarno potresnih dijelova, baš te pogodi.

Voljela bih pročitati nešto drugo od nje, roman ili priču (ne znam je li išta drugo prevedno kod nas), može biti da ne pliva u ovom žanru kao njen bivši.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Da, baš sam i ja nekako nerado to napisala, osjećam se nekako bzvz kritizirati je.
    A nije da skroz ne valja, ima stvarno potresnih dijelova, baš te pogodi.

Voljela bih pročitati nešto drugo od nje, roman ili priču (ne znam je li išta drugo prevedno kod nas), može biti da ne pliva u ovom žanru kao njen bivši.
    Evo, upravo izašlo: https://www.ljevak.hr/knjizevnost/25...u-ameriku.html

Nisam čitala ništa od nje, malo sam opreznija u doziranju literature o psihičkim bolestima pa se ne žurim.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, upravo izašlo: https://www.ljevak.hr/knjizevnost/25...u-ameriku.html

Nisam čitala ništa od nje, malo sam opreznija u doziranju literature o psihičkim bolestima pa se ne žurim.
    znam da nije smiješno, ali
    ti s psihijatrijom kao ja s životinjama

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Kad je već riječ o djelima Ljudmile Ulicke, jedan od meni najdojmljivijih njezinih romana je "Kazus Kukockoga".
    To još nisam čitala, ali hvala, tanja_b na preporuci, uzet ću je prvom prigodom

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •