-
Ja nastavljam s publicistikom.
Barbara Pleić Tomić - Mama kuha ručak, tata čita novine
Zanimljiva zbirka feminističkih eseja mlade autorice, no pomalo neujednačena.
Neki eseji kao da su izvađeni iz doktorske disertacije, s neprohodnim citatima i teoretskim diskursom kojem nisam nikako sklona, a neki ful zanimljivi
jer jasno piše i secira mizoginiju i dvostruke kriterije za žene i muškarce u popkulturnim djelima iz književnosti i filma.
Kako je autorica mlada majka, jako puno piše o društveno uvjetovanom majčinstvu, pa i o povezujućem roditeljstvu kao velikom utegu onim majkama koje su sklone overthinkingu svega (spominje se i ovaj forum).
Najviše me pogodio osvrt na Pet prijatelja iz autoričine feminističke perspektive, te kultne knjige mog djetinjstva je baš (s pravom) sasjekla. Joj, tuga.
Piše i o serijama Big little lies, This is us, filmu Tully, Jeleni Veljači, debati Lile Bačić vs. Šimleša, itd.
Pleić Tomić je ove osvrte uglavnom prvotno objavila na sada ugaslom portalu Muf koji je, priznajem, bio odlučujući u osvješćivanju i osnaživanju moje vlastite feminističke pozicije.
Inače, knjiga je dio Frakturinog pothvata izdavanja niza djela mladih feminističkih autorica, što je u mojim očima ogroman plus.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma